Pääkaupunkiseudun mestaruussarja 2006-2007

1 post / 0 new
curling_admin
Pääkaupunkiseudun mestaruussarja 2006-2007

Tämä viestiketju on siirretty curling.fi:n vanhalta foorumilta. Viestissä olevat linkit saattavat olla rikki.

Ketjun aloitti nimimerkki: kymppi

Kuten otsikosta huomaa, olen tällä kertaa kohtalaisen aikaisin liikkeellä. Sen verran on kuitenkin mielessä, että en malttanut jatkaa hiljaiseloa. Toivottavasti tämä keskustelunavaus kerää paljon kommentteja suuntaan jos toiseen... tai ainakin, että mahdollisimman moni jaksaisi viestin lukea loppuun  :)

Taustaa:

Aikana, jolloin minä en vielä lajin pariin ollut päätynyt, pelattiin pääkaupunkiseudulla mestaruussarjaa silloin ainoassa pelipaikassa Myyrmäessä. Sarja näin jälkeenpäin tilastoja katsellessani vaikutti toimivalta, kun joukkueet oli jaoteltu edellisen kauden menestyksen perusteella eri divisiooniin. Pelit saatiin hyvin pelattua, vaikka olosuhteet silloin Myyrmäessä eivät epäilemättä kovin kummoiset olleet. Niistä kokemusta itsellänikin on muutaman treenikerran verran.

Kaudelle 2003-2004 (käytännössä vuoden 2004 alusta) Ogeliin saatiin pelikuntoon hieno halli ja sarjat siirtyivät sinne. Tosin samalla vanha pelijärjestelmä jäi romukoppaan ja se korvautui kahdella rinnakkaisella sarjalla, joihin sai hakeutua oman oletetun taitotason mukaan. Yhteensä sarjoihin saatiin joukkueita hienosti jopa yli 20, kun aloittelijasarjaa laajennettiin kauden puolivälissä.

Olosuhteet paranivat hallin myötä huomattavasti ja niistä epäilemättä kaikki sarjassa pelanneet pitivät. Sarjan järjestelypuolesta ei aivan samaa voi sanoa, kun peliohjelmista ei ollut tietoa, vaan matseja tipahteli jopa parin päivän varoitusajalla melko satunnaisesti. Tilannetta pahensi osaltaan se, että kommunikaatio sarjan osallistujien kesken esim. peruutustapauksissa ei toiminut juuri lainkaan. Loppujen lopuksi sarja saatiin päätökseen niin, että huomattava määrä pelejä jäi pelaamatta. Pikku yksityiskohtana ensimmäisen Ogelin kilpasarjan voiton vei M-Curling pisteen erolla viisi ottelua vähemmän pelanneeseen UPN:een. Aloittelijasarjan voitti OJy II, jossa itsekin pelasin.

Seuraavalle kaudelle lähtöasetelmat olivat tuossa ja täälläkin foorumilla niitä hieman ruodittiin. Ilmeisesti loppujen lopuksi lähes(?) mitään esitettyjä parannusehdotuksia ei kuitenkaan huomioitu. Sarja kuitenkin käynnistyi ja se pelattiin yhdessä 16 joukkueen lohkossa, joka aivan loppukaudeksi jakautui ylempään ja alempaan loppusarjaan. Meille seurana sarjan alkaminen tuli jostain syystä yllättäen, emmekä onnistuneet kasaamaan toista joukkuetta mukaan. Kun sarjan maksupolitiikka isomman pelaajamäärän suhteen ei kovin kannustava ollut, päätin jättää kauden väliin; osin tosin myös muiden kiireiden takia.

Kautta 2004-05 seurasin siis käytännössä sivustakatsojana, joten havaintoni voivat olla vääriäkin. Kuitenkin ilmeisesti olosuhteissa oli jonkinlaisia ongelmia hallin ilmastoinnin takia. Lisäksi, kuten edellä sanottu, sarjan järjestelyt jatkoivat samalla linjalla. Joukkueet kuitenkin ottivat itseään paremmin niskasta kiinni, joten pelejä saatiin pelattua jonkin verran enemmän kuin edellisellä kaudella. Sarjan tulospalvelu saatiin toimimaan, kun Huotarin Markku otti sen kontolleen loppukaudesta. Voiton nyt harrastesarjaksi nimetyssä kisassa vei taas M-Curling - tällä kertaa kahden pisteen erolla yhtä monta peliä pelanneeseen Broomiin.

Sitten päästiinkin tähän kauteen. Omalta osaltani lajikipinä oli väliin jääneen kauden jälkeen sen verran voimakas, että halusin päästä taas takaisin pelaamaan ja koota siksi meille toisen joukkueen sarjaan. Hieman hilkulle se tosin meni, kun sarjan alku tuli jälleen kerran jostain syystä meille kuin varkain. Loppujen lopuksi nyt Ogelin harrastesarjassa on seitsemän joukkuetta, joista kaksi meikäläisiä. Aloittelijasarjassa on ilmeisesti kaksi joukkuetta, jotka ovat kohdanneet kerran (?). Melko valitettava joukkuemäärän putoaminen siis.

Vuodenvaihteen tienoilla sarjassa tehtiin peliohjelman kannalta loistava uudistus, kun käyttöön saatiin vakiopelipäiväksi maanantai. Nyt joukkueilla on pääsääntöisesti aina tuolloin peli, joten siihen pystyy myös varautumaan etukäteen ja sumplimaan muita menoja. Peliparit ovat tosin olleet yhä hieman hakusessa, mutta pääasia että joku vastustaja on löytynyt ja muutamasta peruutuksestakin on tullut tieto kohtalaisen ajoissa.

Tällä kaudella näyttää vihdoin siltä, että kaikki pelit saadaan ilmeisesti pelattua. Tästä kiitos myöskin sarjassa nyt mukanaolijoiden aktiivisuudelle. Siitä ei tosin vieläkään ole tietoa kuinka monta sarjakierrosta ylipäänsä pelataan. Lyhyesti yleistäen Ogelin sarjan asema on nykyisellään lähinnä toimia treenisarjana muihin kisoihin.

Myyrmäen hallin rata saatiin uusittua tämän foorumin tietojen perusteella hyvään kuntoon ja siellä pyörii ilmeisesti myöskin jonkinlainen sarja. Siitä en osaa sanoa yhtään enempää, mutta olettaisin nykytilan olevan melko lähellä Ogelin treenisarja-asemaa.


Vastaus nimimerkiltä: kymppi

(03/07/06 17:01:51)

Ensi kausi - Pääkaupunkiseudun mestaruussarja

Pääkaupunkiseudulta löytyy varmasti enemmän kuin seitsemän curlingista ainakin puolivakavissaan kiinnostunutta joukkuetta. Visioni on, että ensi kaudelle pystymme kasaamaan yhden sarjan, joka kokoaa yhteen kaikki nuo alueen joukkueet. Sarja olisi toimiva, antaisi osallistujilleen mieluisia pelejä ja lisäksi sisältäisi ainakin jossain määrin myös sarjan sisäisiä kilpailutavoitteita. Pääkaupungin mestaruussarja saisi siis uuden alun, mutta tarpeen mukaan kehitettynä aikaisemmasta. Olen täysin vakuuttunut, että tälläiselle sarjalle löytyy kysyntää.

Uuden sarjan käynnistäminen synnyttää heti muutaman erittäin oleellisen kysymyksen. Ensimmäinen on luonnollisesti se, missä sarjaa pelattaisiin. Nyt olemme siinä positiivisessa tilanteessa, että alueelta löytyy kaksi curlingin pelipaikkaa entisen yhden sijaan. Jonkinlainen ongelma voi olla - tähän en osaa tarkemmin ottaa kantaa - että hallit ovat keskenään kilpailevia yrityksiä ja siksi ainakin yhteistyö saattaa olla vaikeampaa kuin että sarja pelattaisiin vain jommassa kummassa hallissa. Tähän pelipaikka-asiaan parhaita kommentoijia ovat varmasti hallien edustajat.

Seuraava kysymys on selkeästi, miten sarjan käytännön järjestelyt hoidetaan. Kokemus lienee osoittanut, että järjestäminen vaatii tahon, jolla on sekä aikaa että kiinnostusta tehtävän hoitamiseen. Koska en halua profiloitua (enempää  ;D) vain tyhjän puhujana, ilmoitankin olevani käytettävissä tehtävään. Ilman etukäteen kysyttyä suostumusta lupaan myös Maken hoitamaan sarjan tulospäivitystä kuten tähänkin asti... saanpahan hieman uskottavuutta ajatukselleni.

Tiedostan erittäin hyvin, että koko ehdotuksesta ei voi tulla mitään ilman toimivaa yhteistyötä pelipaikkohin päin, joten heitän pallon näille tahoille. Mikäli vastauksena minulle on kuvainnollisesti vain keskisormi, toimikoon tämä viesti silti keskustelunavauksena pääkaupunkiseudun curlingsarjojen kehittämiselle. Siksikin toivon mahdollisimman monen kommentoivan.

Käytännössä siis

Kauden alussa tarkoituksena olisi siis haalia mukaan kaikki pelistä ainakin kerta viikossa -vakavuudella kiinnostuneet porukat. Aivan täydet aloittelijat ja pelaamisesta epävarmat voisivat jäädä varsinaisen sarjan ulkopuolelle ja näille hallit voisivat pyörittää joitain omia sisäänajosarjoja. Tosin kiinnostuksen ollessa heti alussa selkeää, ei mitään estettä varsinaiseen sarjaan pääsylle pitäisi olla.

Tavoitteena on, että sarja tulisi pyörimään muutamalla divisioonatasolla entisen Pääkaupunkiseudun mestaruussarjan tapaan. Nousut/tippumiset sarjatasojen välillä tapahtuisivat edellisen vuoden menestyksen perusteella, mikä antaisi pientä lisämotivaatiota peleihin. Ensimmäisellä kaudella (ja mahdollisesti osa paikoista myöhemminkin) jaettaisiin ennen varsinaisen kauden alkua järjestettävässä karsintaturnauksessa, jonka tarkka sisältö määriteltäisiin tarkemmin osallistujien halujen perusteella. Tärkeintä sarjan rakenteen vakioimisessa olisi luoda jatkuvuutta - kauden päätyttyä olisi tieto miten ensi vuonna jatketaan.

Peliohjelma julkistettaisiin kokonaan kauden alussa. Tätä on vaikea olla korostamatta liikaa, sillä sen pitäisi olla täysi luonnollisuus ihmisten suunnitellessa omia menojaan. Vakiopäivä sarjan pelaamiseen on hyvä ratkaisu, mutta sen huomioimiseksi, että jollakulla sattuu juuri tuolla vakioajankohdalla jotain muita tärkeämpiä menoja (mitä ne nyt voivat olla voi toki kysyä) vakiopäiviä soisi olla vaikkapa kaksi. Suuremman joukkuemäärän tullessa kyseeseen näin tapahtuisi tosin jo itsestään.

Vakiopäivien tarve ei ole mitenkään välttämätön, jos sarjaohjelma todella on tiedossa jo hyvissä ajoin. Mieluiten ohjelman tekijä vielä kerää ennen sen julkaisua osallistujilta mielipiteet, milloin he haluaisivat pelata ja tekee ehdotelman siltä pohjalta - toki huomioiden mahdolliset muut esteet. Jos jokin peliaika muuttuukin joukkueelle mahdottomaksi, ensisijaisen toimenpiteen pitäisi olla sopiminen kanssajoukkueiden kesken vastustajien vaihdosta. Peruuttaminen olisi vasta viimeinen vaihtoehto ja sen käyttämisestä pitäisi olla sovitut ja selkeät perusteet. Vähäisin näistä ei olisi ilmoittaminen kaikille muille osapuolille asiasta ajoissa.


Josko tämä riittäisi pohjustukseksi näin alkuun. Ideointia voisi jatkaa uusien joukkueiden sisäänajoturnausten suunnittelulla, jotta ne saataisiin sarjaan mukaan heti alussa. Ehkä se onnistuisi samassa yhteydessä kuin karsintasarjat? Tämä nyt on kuitenkin "hifistelyä", johon voi paneutua tarkemmin perusidean selvittyä.

En tässä yhteydessä ota mitään kantaa tämän vuoden curlingboomin hoitoon. Sen voin kuitenkin luvata, että mahdollisuuksien mukaan me (OJy) seurana yritämme auttaa asiassa parhaamme mukaan.

No kuka heittää ensimmäisen kiven? Viimeinenhän jo tiedetään! =)


-Jaakko
Otaniemen Jyllääjät ry
pj.

Vastaus nimimerkiltä: kymppi

(03/07/06 17:02:26)

PS. En halua syyllistää ketään tai mitään tahoa yllä esittämilläni kommenteilla. Ne ovat vain oma käsitykseni aiemmista tapahtumista, jotka saa kernaasti oikaista mikäli tarvetta on. Myönnän ilman nikottelua, että osaan ehkä liiankin "hyvin" esittää kriittisen näkemyksen asioista ja kai voin syyttää siitä jossain määrin perfektionistista luonnettani. Tärkein sisältö viestissä on ehdottomasti se, mitä tapahtuu jatkossa.

PPS. Kumma foorumi, kun ei salli näiden viestin kirjoittamista yhteen pötköön  ;D

Vastaus nimimerkiltä: antti

(03/30/06 11:03:59)

Kovin näyttää olevan vaisu tämä viestiketju. Vähän meinaa mennä jäsentenväliseksi keskusteluksi, mutta menköön.

Yksi pääkaupunkiseudun sarja on mielestäni etu. Pelipaikkojen määrä tulee tuskin vähenemään alueella nykyisen curlingboomin vaikutuksesta. Pikemminkin alueelle on odotettavissa ainakin yksi uusi pelipaikka. Pelaammeko me sen jälkeen kolmea sarjaa? Toivottavasti emme. Edes meidän tasoisia joukkueita on kuitenkin sen verran vähän, että hyvät pelit jäävät harvinaisuuksiksi, jos joukkueet hajotetaan kolmeen halliin pääkaupunkiseudulle ja lisäksi vielä osa pääkaupunkiseudun joukkueista Hyvinkäälle. Yhdessä moniportaisessa sarjassa ottelut ovat tasaväkisempiä.

On totta, että eri halliyhtiöt ovat toistensa kanssa kilpailevia organisaatioita, mutta niin on asia kaikissa muissakin lajeissa. Sarjan järjestäjä ei useinkaan silloin ole halliyhtiö, vaan kolmas osapuoli, esimerkiksi seurojen yhteenliittymä tai jokin muu organisaatio, joka vuokraa halleilta tilaa sarjatoimintaan.

Vastaus nimimerkiltä: peter

(03/31/06 13:16:34)

Olen myös yhden pääkaupunkisarjan kannalla. Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun joukkueet ovat jakautuneet Oulunkylään, Myyrmäkeen ja Hyvinkäälle ja osa joukkueista ei pelaa paikallissarjaa missään. En usko, että tämä on kenenkään edun mukaista. Mitään ei tapahdu kuitenkaan itsestään, joten asialle pitäisi tehdä jotain. Tiedän, että joukkueista löytyy myös aktiivisia ihmisiä, jotka ovat valmiina antamaan oman panoksensa sarjan/sarjojen kehittämisen hyväksi. Olisiko mahdollista järjestää tapaaminen hyvissä ajoin ennen ensi kauden alkua, niin hallien edustajien, seurojen ja joukkueiden kanssa ja yrittää keskustelemalla päästä johonkin ratkaisuun? Mikäli ratkaisua ei löydy, niin ei siinä mitään kai menetäkään. Kyseessä on kuitenkin pieni laji, joka vaatii kaikilta tahoilta aktiivisuutta ja yhteistyökykyä, mikäli aiomme saada jotain oikeasti aikaiseksi.

Vastaus nimimerkiltä: kymppi

(04/01/06 12:20:30)

'peter' wrote:
Olisiko mahdollista järjestää tapaaminen hyvissä ajoin ennen ensi kauden alkua, niin hallien edustajien, seurojen ja joukkueiden kanssa ja yrittää keskustelemalla päästä johonkin ratkaisuun?

Tuo vaikuttaisi ehdottomasti hyvältä idealta. Kasvokkain varmasti pääsee parempiin tuloksiin kuin täällä keskustelupalstalla  ;) Mitä enemmän saisi väkeä paikalle sen parempi. Luulisi, että toimiva sarja on jokaisen osapuolen intresseissä, joten vain käytännön toteutuksesta on homma kiinni.