Voisiko Putilovin Pietarissa sijainneilla tykkitehtailla ja Curlingillä olla jotain yhteistä?

Curling on pelinä Suomessa paljon vanhempaa kuin yleisesti uskotaankaan. Erityisesti Helsingissä asioiden järjestys ei tunnu olevan ainakaan virkamiesten ja muiden vastaavien tiedossa. Pelillä on Suomessakin pitkä historia, johon liittyy Putilovin tykkitehdas.

Putilovin tykkitehdas oli tsaarinaikaisen teollisen toiminnan jalokiviä. Se toimi imperiumin ylläpitämisen merkeissä ja työllisti uskomattoman määrän ihmisiä, myös ulkomaalaisia. On muistettava, että Pietarin alue oli vuosisatamme alkupuolella, merkittävä teollinen keskus, joka ei jäänyt jälkeen missään muodossa vastaaville keskittymille muualla Euroopassa - noin keskimäärin..

Samaan aikaan Viipuri oli kehittynyt ja virkeä sekä Suomelle merkittävä kaupan-, teollisuuden ja sivistyselämän keskus. Viipuria ei kuitenkaan heikentänyt muuta Suomea pidempi kokemus Pietarin, yhden maailman johtokaupungin, elämästä ja siihen liittyvästä toiminnasta.

Curling tuli Suomeen Pietarin kautta, yleisen urheiluharrastuksen myötä ja yhden henkilön myötä.

Lajin toi Suomeen skotti nimeltä George Wylie Easton, joka tuntuu olleen Viipurin Reippaan mukaan muutenkin kovanluokan urheilija. Tietojen mukaan Geoff juoksi 100 metriä kilpailussa vuonna 1910 aikaan 11.0, mikä silloisilla välineillä ja silloisilla radoilla oli todella kova aika. Kyllä nykyhormooniurheilijat ovat ... Sen aikaisilla radoilla tehtynä tulos on tosi kova - tänäänkin.

Easton toimi tuon aikaisen suurseuran Viipurin Reippaan jalkapallojoukkueen pelaaja-valmentajana. Hän pyrki myös elvyttämään ja kehittämään urheilutoimintaa Viipurissa. Ei kait ole kummallista, että skotille jonka kielitovereita on Pietarin alueella, tulee mieleen Curling. Putilovin tykkitehtaalla toimineet englantilaiset insinöörit toivat Eastonin kautta Curlingin Suomeen.

Easton sai aikaan sen, että Viipurin Reippaan palloiluosasto hankki talvella 1909 neljä heittokiveä ja muut pelivälineet. Vanhemmat herrasmiehet havaitsivat Curlingin muita pelejä harrastettuaan hyvin sopivaksi ajanvietteeksi.

Merkittävä pelitapaaminen oli Viipurin talvikisoissa 1910, jolloin Moskovasta asti saapui sikäläisen englantilaisen curling-yhdistyksen joukkue otteluun, jonka viipurilaiset "ehkä" Eastonin osaamisella voittivat peräti 15-10. Se oli Suomen ensimmäinen kansainvälinen Curling-ottelu.

Peliä pelattiin Salakkalahden jäällä, joka oli kaikkien nuorten viipurilaisten luistelun, rusettiluistelun ja ... ehkä talvisen romanssinkin keskuspaikka. Curling on näin nähtynä pitkään Suomessa pelattu peli. Perimätiedon mukaan vanhat wiipurin kivet olisivat yhä käytössä Joensuussa. Jonkun on jo silloin evakuointivaiheessa tai sitä ennen pitänyt pitää huolta kivistä ja niiden kuljetuksesta. Muutoin kivet olisivat muualla, ties missä käytössä. Viipurissa aloitettiin myös Golfin peluu, mutta se on jo toinen juttu.

Mutta Putilov, siitä se kaikki alkoi.