Cup-turnaukset

Kirjoittanut Markus 10.11.2008 - 00:24
Wikiartikkelin kategoria

 

Yksinkertainen cup

Cup-muotoisen turnauksen perusideana on, että kaikki joukkueet aloittavat samasta lähtötilanteesta. Ensimmäisen kierroksen pelien voittajat etenevät toiselle pelikierrokselle, toisen pelikierroksen voittajat kolmannelle ja niin edelleen, kunnes voittaja on selvillä.

Esimerkki yksinkertaisesta cupista on Oulunkylän curlinghallin Hallisarjacup kaudella 2007-2008.

Double cup & triple cup

Double & triple cup eroavan yksinkertaisesta cupista siten, että joukkueille annetaan mahdollisuus yhteen tai kahteen häviöön karsiutumatta turnauksesta. Kaikki joukkueet aloittavat A-cupista (A-kaaviosta) ja yhdellä häviöllä putoavat B-cupiin. Lisäksi triple cupissa B-cupista putoaa vielä C-cupiin. Joissain tapauksissa C-cup on voitu jakaa vielä kahtia C- ja D-cupeiksi, mutta tällöin B-cupista puolet pudonneista joukkueista jatkaa C-cupissa ja puolet D-cupissa. Kyseessä on vain nimitysero.

Loppupelien osalta on olemassa kaksi vaihtoehtoa ja lisäksi variaatioita näiden välillä. Ensimmäisessä vaihtoehdossa ja yksinkertaisimmillaan A-cupin viimeisessä pelissä pelaavat ratkaisevat koko cup-kilpailun voiton yksinkertaisen cupin tapaan ja muiden cupien (B, C, D) "finaaleissa" ratkeaa ko. cupin voitto. Tässä tapauksessa joukkueiden lopullisia sijoituksia ei voi kovin hyvin vertailla eri cup-kaavioiden välillä.

Toinen vaihtoehto on, että kunkin cup-kaavion voittajat selviytyvät erillisiin loppupeleihin. Double cupissa A- ja B-kaavioiden voittajat kohtaavat finaalissa ja tripple cupissa välieriin selviävät A- ja B-cupien voittajat sekä kaksi joukkuetta C-cupista (tai vaihtoehtoisesti C- ja D-cupien voittajat). Välierien voittajat selviävät finaaliin ratkaisten koko turnauksen voiton ja välierien häviäjät pelaavat pronssista. C-kaaviosta kolmannella tappiolla pudonneille voidaan vielä asettaa sijoitusotteluita putoamisen vaiheesta riippuen.

  Cup-muotoisen turnauksen hyvät ja huonot puolet

  Hyviä puolia:

  • Cup-muotoisen turnauksen ehdottomasti paras ominaisuus on se, että sen voi järjestää käytännössä millä joukkuemäärällä tahansa. Lohkomuotoiset sarjat vaativat tietyn määrän joukkueita ja Schenkelkin mieluusti ainakin parillisen määrän. Cup-kilpailussa ei ole mitään rajoitusta.
  • Cup-kilpailu pystytään myös viemään läpi suhteellisen lyhyessä ajassa monella joukkueella. Kisan kestoa saa pidennettyä haluamallaan tavalla lisäämällä yksinkertaisesta cupista double cupin tai triple cupin.
  • Double ja triple cup antavat tarvittaessa mahdollisuuden hävitä turnauksen alussa yhden tai kaksi peliä, mutta voittaa silti koko turnauksen.

  Huonoja puolia:

  • Double ja triple cupeissa muilla kuin A-cupin voittajalla pelimäärät voivat nousta erittäin suuriksi turnauksen aikana ja useampia pelejä voi tulla peräkkäin. Tätä asiaa voi hieman hillitä kaavion huolellisella suunnittelulla (laskemalla mahdollisia kaaviopolkuja ja poistamalla esim. kolmen peräkkäisen pelin mahdollisuuden), mutta yleensä rajoituksena on koko turnaukseen käytössä oleva aika.
  • Yksinkertainen cup on armoton ja ensimmäisestä tappiosta on pihalla. Sama pätee turnausvoiton osalta myös muihin cupeihin, jos ne pelataan ilman loppupelejä.
  • Myös loppupelejä käyttävässä double ja triple cupissa voi turnauksesta tippua välierävaiheessa (tai finaalissa) yhdellä tappiolla ja turneen voi voittaa sen sijaan kahdella tappiolla C-cupiin tippunut, mutta sieltä noussut joukkue.

  Vinkkejä cup-turnauksen järjestäjälle