Miesten SM-karsintojen taustaa

Kirjoittanut Markus 09.11.2008 - 23:26
Wikiartikkelin kategoria

Tämän artikkelin tarkoituksena on taustoittaa miesten SM-sarjan varsin monimutkaisen karsintajärjestelmää. Artikkeli on kirjoitettu alun perin Aamupostin urheilutoimituksen pyynnöstä, mutta se toimii samalla hyvänä lähdemateriaalina muillekin.

Sarjaa pelataan kolmella sarjatasolla

 • mestaruussarja (8 joukkuetta)
 • I-divsioona (8 joukkuetta)
 • II-divisoona (12 joukkuetta kaudella 2008-2009)

Olennainen taustatekijä nro 1: Mestaruussarjassa on SM-tittelin lisäksi panoksena edustusjoukkuepaikka, sillä keväällä SM-kultaa voittanut mestarijoukkue saa oikeuden edustaa Suomea seuraavassa joulukuussa pelattavissa EM-kilpailuissa. Menestymällä EM-kisoissa Suomi (ja ko. joukkue) saa paikan MM-kisoihin, jotka pelataan aina loppukeväästä.

Olennainen taustatekijä nro 2: Curlingjoukkueen pienen pelaajamäärän (5-6 pelaajaa) vuoksi uusia joukkueita muodostuu lähes joka vuosi vanhoista pelaajista.

Koska EM-kisoihin halutaan aina lähettää maan paras joukkue, on karsintasysteemi rakennettu siten, että uudellakin joukkueella on mahdollisuus voittaa ensimmäisellä kaudella SM-kultaa. Käytännössä tällainen uusi joukkue muodostuisi vanhoista konkareista, jotka ovat esimerkiksi pitäneet välivuoden - toinen tyypillinen skenaario on sellainen, jossa pelaajat kahdesta vanhasta joukkueesta yhdistävät voimansa.

Yllä oleva on siis hyvin tiivistetty tausta sille, miksi karsintasysteemin on rakennettu sellaiseksi kuin se on. Seuraavaksi on avattuna miten karsintasysteemi toimii (kaudella 2008-2009).

 • Mestaruussarjassa pelaa 8 joukkuetta
 • Edelliskauden sijoitusten perusteella paikan saavat sijoille 1-5 sijoittuneet joukkueet sekä I-divisioonan voittaja
 • Yhteensä siis 6 paikkaa, 2 paikkaa jää ratkotavaksi karsinnoilla

Koska uudelle joukkueelle halutaan edellä kuvatuista syistä johtuen antaa mahdollisuus päästä mestaruussarjaan, tarkoittaa se vääjämättä avointa karsintaa.

Yhden viikonlopun aikana pelattava karsinta on kuitenkin "melko" raaka tapa pistää joukkueita paremmuusjärjestykseen. Parhaan joukkueen selvittäminen onnistuu cup-turnauksella, mutta voittajan jälkeisiä sijoituksia on äärimmäisen vaikeaa pistää oikeudenmukaiseen järjestykseen (koska toiseksi paras joukkue voi tippua ensimmäisellä kierroksella, jos kaaviossa vastaan sattuu tulemaan paras joukkue).

Koska edelliskauden sijoituksille halutaan antaa merkittävä painoarvo, annetaan mestaruussarjassa sijoille 6, 7, 8 sekä I-divisioonan sijalle 2 sijoittuneille neljälle joukkueelle mahdollisuus ratkaista yksi jaossa oleva mestaruussarjapaikka.

Curlingissa neljän joukkueen playoff pelataan lähes poikkeuksetta Page Playoff -menetelmällä, jossa kahdelle parhaaksi rankatulle joukkueelle annetaan etu. Niin myös tässä karsinnassa.

Väliyhteenveto

Nyt ollaan päästy tilanteeseen, jossa mestaruussarjassa on seitsemän joukkuetta. Lisäksi on tiedossa paras joukkue avoimesta karsinnasta. Pakkaa sekottaa vielä se, että ylimmän ja alimman sarjatason välissä on myös I-divisioona.

Avoimen karsinnan toinen osa

Jotta I-divarin sijoituksilla 3-8 olisi kauden päätteeksi mitään eroa, pelaavat viimeisestä jaossa olevasta mestaruussarjapaikasta seuraavat joukkueet kaksiosaisen karsinnan toisessa osassa.

 • Ne kolme joukkuetta edellä kuvatusta Page-karsinnasta, jotka eivät saaneet mestaruussarjapaikkaa (joukosta M6, M7, M8, D2)
 • I-divisioonan joukkueet D3, D4, D5
 • II-divisioonan voittaja
 • Avoimen karsinnan voittaja
 • Yhteensä siis 8 joukkuetta

Avoimen karsinnan toisesta osasta paras saa paikan mestaruussarjaan. Muut jäävät I-divisioonaan. Huomattavaa tässä on se, että näin II-divisioonan voittajalle voidaan taata seuraavaksi kaudeksi vähintään paikka I-divisioonasta, mutta samaan aikaan sille annetaan mahdollisuus myös mestaruussarjaan.

Kaudella 2008-2009 karsinnan toinen osa pelataan siten, että 8 joukkuetta on jaettu kahteen neljän joukkueen alkulohkoon. Alkulohkossa pelataan Round Robin, jonka jälkeen mahdolliset tie breakit. Lohkojen voittajat pelaavat finaalissa, jonka voittaja on turnauksen paras joukkue ja saa viimeisen jaossa olevan mestaruussarjapaikan.

Uuden ja vanhan joukkueen määritelmä

Vanha joukkue, joka saa pitää edelliskauden sarjasijoituksen oikeuttaman paikan, on sellainen, jossa pelaa edelliskauden joukkueesta

 • kapteeni ja vähintään 1 muu pelaaja TAI
 • vähintään 3 pelaajaa

Mikäli joukkue jakaantuu siten, että kaksi joukkuetta täyttää edellä mainitun ehdon, sopivat joukkueet ensisijaisesti keskenään kumpi saa pitää vanhan joukkueen statuksen. Sopiminen voi tapahtua heittämällä kolikkoa tai pelaamalla. Mikäli joukkueet eivät pääse yhteisymmärrykseen tavasta, jolla asia ratkaistaan, määrää liitto pelattavaksi karsintaottelun. Tämän ottelun voittaja tulkitaan vanhaksi joukkueeksi ja häviäjä kokonaan uudeksi joukkueeksi. Uudeksi joukkueeksikin tuomittavalla joukkueella on kuitenkin yhä mahdollisuus mestaruussarjaan saakka, mikäli se menestyy edellä kuvatussa kaksiosasisessa karsintamenettelyssä.