Suomen miehet MM-kisoihin 6-5 voitolla Ranskasta

17.12.2005
-
Curling.fi Authors

Tämä uutinen on siirretty Suomen Curlingliiton vanhalta webbisivustolta. Uutisen mahdolliset liitetiedostot ja kuvat puuttuvat. Uutinen saattaa sisältää rikkinäisiä linkkejä vanhan sivuston osoitteisiin. Pahoittelemme.

Suomi-Ranska 6-5 (3. MM-karsintaottelu)

Ottelu oli varsin tiukkaa vääntämistä kummankin joukkueen pitäessä hallintaa vuoron perään pesässä. Ranska oli arvonnassa voittanut viimeisen kiven edun, mutta sen Suomi nappasi 3. pään kahden pisteen varastuksella itselleen. Tilanteet vaihtelivat kummankin hyväksi, mutta ratkaisua ei saatu aikaiseksi kuin vasta lopussa. Yhdeksännessä päässä saatu kahden pisteen johto auttoi Suomea karkumatkalle, mutta kymppipäässä piti vielä onnistua, jotta voitto heltyisi. Viimeisellä kivellä Ranskalla oli vielä mahdollisuus jatkopäähän, mutta Suomi korjasi niukkaakin niukemman voiton luvuin 6-5 ja paikan MM-kisoihin.

1. pää:
Suomi laittoi keskisuojan ja Ranska kiersi ensimmäisenä taakse. Suomi sai ykkösen Markku Uusipaavalniemen ensimmäisellä heitolla. Kiveä ei kuitenkaan saatu piiloon riittävästi ja Ranska sai viimeisellä poistettua Suomen pesäkiven: 2-0 Ranskalle.

2. pää:
Suomi lähti nojaamaan Ranskan pesäkiviä. Jani Sullanmaan hyvä tökkäys Ranska ykkösen ja kakkosen väliin teki päästä ranskalaisille vaikean. Päästä muodostui melkoinen
pesähärdelli:  molempien joukkueiden kiviä oli paljon pesässä. Pesän etupuolella oli ainoastaan yksi kulmasuoja. Ranskan seitsemännessä kivessä oli onnea ja he saivat etukiveä hipaisemalla hyvän suunnan määrämittaiseensa ja saivat kiven ohjattua Suomen johtokiviin teellä. Suomi heitti viimeisellä kivellään poistoa vaikeasta kohtaa ja mittaamalla lopulta Suomelle 1 piste. Tilanne 1-2 Ranskalle.

3. pää:
Ranskan ensimmäisen kierron mentyä takapesään Suomi kiersi hyvän kierron nojalle Ranskan ykköseen. Suomi suojaili nojakiveään Ranskan pyrkiessä avaamaan pesän edustaa. Neljännellä kivellä Ranska sai ykköskiven nojalle Suomen kiveen. Ranska heitti viidennellä kivellään hienon avauksen, joka siirsi suojakivet pesään. Wille Mäkelä vastasi heittämällä upean kolmoispoiston. Ranska heitti heti perään tuplapoiston, jolloin härdellipäästä jäi jäljelle ainoastaan kaksi Suomen pesäkiveä. Markku Uusipaavalniemen viimeinen määrämittainen pakotti Ranskan yrittämään viimeisellä kivellään yhtä pistettä määrämittaisella heitolla, joka jäi kovasta harjauksesta huolimatta lyhyeksi. Suomi siityi kahden pisteen varastuksella 3-2 johtoon.

4. pää:
Ranska yritti hyödyntää kulmasuojaansa, mutta Suomi puolusti johtoaan ja Ranska ei saanut tilannetta päälle. Pesän edusta saatiin tyhjäksi ja pesässä oli kaksi Suomen kiveä. kun Ranskakin lähti poistamaan Suomen kiviä, pesä tyhjeni ja tuloksena Ranskan nollausyritys viimeisen kiven säilyttääkseen.  Ranska heitti kuitenkin suoraan päin viimeisen kiven ja joutui ottamaan yhden pisteen. Tilanne 3-3 ja viimeisen kiven etu siirtyi Suomelle.

5. pää:
Suomi epäonnistui kierroissaan alkukivillä ja päästä muodostui vaikea Suomelle. Pesän edessä oli paljon kiviä, ja Suomen oli purettava keskisuojia pois, jotta päästäisiin paremmin hyökkäämään. Nyt Ranska kontrolloi nk. control zonea ja pääsivät hyvin hyökkäämään. Kun Ranska onnistui tökkäyksessään, Suomi oli pakotettu poistamaan keskisuojia ja puolustautumaan varastusta vastaan. Seitsemännellään Ranska onnistui tökkäämään toisen pesäkiven oman ykkösen eteen. Suomi joutui heittämään tuplan, mutta heittokivi rollasi näkyviin ja Ranska yritti sen kautta rollia piiloon suojakivikasan taakse. Heitto ei onnistunut vaan kivi lipesi ulos. Markku heitti viimeisen läpi säilyttääkseen viimeisen kiven edun. Tilanne 3-3.

6. pää:
Suomi sai kahden temmon päälle alkupäästä onnistuttuaan kierrossaan. Ranska yritti sisäposkirollia, joka kuitenkin hipaisi suojaa ja Suomella oli kolme kiveä pesässä ja heittovuoro. Tilanne eteni Suomen painostaessa neljällä pesäkivellä, kunnes Ranska onnistui poistamaan kolme kiveä jättäen pesään ainoastaan yhden Suomen kiven ja yhden reunakiven, josta ei tiennyt oliko se sisällä vai ei. Suomen kuudes kivi jäi tuplan paikalle ja siinä Ranska onnistui seitsemännellään. Suomella oli yksi kivi aivan reunalla, mutta varmuutta siitä ei ollut, onko se pesäkivi vai ei. Suomi heitti ykkösen pois ja mittauksen jälkeen todettiin, että kivi oli reunalla ulkona ja näin vain yksi piste Suomelle. Tilanne 4-3 Suomen eduksi.

7. pää:
Ranska yritti jälleen rakentaa kulmasuojan avulla kahden paikkaa ja Suomi hallitsi keskipesää. Ranska heittikin hyvän tuplan ja rollasi heittokiven kulmasuojan taakse. Tämä pakotti Suomen ratsastamaan ja avaamaan kulmasuojilla. Ranska sai kahden temmon päälle, mutta Markku uusipaavalniemi heitti upean rollin pesän toiselta puolelta toiselle kovalla tykkipoistolla ja teki Ranskan kahden ottamisen vaikeaksi. Ranska onnistui ottamaan vain yhden ja tilanne 4-4. Viimeisen kiven etu siirtyi Suomelle.

8. pää:
Avointa poistopeliä vuoron perään pesän toisella reunalla. Toisella puolella Ranskan kulmasuoja, jota Suomi lähti viidennellä kivellä kiertämään. Heitto ei aivan onnistunut sen oltua liian hiljainen. Ranska lähti myös kiertämään kulmasuojan taakse toiselta puolelta. Kierrosta tuliki tökkäys ja Suomi joutui ratsastamaan omalla viidennellään. Ratsun epäonnistuttua niukasti Ranska yritti uutta kiertoa onnistuen siinä saamaan heittokiven puolittain kulmasuojan taakse. Suomi poisti ykkösen, mutta rollasi itse heittokiven ulos. Ranska kiersi uudestaan, mutta ei päässyt edelleenkään kunnolla piiloon. Markku heitti ensimmäisellään ulkoposkesta maukkaan tuplan ja näin pää päästiin seuraavalla kivellä nollaamaan. Tilanne 4-4 ja viimeinen kivi Suomella.

9. pää:
Taktisesti Suomen etu on joko kahden ottamisessa tai nollaamisessa. Molemmat tilanteet olisivat Suomen kannalta hyviä, yhden ottaminen taas olisi Ranskan etu heidän saadessa viimeiseen päähän viimeisen kiven. Ranska aloitti keskisuojalla, jonka taakse Suomen ykkösheittäjä Teemu Salo heitti hienon etupesäkierron. Suomen toinenkin kierto onnistui hyvin saaden paineen ranskalaisten hartioille. Suomi kiersi keskisuojien taakse vielä kolmannenkin paremmaksi kuin Ranskan etupesäkivi. Ranska heitti hienon ratsutuplan Suomen kahdesta ensimmäisestä kivestä ja Suomi joutui purkamaan keskisuojan. Ranskan suojattua uudestaan Suomi yritti tökkiä, mutta heitto hipaisi suojaa ja lipui reunapesään kulmasuojan taakse. Ranska poiston osuttua omaan keskisuojaan Suomi poisti Ranskan ykkösen rauhallisella. Ranskan luja tuplayritys ei poistanut kuin yhden Suomen kiven. Suomi heitti toisen pistekiven takapesään ennen Ranskan viimeistä, jolla Thomas Dufour heitti takapesäkivestä rollia piiloon. Heittokivi rollasi kuitenkin huonommaksi kuin Suomen ykkönen ja näin Markku heitti määrämittaista uudestaan kahteen pisteeseen. Heitto onnistui ja Suomelle 2 pistettä. Tilanne 6-4 Suomelle.

10. pää:
Suomen taktiikkana on puolustaa johtoaan niin, ettei Ranskalle jää mahdollisuutta kuin yhteen pisteeseen. Ranska sai kaksi suojakiveä pesän eteen, joista Suomi lähti hakemaan tuplia niin ettei heittokivi jää eteen. Sinne kuitenkin jäi yksi Suomen heittokivi ja näin Ranska sai kierrolla tilanteen päälle. Suomi poisti pesästä, mutta Ranskalle jäi mahdollisuus kahteen pisteeseen joko kierrolla tai hyvällä rollilla. Rollissa Ranska sitten onnistui erinomaisesti saaden Suomen pinteeseen. Suomen seitsemännen kiven mentyä liian pitkäksi takapesään Ranska kiersi toisen keskisuojan taakse. Kivi jäi kuitenkin liian lyhyeksi tukkien toisen puolen. Suomi yritti viimeisellä kiertää oman etusinisen ja valkoisen välissä olevaa kiveä. Kivi liukui kuitenkin parikymmentä senttiä liian pitkälle ja Ranska pääsi yrittämään määrämittaisella toista pistettä ja jatkopäätä. Heitto oli kuitenkin liian hiljainen ja näin Ranskalle vain yksi piste. Voitto Suomelle luvuin 6-5.