Curlingin harrastajien on sarjatasosta riippumatta noudatettava huolellisuutta lääkeaineiden kanssa epäselvyyksien välttämiseksi dopingasioissa.

(Kuva: WCF/Stephen Fisher)
Suomen urheilun eettinen keskus (SUEK) on jo pitkään testannut säännöllisesti myös curlingpelaajia. Valitettavasti vahinkokin on rikkomus ja aiheuttaa harmia lajillemme.
Kisajärjestäjät
Huomioikaa, että testitilanne voi tulla missä kisoissa tahansa. Ohjeita varautumiseen:
https://www.suek.fi/ohjeet-kilpailujenjarjestajille
Urheilijat
Lääkitystä tarvitsevien urheilijoiden on tarkastettava, ettei lääke ole kiellettyjen aineiden listalla:
Dopingaineryhmät ja lista dopingaineista
Varminta on konsultoida lääkäriä tai ottaa SUEK:iin yhteyttä. Kun lääkärille kertoo, että pelaaja kuuluu dopingvalvonnan piiriin (kaikki vähintään SM-sarjaan tai turnaukseen osallistuvat pelaajat Suomessa), osaa hän suunnitella myös mahdollisen lääkityksen sen mukaan. Näin vältetään vahingot ja negatiivinen julkisuus lajille, jos testaajat paikalle tulevat. Myös päihtyneenä pelaaminen on dopingrikkomus.
Tietoa dopingtestaamisesta Suomessa:
https://www.suek.fi/dopingvalvonta-ja-testaus
Tietoa dopingtesteistä ja testitilanteesta:
https://www.suek.fi/urheilija-dopingtestissa
https://www.suek.fi/dopingtestityypit
Erivapaudet
SUEK:n sivuilta löytyy toimintaohjeet erivapauden hakemiseksi tilanteissa, joissa kiellettyä ainetta tarvitaan sairauden hoidossa:
Erivapaustason määrittely vuoden 2021 alusta alkaen: Seuraavien urheilijoiden tulee hakea tarvitsemansa erivapaus etukäteen SUEK:lta
- Curlingin SM-sarjan Mestaruussarjassa pelaavat
- Naisten SM-turnaukseen osallistuvat
- SM-turnauksiin osallistuvat urheilijat (pt-curlingin SM ja pt-paricurlingin SM, junioreiden SM, paricurlingin SM, sekajoukkueiden SM ja senioreiden SM pois lukien +60-vuotiaiden kilpailu)
- Kansainvälisen tason edustusurheilijat
Muiden urheilijoiden kohdalla SUEK tarkastaa jälkikäteen, että kielletyn aineen tai menetelmän käyttöön on lääketieteellinen peruste.
Kansainvälisen tason edustusurheilijoiden (EM- ja MM-kisat (ml. karsinnat) sekä olympialaiset ja universiadit) on lisäksi haettava erivapaus Maailman Curlingliitolta, SUEK:n tekemä erivapauspäätös ei yksin riitä.
Suomen curlingliiton antidopingohelma
Suomen curlingliiton antidopingohjelma PDF-muodossa.
Lisätietoja
Suomen urheilun eettinen keskus
Athlete Reference Guide to the 2015 Anti-Doping Code

(Kuva: WCF/Tom Rowland)