Taktiikkapaja - Perusskenaario 01: Keskisuoja - kierto keskelle - kierto keskelle

Kirjoittanut curling_admin 05.04.2020 - 16:38
Wikiartikkelin kategoria

Image removed.

  • Hammerilla pelaava joukkue kiertää heti ensimmäisellä kivellään vastustajan heittämän keskisuojan taakse.
  • Ilman hammeria pelaava joukkue pyrkii lähes aina kiertämään omalla toisella kivellään (kulma)nojalle hammerilla pelaavan joukkueen ensimmäiseen kiveen.

Esimerkkipää 1

Skotlanti - Ruotsi miesten EM-kilpailuista 2019, ensimmäiinen pää.

 

Esimerkkipää 2

Skotlanti - Ruotsi miesten EM-kilpailuista 2019, toinen pää.

 

Pohdintoja

Hammerilla pelaavan joukkueen näkökulmasta tämä avaus on vähemmän aggressiivinen kuin esimerkiksi perusskenaariot 2 ja 3, sillä tässä hammerilla pelaava joukkue tekee ensimmäisenä aloitteen ja saa oman kivensä lähimmäksi pesän keskipistettä. Ilman hammeria pelaavan joukkueen idea omalla toisella kivellään on asetella kivi (kulma)nojalle siten, että sen avulla pääsee pään edetessä myöhemmin käsiksi vastustajan ykköskiveen.

Kun hammerilla pelaava joukkue pelaa ensimmäisen kivensä kiertona ja vastustaja onnistuu omalla toisella kivellään nojaamaan siihen, ohjautuu peli hyvin helposti keskipesään, kuten esimerkkipelin ensimmäisessä päässä käy. Hammerilla pelaavalla joukkueella voi olla hankaluuksia saada toista pistettä, etenkin jos ensimmäinen kierto on pelattu punaiselle asti, jolloin scoring area toista pistettä silmällä pitäen käy melko ahtaaksi. Jos katsot yllä linkatun esimerkkipelin kahta ensimmäistä päätä tarkasti, huomaat että hammerilla pelaava Ruotsi ei pelaa ensimmäistä kiertoaan kummassakaan tapauksessa punaiselle asti, vaan jättää ensimmäisen kiven etuvalkoiselle. Tämän tarkoituksena on nimenomaan jättää pesään enemmän vapaata scoring areaa, johon on helpompi yrittää saada toinen pistekivi. Toisessa päässä Ruotsi pelaakin toisen kiven sivupesään jo omalla toisella kivellään.

Lisähuomio hammerilla pelaavan joukkueen ensimmäisestä kierrosta: juuri teen takapuolelle pelattu kivi on kaikista huonoin paikka kierrolle, koska vastustaja voi sen jälkeen yrittää nojaa teelle. Mikäli näin käy, on hammerilla pelaavan joukkueen vaikea rakentaa useamman pisteen paikkaa ja asetelma on omiaan varastuksen tai härdellipään rakentumiselle. Jos kivi on tulossa yli teen, kannattaa se yleensä harjata suosiolla kunnolla takapesän puolelle, jotta vastustajan seuraava noja ei jää teelle. Määrämittaisten voima-arviot ovat harjaajien vastuulla ja päätös siitä, mihin kivi tuodaan on tehtävä riittävän ajoissa.

Taktiikkapajan on koostanut Markus Sipilä. Materiaali on julkaistu kansainvälisellä Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen 4.0 -lisenssillä, joka sallii esimerkiksi seuroille materiaalin jatkojalostamisen omiin epäkaupallisiin koulutustarkoituksiin, kunhan alkuperäiseen materiaaliin viitataan.

Liitetiedostot