Curlingliiton valmennusjärjestelmä

Urheilijapolku ja huippu-urheilusuunnitelma

Miesten 2016 edustusjoukkue MM-kilpailuissa (Kuva: WCF/Celine Stucki)
Miesten 2016 edustusjoukkue MM-kilpailuissa
(Kuva: WCF/Celine Stucki)

Curlingliiton strategiassa urheilijapolulla on keskeinen rooli, ja sen tavoitteena on kasvattaa kansainvälisesti menestyviä curlingpelaajia Suomesta. Liiton strategianmukaista urheilijapolkua on kehitetty kaudella 2019-2020, ja se on julkaistu keväällä 2020. Urheilijapolku jalkautetaan suomalaiseen curlingiin tulevien kausien aikana.

Suomen curlingliiton huippu-urheilusuunnitelma kuvaa suomalaisen pysty- ja paracurlingin tämänhetkistä tilaa ja kansainvälisiä menestystavoitteita. huippu-urheilusuunnitelma on päivitetty huhtikuussa 2020.

Sekä urheilijapolku että huippu-urheilusuunnitelma löytyvät alhaalta liitteinä.

Suomen curlingliiton valmennusryhmä

Suomen curlingliitto siirtyi kaudella 2019-2020 joukkuekeskeisestä valmennusmallista liittojohtoiseen valmennusryhmämalliin, jossa parhaat pelaajat harjoittelevat paljon yhdessä. Valmennusryhmän urheilijoille halutaan luoda harjoitusolosuhteet, valmennus ja muut tukitoiminnot siten, että pelaajan on mahdollista kehittyä huippupelaajaksi. Yksilöiden taitotason kehittyminen parantaa joukkueiden suoritustasoa ja joukkueiden menestymistä arvokisoissa.

Pyörätuolicurlingjoukkue valmentautuu oman suunnitelmansa mukaisesti Pekingin 2022 paralympiakisoihin. Olympiakomitea tukee valmennusta avustuksella, jonka suuruus päätetään vuoden 2020 aikana. Valmennusryhmän toimintaa johtaa valmennuspäällikkö, ja lajivalmennusta urheilijoille tarjoavat Suomen curlingliiton lajivalmentajat sekä seurojen omat valmentajat.

Valmennusryhmään voi hakea kahdesti vuodessa puolivuosittain. Hakuaika ja hakuohjeet tiedotetaan Suomen curlingliiton internetsivuilla.

Valmennusryhmän harjoitustunnelmia
Valmennusryhmän harjoitustunnelmia

Valintakriteerit:
● Urheilija on sitoutunut monipuoliseen ja systemaattiseen harjoitteluun.
● Uhreilijalla on seuraavan viiden vuoden aikana realistinen mahdollisuus edustaa
kansainvälisessä kisassa Suomea.
● Urheilija on täysi-ikäinen.

Valmennusyhmän pääyksikkö harjoittelee Uudellamaalla, mutta mukaan voi hakea myös muualta Suomesta, jolloin urheilija harjoittelee omassa kotihallissaan. Valmennusryhmässä urheilija pääsee harjoittelemaan systemaattisesti ja monipuolisesti sekä osallistumaan Kisakalliossa järjestettäviin leirityksiin ja koulutuksiin. Lisäksi urheilijalla on mahdollisuus saada yksilöllistä valmennusta ja seurata henkilökohtaista kehitystään kauden edetessä.

Uudellamaalla harjoittelevalta aktiivisesti valmennusryhmän toimintaan osallistuvalta urheilijalta peritään 500 € maksu (opiskelijat ja alle 25-vuotiaat 250 €). Tämä maksu sisältää valmennuksen, jääajan Uudenmaan harjoitteluyksikössä arkisin ja viikonloppuisin, leiritysviikonloput koulutuksineen ja testeineen, viestintäkanaviin kuulumisen ja webinaareihin osallistumisen. Leiritysviikonlopuissa pelaaja maksaa aina itse majoituksen ja ruokailut. Kotihallilla harjoittelujen hinnat pelaajat neuvottelevat suoraan yhdessä oman seuransa kanssa.

Jos urheilija suorittaa aktiivista arkiharjoittelua kotihallissaan, on hänellä mahdollisuus osallistua valmennusryhmän Kisakallion viikonloppuleirityksiin hintaan 100 €/kausi. Viikonloppuleirityksiin ei saa ikäryhmäalennusta.

Viestintäkanaviin kuuluminen ja webinaareihin osallistuminen on ilmaista.

Valmennusryhmään kaudelle 2021-2022 valitut urheilijat:

Oona Kauste, Tiina Suuripää, Lotta Immonen, Susanna Säntti, Miia Turto, Minna Karvinen, Aku Kauste, Leo Ouni, Markus Sipilä, Iikko Säntti, Jenni Bäckman, Ulla Saastamoinen, Elina Virtaala, Ville Forrström, Mikko Saastamoinen, Esa Kejonen, Valtteri Kinnunen, Lasse Nihtinen ja Juho Tiainen.

Valmennuspäällikön yhteystiedot

Juho Tiainen
juho.tiainen [at] curling.fi
050 490 4398

Valmennusryhmän heittotreenit käynnissä
Valmennusryhmän heittotreenit käynnissä