Avoin kirje Suomen Curlingliiton hallitukselle mixed doubles edustusjoukkueen valinnasta

13 posts / 0 new
Viimeinen viesti
aku
Avoin kirje Suomen Curlingliiton hallitukselle mixed doubles edustusjoukkueen valinnasta

Mixed doubles pelimuodon MM-edustuksesta järjestetään karsintakilpailu 2-3.3 Harjavallassa. Liiton sivuilla edustusjoukkueen valinta kriteerit löytyvät sivulta: (https://www.curling.fi/fi/kilpailut/arvokisat/edustusjoukkueiden-valinnat)

Sivun määritelmien mukaan minä (Aku Kauste) sekä peliparini Oona Kauste ansaitsimme paikan tässä karsinnassa voittamalla Suomen mestaruuden Harjavallassa pelatussa turnauksessa 3-6.1. Voitto saldomme oli 7-1.

Vastustajaksi tähän kilpailuun selviytyi pari Elina Virtaala/Tomi Rantamäki olemalla edellä mainituissa valintakriteereissä 15.2 paras Suomalaisjoukkue WCT listalla (maasijoitus  11).

Tämän jälkeen tilanne muuttuu epäselväksi. Kilpailuvaliokunta ilmoitti Mikä Äikiän suulla, että Liitto on päättänyt, että meidän Tallinnan turnausta (15-17.2) ei huomioida karsintakilpailun lähtöasetelmiin mukaan lainkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että koska MD-rankingissä ei kansallisia mestaruuskisoja huomioida millään tavalla ja meidän syksyn ensimmäisessä Tallinnan turnauksessa (3-2 voitot) eivät tuoneet jatkopaikkaa olemme täysin ilman ranking sijoitusta ja edellämainituin valintakriteerein joudumme antamaan 2 voittoa eteen valintaturnauksessa.

Valinta kriteereissä sanotaan kuitenkin (korostus minun lisäämä): ” Jos yllä olevat kriteerit täyttyvät ja karsinta MM-edustuksesta järjestetään, WCT:n peleihin perustuvassa maarankingissa (kaikki pisteet huomioitu) paremmin sijoittunut joukkue saa karsintaottelusarjassa etua seuraavan taulukon mukaisesti:”

Minä tulkitsen tätä niin, että kaikki ranking pisteet huomioidaan ennen valintaturnausta. Luonnollisesti ennen turnauksen järjestämistä pitää olla tiedossa, että pelataanko kilpailua vai ei ja siihen tarvitaan cut-päivä. Kuitenkin tuntuu täysin absurdilta, että tilanteen muuttuessa merkittävästi cut-päivän ja varsinaisen valintaturnauksen välillä ei tilannetta huomioitaisi asiaankuuluvalla tavalla. Mikäli tämän päivän tilanne huomioitaisiin missä mukana on myös tuo viimeinen Tallinnan turnaus joukkueiden maarankingit olisivat Virtaala/Rantamäki 12, Kauste/Kauste 15 eli erotus 3, jolloin lähdettäisiin tasavoitoista kisaamaan edustuspaikasta.

Oletan, että liiton valintakriteerien tavoitteena on saada paras mahdollinen edustusjoukkue Suomelle. Mielestäni kilpailuvaliokunnan tulkinta ei puolla tätä tavoitetta vaan asettaa meidät lähtökohtaisesti erittäin epäedulliseen asemaan.

Pyydän liiton hallitusta oikaisemaan päätöksen sen mukaiseksi mitä valintakriteereissä sanotaan ja mikä on liiton tavoitteiden sekä curlingin hengen mukaista. Paras joukkue voittakoon.

Molempien joukkueiden MD-kisamenestys tällä kaudella:

Virtaala/Rantamäki

Päiväys              Kisa                                                                          Voitot-tappiot                             sijoitus
29.11-2.12.       ISS WCT Atlas Mixed Doubles Lodz                       7-1                                                 2.
http://www.worldcurl.com/events.php?task=Event&view=Main&eventid=5348
3-6.1.                 SM-kisat                                                                  4-4                                                 4.
https://www.curling.fi/fi/kilpailut/sarjat/13025
24-27.1.             Gefle Mixed Doubles Cup                                      2-3                                                 5-8
http://www.worldcurl.com/events.php?view=Main&eventid=5476

Kauste/Kauste

21-23.9.             WCT Tallinn Mixed doubles International            3-2                                                 -
http://www.worldcurl.com/events.php?task=Event&view=Main&eventid=5345
3-6.1.                 SM-kisat                                                                  7-1                                                 1.
https://www.curling.fi/fi/kilpailut/sarjat/13025
15-17.2              WCT Tallinn Masters Mixed Doubles                    5-3                                                 4.
http://www.worldcurl.com/events.php?view=Main&eventid=5351

 

-Aku Kauste

Kirje lähetetty Suomen Curlingliiton hallitukselle sekä kilpailuvalikunnalle 22.2.2019, sekä julkaistu curling.fi keskustelupalstalla

jussiupn

Onkos noita valintoihin liittyviä sääntöjä jossain muualla tarkemmin? Tuossa Akun laittamassa linkissä ei sanota minkä päivän mukaan tuo loppuranking katsotaan. Siellä mainitaan vain että 15.2. ranking katsotaan silloin jos SM-kisan voittaja on tuohon aikaan kärjessä --> Siitä joukkueesta tulee edustusjoukkue (tämä olisi koskenut vain Oona/Aku, koska voittivat SM-kisan).

En löytänyt yhdellä lukemisella mainintaa, miltä päivältä katsotaan ranking ennen noita loppuotteluita. Tuon lukemani perusteella Aku on kyllä oikeassa, ei ole mitään syytä miksi heidän turnaustaan ei katsottaisi mukaan noihin lopullisiin pisteisiin.

Minkähän sääntökohdan mukaan kilpailuvaliokunta päätti kahden ottelun tuloksen?

Jussi

jrii

Mitä tuo "(kaikki pisteet huomioitu)" tarkoittaa säännöissä? 

Opitaanko tästä episodista nyt se, että kriteereiden olisi paras olla mahdollisimman yksinkertaiset...

peter

Pari kertaa sai tosiaan lukea valintakriteerit läpi, mutta tuon perusteella Aku on mielestäni oikeassa.

Komppaan kyllä jrii:tä siitä, että eikö noita kriteereitä voisi tehdä yksinkertaisimmiksi ettei tule jatkossa väärinymmärryksiä. Kyllä se edustusjoukkue löytyy vähemmälläkin säädöllä.

Peter

Mica

2. SM-kilpailujen paras edustusjoukkueeksi halukkuutensa ilmoittanut joukkue saa edustuspaikan, jos kyseinen joukkue on myös paras suomalaisjoukkue 15.2. tilanteen mukaisessa WCT:n Mixed Doubles -rankingissa.

Tuossahan tuo on sanottu.

Minulle ei kuulu ottaa kantaa asiaan mikä on oikein, mutta sen voisin sanoa että tuo 15.2. ei ollut paras mahdollinen päivä jos samalla päivämäärällä alkaa "lähiturnaus" Tallinnassa joka varmasti houkuttelee monia joukkueita.  En tosin tiedä oliko päivämäärää päätettäessä kisakalenterit selvillä joten tämä(kin) voi olla jälkiviisautta, mutta sehän on se helpoin viisauden laji.

OlliJR

Asiassa ei ole kysymys kilpailuvaliokunnan tulkinnasta tai (liiton) päätöksestä, jota hallitus voisi oikaista. Liiton ylimääräisessä kokouksessa 21.8.2018 seurojen edustajat ovat yksiselitteisesti päättäneet, että aikaraja ranking-ykkösen määrittämisen,samoin kuin ranking-vertailun tekemisen osalta on 15.2., jolloin huomioidaan kaikki siihen mennessä kerätyt pisteet. Tämän lisäksi kilpailuvaliokunta on vielä erikseen ilmoittanut 2.1.2019 sähköpostitse kaikille Mixed Doubles SM-kisoihin osallistuville joukkueille, että viimeiset kisat, jotka lasketaan mukaan rankingiin ovat Aarau ja Hvidovre, molemmat 8.-10.2.2019. Näin ollen Suomen MM-edustusjoukkueen karsinnassa toimitaan siis  kilpailuvaliokunnan jo aiemmin ilmoittamalla tavalla.

 

Olli Rissanen

puheenjohtaja

hallituksen puolesta

OlliJR

aku

Luin Äikiän lähettämän sähköpostin eikä se muuta minun tulkintaani asiasta. Siinä sanotaan: "

6. Edustusjoukkueen valinta
Ohessa vielä ote liiton strategiasta. 15.2 katsotaan rankingtilanne, tämänhetkinen tilanne liitteenä. Viimeiset kisat jotka lasketaan mukaan ovat siis Aarau ja Hvivdore.

"

Tämän jälkeen jatketaan suoralla lainauksella netissä olevasta valintasysteemistä.

Tässäkään ei kuitenkaan eritellä, että tuo koskisi mahdollista edustuskarsintaan huomioitavia pisteitä, vaan ainoastaan, että tuolloin katsotaan ranking jonka perusteella selviää järjestetäänkö karsintaa ylipäätään eli kohta 2. Asiassa on selvää tulkinnan varaa, muta mielestäni tuo lainaus ei johda siihen, että kohdan 2 päiväiys laajentuisi kohtaan 3. Missään kohtaa kohdan 3 aikana ei puhuta päivämäärärajauksesta. Sen sijaan myöhemmin kohdassa 3 ("Jos yllä olevat kriteerit täyttyvät ja karsinta MM-edustuksesta järjestetään, WCT:n peleihin perustuvassa maarankingissa (kaikki pisteet huomioitu) paremmin sijoittunut joukkue saa karsintaottelusarjassa etua seuraavan taulukon mukaisesti: ") sanotaan kaikki pisteet huomioidaan. Mikä tämän huomautuksen merkitys on, jos ei minun tulkintani asiasta? Missään kohdin ei ole aiemminkaan puhuttu mistään muista rajauksista kuin cut-päivästä joillon selviää tuleeko karsintaa. Liitto ei ole tietääkseni julkaissut missään mitään muuta itse päätökseen.

En löytänyt netistä Liiton ylimääräisestä kokouksesta mitään pöytäkirjaa tai sen liitteitä mistä voisi nähdä mitä on oikeasti päätetty puhumattakaan, että arvaisi mitä on tarkoitettu päättää. Erikoiselta kuulostaa kuitenkin, että olisi tarkoitettu päättää antaa täysin suhteeton etu rankingissä marginaalisesti paremmalle joukkueelle. Tällä kertaa ei sentään käynyt niin, että olisimme menneet suoraan rankingissä edelle ja lähtisimme silti karsimaan karkeasti puolitetulla voitto-todennäköisyydellä.

Tässä käsiteltävästä asiasta erillään suosittelen jokaista tekemään laskuharjoituksen miten kahden pelin eteen antaminen vaikuttaa sarjan voittotodennäköisyyteen. Toistaalta tämän tyyppinen harjoitus on varmasti tehty huolella ennen systeemin hyväksymistä  jotta on tiedetty minkälaiseen suohon ollaan matkalla, kun asiasta on päätetty nojaten äärimmäisen hataraan MD-rankingiin.

ps. Tuossa mainitussa Äikiän viestissä lainataan strategiaa. Sitäkään ei ole ilmeisesti julkaistu, kun netissä on edeleen strategia vuoteen 2018 asti. Puhelimessa Mika antoi ymmärtää, että päätökset on naulattu seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

timo kauste

Tuokin asia, niinkuin monet muut on päätetty arvonsatuntevissa liiton elimissä (elimessä). Kovin usein- vaikkapa kilpailuihin liittyvä tiedotus on ollut ylimalkaista ja tulkinnanvaraista. Ottelukaaviotkin epätasapuolisia/ kontroloimattomia/ kohtuuttomia.

On pakko todeta, että oltuani n. 30 vuotta M- Curlingin jäsen en koskaan ole saanut tietoa/ kutsua liiton ylimääräisiin kokouksiin. En myöskään tiedä ketään kuka semmoisen olisi saanut. 

Tämä ei varmaankaan/ toivottavasti ole ollut yleinen käytäntö kaikissa seuroissa ja näinollen näiden lukuisten asioiden lopullisiin ratkaisuihin tuolla ei isompaa merkitystä liene ollut. Antaapa kuitenkin vähän taustaa keskusteluille.

On tavallaan ymmärrettävääkin, että harvat haluavat avata mietteitään julkisesti. Kukapa sitä pahikseksi mielellään ryhtyisi, mutta tuppaa vaan olemaan niin, että hiljaisuus ei asioihin parannusta tuo ja yhä jyrkkenevä alamäki kaikilla suomen curlingin osa-alueilla alkaa olla tekemätön paikka.

90- luvun taso on jo nurkan takana. Olisko mietinnän paikka?

Timo Kauste

 

Pastori

mika chcc

Kilpailuvaliokunta mainitaan tässä keskustelussa.  Kilpailuvaliokunnalla ei tässä (parikilpailu) asiassa ole kuitenkaan ollut osaa eikä arpaa

T.  Mika/kpv

Leox

Mo,

itse SM-kisoissa pelanneena ja säännöt etukäteen lukeneena, olin ainakin vahvassa uskossa että koska 15.2. päätetään/katsotaan ketkä pelaavat karsinnassa (jos sellainen on järjestettävä) niin tuo sama päivämäärä on myös se cut-off raja pisteiden tarkistuksen osalta, sillä on käytännössä tiedettävä montako matsia pelataan että voidaan tehdä peliaikataulu ja tiedottaa joukkueita. Olisi toki mielenkiintoista tietää onko tarkoituksella valittu juuri jokin perjantai vai vain päivämäärä joka osui perjantaille. Eipä sillä väliä kun kerran meilissäkin on KPV ilmoittanut että viimeiset hyväksyttävät kisat ovat Aarau (Sveitsi) ja Hvidovre (Tanska). Lisäksi ristiriita että cut-off raja olisi jotain muuta kuin 15.2 ja on mainittu vikat turnaukset joista saa pisteitä on aika hämmentävä. Ja nimenomaan niin, että mikä muu se cut-off raja sitten olisi muka?

Se että SM-kisoista ei saa pisteitä oli itselleni yllätys, mutta tiedän että asian voi selvittää ja se on varmasti ollut tiedossa useammallakin taholla jo kauden alussa.

Varmaan tavoite on saada paras joukkue kisoihin. Jos vaikka joukkue Turto/Turto kiertää kisoja ja saa paljon pisteitä ja omaa huonon viikon SM-kisoissa ja joukkue Suuripää/Ouni ei pelaa eikä harjoittele vaan sattuu voittamaan, niin onhan se kiva antaa sille joka on panostanut paremmat mahdollisuudet edustaa, koska ovat pidempään panostaneet siihen tavoitteeseen. Toki vähän samaan suuntaan on sääntö normipelaamisen puolella, eikä siellä anneta voittoja eteen.

Parannusehdotus tuleville kausille: kirjoitetaan sääntö niin että siinä ei ole tulkinnan varaa cut-off päivämäärän osalta ja/tai poistetaan eteen annettavat pelit (paras seitsemästä[7] suoraan).

Ihan varmasti oli sama auto jonka mä aamulla nän!

peter

Jaahas, niinhän sitten kävi, että selkeä Suomen mestari menetti MM-paikan finaalissa voitoin 2-2. Ratkaisu sotii ainakin omaa oikeustajuani vastaan. Säännöt on sääntöjä ja pelit ohi, mutta toivon että jatkossa tällaista ei tapahtuisi.

Muutenkin voisi sääntöjä hieman yksinkertaistaa, ehkä sen avulla vältettäisiin erilaiset tulkinnat ja saataisiin jopa enemmän osallistujia mukaan SM-kisoihin.

 

 

Kauko

Tällä kertaa olen edelleen samaa mieltä kuin päätöksiä tehtäessä, että yksinkertainen on kaunista. Haastesarjaan MM-paikasta ei mielestäni kannata laittaa mitään voittoja eteen, vaan tasatilanteessa paras seitsemästä -karsinta olisi hieno huipennus. Nyt aika pienillä eroilla olevat joukkueet olivat ilman suurempaa kansainvälistä menestystä, mutta siitä huolimatta lähtötilanne käännettiin isosti toiseen suuntaan. Mikäli pistehimmeleitä ja voittoja sääntöihin halutaan laittaa, voi niistä jatkossakin aiheutua vekkuleita tilanteita. Välillä urheilussa olisi hyvä muistaa, että kahden joukkueen pelatessa vastakkain, toinen saattaa voittaa ja toinen hävitä. Niinkin sen paremmuuden voi selvittää.

”Mitäs minä sanoin, vettähän se vain oli.”

timo kauste

Kiitos "Kauko".

Mainittakoon, että tuo päätöksenteko on luettavissa liitto ja seurat otsikon alta kun kirjaudut ensin. Sieltä löytyy liiton pöytäkirjat ja tuo ylimääräinen kokouskin.

Vain Hyvinkään curling ja Hiittenharjun curling vastusti tuota kyseenalaista päätöstä. M-curling ainoana ei käyttänyt ollenkaan ääntään.

Päätöksen kannattajat voikin sitten kukin katsoa itse sieltä kun asia kiinnostaa.

Timo Kauste

 

Pastori