Edustusjoukkueiden valinta

Alla olevat päätökset tulevan 2019-2022 olympiadin valintakriteereihin tehtiin EM- ja MM-kisaedustusten osalta Suomen Curlingliiton hallituksen ylimääräisessä kokouksessa 22.8.2018 ja olympiavalintojen osalta Suomen Curlingliiton syyskokouksessa 27.10.2018. 
Kokouksissa paikalla olleet jäsenseurojen edustajat ovat hyväksyneet alla olevat valintakriteerit äänestysten perusteella ja ne kirjataan myös vuosien 2019-2022 strategiaan.


EDUSTUSJOUKKUEEN VALINTA EM- JA MM-KILPAILUIHIN MIESTEN JA NAISTEN JOUKKUEPELISSÄ

EM- ja MM-edustusjoukkueen valinta kausilla 2019-2020 ja 2020-2021

EM-edustusjoukkueeksi voi tulla valituksi pelillisillä näytöillä kahta eri reittiä:

1. Voittamalla SM-kultaa edellisellä pelikaudella. Naisten maajoukkue valitaan valmennusryhmästä.

2. Olemalla paras suomalaisjoukkue ja saavuttamalla riittävän kansainvälisen näytön edellisen kauden WCF:n rankingpistelistalla.
Riittäväksi kansainväliseksi näytöksi katsotaan sijoittuminen TOP 50 joukkoon maailmassa tai maasijoitus TOP 12 joukossa. Rankingpiateissä tarkastellaan miesten ja naisten joukkuecurlingissa MM-kilpailujen jälkeen. Joukkueen on osallistuttava SM-sarjaan tullakseen valituksi tätä reittiä.

Mikäli kohtien 1 ja 2 joukkueet ovat eri joukkueet, pelataan kauden päätteeksi yhtenä viikonloppuna asianmukaisissa olosuhteissa seitsemän ottelun karsintaturnaus. Karsinta päättyy, kun toinen joukkue on voittanut neljä ottelua. Karsintaviikonlopun ajankohta on ilmoitettava ennen sarjan alkua.

MM-kilpailuissa Suomea edustaa kausilla 2019-2020 ja 2020-2021 se joukkue, joka on EM-kilpailuista MM-paikan ansainnut.

EM- ja MM-edustusjoukkueen valinta kaudella 2021-2022

Jos Suomi ei ole saavuttanut olympiapaikkaa kyseisessä pelimuodossa, valitaan EM- ja MM-edustusjoukkue yllä olevan mallin mukaisesti.

Mikäli Suomi on saavuttanut maapaikan vuoden 2022 olympialaisiin tai olympiakarsintaan, olympialaisiin esitettävä joukkue (olympiakarsintaan osallistuva joukkue) edustaa Suomea myös EM-kilpailuissa. 
Mikäli EM-kilpailuista saavutetaan MM-paikka, pidetään siitä tarvittaessa erillinen MM-karsinta.
Seitsemän ottelun karsintaan osallistuvat SM-sarjan voittaja ja EM-kisoissa pelannut joukkue yhtenä viikonloppuna asianmukaisissa olosuhteissa. Karsinta päättyy, kun toinen joukkue on voittanut neljä ottelua. Karsintaviikonlopun ajankohta on ilmoitettava ennen sarjan alkua.

Curlingliiton valmennusjärjestelmään sitoutuminen

Valituksi tulemisensa jälkeen EM-edustusjoukkueen on toimitettava kuukauden sisällä liiton hallitukselle ja valmennuspäällikölle hyväksyttäväksi valmentautumissuunnitelma. Joukkue laatii suunnitelman liiton ohjeistuksen mukaisesti. Joukkueen on sitouduttava liiton valmennusjärjestelmään ja osallistuttava liiton testaustoimintaan.


EDUSTUSJOUKKUEEN VALINTA PARICURLINGIN (MIXED DOUBLES) MM-KILPAILUIHIN

Paricurlingin MM-edustusjoukkueeksi voi tulla valituksi seuraavien kriteerien mukaisesti: 

1. Paricurlingjoukkueen tulee ilmoittaa halukkuutensa paricurlingin edustusjoukkueeksi toimittamalla hallitukselle liiton ohjeistuksen mukainen valmentautumissuunnitelma 1.10. mennessä.
2. SM-kilpailujen paras edustusjoukkueeksi halukkuutensa ilmoittanut joukkue saa edustuspaikan, jos kyseinen joukkue on myös paras suomalaisjoukkue 15.2. tilanteen mukaisessa WCF:n Mixed Doubles -rankingissa.
3. Muussa tapauksessa pelataan seitsemän ottelun karsinta SM-kilpailuissa parhaiten sijoittuneen edustusjoukkueeksi halukkuutensa ilmoittaneen joukkueen ja WCF:n Mixed Doubles -rankingissa parhaiten sijoittuneen edustusjoukkueeksi halukkuutensa ilmoittaneen suomalaisjoukkueen kesken. Karsinta päättyy, kun toinen joukkue on voittanut neljä ottelua.

Joukkueen maasijoitus WCF:n Mixed Doubles -joukkueiden rankingissa on oltava kuitenkin vähintään 15., jotta kansainvälistä näyttöä pidetään riittävänä ja maarankingin perusteella paras edustusjoukkueeksi halukkuutensa ilmoittanut joukkue karsii SM-kilpailun voittaneen edustusjoukkueeksi halukkuutensa ilmoittaneen joukkueen kanssa edustuspaikasta.

Jos yllä olevat kriteerit täyttyvät ja karsinta MM-edustuksesta järjestetään, WCF:n peleihin perustuvassa maarankingissa (kaikki 15.2. mennessä kerätyt pisteet huomioidaan) paremmin sijoittunut joukkue saa karsintaottelusarjassa etua seuraavan taulukon mukaisesti:

Joukkueiden välinen maasijoitusten ero

Paremmin sijoittuneen joukkueen etu

0-3 sijoitusta eroa

Ei etua

4-8 sijoitusta eroa

1 voitto, jäljellä kuusi peliä

9-   sijoitusta eroa

2 voittoa, jäljellä viisi peliä

 

Karsinnan ajankohta on ilmoitettava ennen sarjan alkua. 

Curlingliiton valmennusjärjestelmään sitoutuminen

Paricurlingjoukkueen, joka pyrkii edustusjoukkueeksi, on toimitettava valmennuspäällikölle ja liiton hallitukselle hyväksyttäväksi valmentautumissuunnitelma ennen SM-sarjan alkua, kuitenkin viimeistään 1.10. mennessä kyseisellä kaudella. Joukkue laatii suunnitelman liiton ohjeistuksen mukaisesti. Suunnitelman noudattamista valvoo valmennuspäällikkö.
 

OLYMPIAEDUSTAJIEN VALINTAKRITEERIT KAIKISSA PELIMUODOISSA VUODEN 2022 OLYMPIALAISIIN

I) Mikäli Suomi saavuttaa MM-kisapisteiden perusteella suoran maapaikan olympialaisiin, olympiaedustajaksi esitetään joukkuetta, joka on kerännyt eniten olympiapisteitä vuosien 2020 ja 2021 MM-kilpailuista.
Tasapisteissä järjestetään kansallinen olympiakarsinta paras seitsemästä -systeemillä.

II) Mikäli Suomi saavuttaa 2019-2021 MM-kisaosallistumisen perusteella maapaikan kansainväliseen olympiakarsintaan (eli pisteitä on kerätty, mutta ne eivät riitä suoraan olympiapaikkaan), edustusjoukkueeksi olympiakarsintaan esitetään joukkuetta, joka voittaa Suomen kansallisen olympiakarsinnan.
Karsintaan ovat oikeutettuja osallistumaan ne joukkueet, jotka ovat edustaneet Suomea MM-kilpailuissa 2019-2021 välillä.

Mikäli karsinnassa on kolme joukkuetta, pelataan ensin kaksinkertainen Round Robin, jonka jälkeen kaksi parasta joukkuetta pelaa paras seitsemästä -karsinnan olympiakarsintapaikasta.
Kahden joukkueen karsinnassa pelataan suoraan paras seitsemästä -karsinta. 
Mikäli vuosien 2019-2021 aikana Suomella on MM-edustus ainoastaan vuoden 2019 MM-kisoissa, tällöin Suomi jää ilman olympiapisteitä. 
Vuoden 2019 MM-joukkue on kuitenkin varmistanut MM-osallistumisellaan maapaikan kansainväliseen olympiakarsintaan, joten tällöin kyseistä joukkuetta esitetään edustusjoukkueeksi kansainväliseen olympiakarsintaan.

Suomen Curlingliitto huolehtii, että karsinnoissa on hyvät peliolosuhteet. Karsinnat järjestetään tarvittaessa kahtena erillisenä viikonloppuna.
Suomen Curlingliiton hallitus päättää karsintojen ajankohdista 1.3.2021 mennessä.