Finalistit selvillä, Pagen 3 vs 4 -ottelussa erikoinen kalabaliikki

10.04.2016
-
Daley Nevantaus

Miesten MM-finaalissa pelaavat Kanada ja Tanska ja pronssiottelussa kohtaavat uudelleen Japani ja USA. Page playoffeissa nähtiin kisojen erikoisin tilanne, ottelussa Japani-USA.
 

Page-playoffien 1.  vs 2. ottelussa Kanada voitti siis Tanskan 5-3 ja Page-playoffien 3. vs 4. ottelun USA 5-4. Japani-USA -ottelussa tapahtui kisojen toistaiseksi eniten puhetta aiheuttanut tilanne, joka aiheutti Baselin katsomossa myös jossain määrin kyseenalaista vihellyskonserttia. Tilanne on katsojan silmässä ja voidaan kelata satoja kertoja Youtubesta saamatta siihen muuta lisäarvoa, kuin jokaisen meistä omia arvioita.

Tilanteessa Japani lähti yrittämään vaikeahkoa tuplaa ohuella leikkauksella etupesässä olevaan USA:n kiveen ja toiseen kiveen takapesässä. Poisto ei onnistunut, mutta etupesästä oikeaan reunaan leikattu USA:n keltainen kivi aiheutti kalabaliikkia ja parran pärinää. Japanilla oli nimittäin oma, punainen kivi aivan sheetin reunassa, pesän ulkopuolella. USA:n pesästä liikkeelle lähtenyt kivi törmäsi tähän Japanin kiveen, sai sen liikkeelle kohti Sheetin "seinää", josta se kimposi tietenkin heti takaisin (katso kuva, punainen kivi), osuen uudelleen sääntöjen vastaisesti USA:n kiveen, joka liikkui vielä, mutta olisi ehkä ilman lisätöytäisyä jäänyt  aivan pesän reunalle...? Japani ehti melkein jo siirtää USA:n kiveä "Tarpeettomana", mutta Jenkit toki huomasivat, että extratöytäisy oli tapahtunut seinästä kimmonneesta kivestä. Ja siitä se keskustelu sitten alkoi.

Joidenkin mielestä USA;n kivi olisi siis päätynyt niukasti takaisin pesään ILMAN virheellisen kiven tuottamaa töytäisyäkin, toisten mielestä taas USA:n kivi olisi jäänyt niukasti ulos pesästä. Mielipiteet menivät oman lyhyen otannan perusteella suurin piirtein 50-50.

Paikalle tullut tuomari antoi lähetyksessäkin kuullun "spirit fo curling"  -ohjeen, että joukkueiden tulee selvittää asia itse ja viime kädessä, koska Japanin piti valvoa omia kiviään ja pysäyttää kimpoava kivi, he tekivät virheen. Tällöin USA:n kapteeni päättää sääntöjen mukaan kivien paikat. USA:n kapteeni (oltuaan heti alusta jo tätä mieltä) jätti kivensä pesän reunalle ja tämä mahdollisti näin ottelun "ratkaisseen" - kaksi päätä oli toki jäljellä vielä - kolmen pisteen ottamisen.

Jos et ymmärtänyt selostustani - se voi olla aika sekava, mutta niin oli tilannekin - niin katso tilanne Youtubesta https://www.youtube.com/watch?v=Q_Z79n_ZSgk     Videon kohdasta 2:08:00 alkaa koko tilanne.

Näin voi käydä, kun pelataan vaahtomuoviseinillä ja kun joukkue ei valvo kiven pomppua seinästä.  Onhan tällaista toki tapahtunut useammankin kerran tottumattomammille curlaajille divareissa, silloin kun sheeteillä on ollut esim. Lohjan MM-kisojen jälkeen mainitut muoviseinät. Mutta sattuu sitä kaikenlaista huipputasollakin. Mielenkiintoista oli kuunnella myös joukkueiden ja tuomariston keskustelua asiasta, mikä lähetyksestä hyvin kuuluu.

Allekirjoittaneen toimittajan omasta mielestä oikein meni, mutta mielipiteet on tosiaan jakautunut n.50-50, joten menkääpä itse tuomaroimaan...

USA Hävisi Tanskalle Page-välierässä Japani -ottelun jälkeen. Näin ollen tänään USA ja Japani kohtaavat sitten pronssiottelussa uudelleen ja finaalissa pelaavat Kanada ja Tanska. Toivottavasti ilman katsomon turhia mielenilmauksia kumpaankaan suuntaan.