Ajatuksia kenkähankintoihin liittyvästä päätöksenteosta

5 posts / 0 new
Viimeinen viesti
Zepperi
Ajatuksia kenkähankintoihin liittyvästä päätöksenteosta

Opiskelijana ja curlingin ystävänä tuli selvitettyä eräitä näkökulmia tässä kenkien vaihtamisen kynnyksellä tulevaan päätöksentekoon liittyen. Tulevassa analyysissä tuodaan julki muuttujia, joihin pelaaja voi vaikuttaa henkilökohtaisin päätöksin ja näin ollen rakentaa perusteltua päätöstä tietyn kenkämallin suuntaan.

Lähtökohtana analyysissä toimii BalancePlussan tekemä tutkimus eri liukupohjatyyppien hidastuvuudesta liu'un aikana. Olettaen, että pelaaja, jonka massa on 70kg, liukuu kiven kanssa, jonka massa on 19.96kg ja jään luisto on 25.0s, saadaan laskelmien mukaan heittäjän hidastuvuudeksi liukupohjatyypeittäin seuraavat arvot:
BalancePlus 100 Series with 1/16” Stealth slider 0,27996 m/s^2
Competitor’s shoes with plain 5/32” slider and toe coating 0,17730 m/s^2
BalancePlus 200 Series with 5/32” slider, one BalancePlus hole and toe coating 0,15676 m/s^2
BalancePlus Delux with ¼” slider, 2 BalancePlus holes and toe coating 0,14639 m/s^2

Oletetaan, että pelaaja heittää keskimäärin edellä mainitulla jäällä hakkipoistoja, johon päädytään perustellusti siten, että pelaaja joutuu heittämään sekä määriksiä ja suojia, että poistoja. Tällä oletuksella saadaan eri liukupohjavaihtoehdoille laskettua ponnistuksessa keskimäärin tarvittava työmäärä, jonka pelaaja tekee suorittaessaan heiton. Työmäärät liukupohjatyypeittäin ovat seuraavat:
BalancePlus 100 Series with 1/16” Stealth slider 527 J
Competitor’s shoes with plain 5/32” slider and toe coating 435 J
BalancePlus 200 Series with 5/32” slider, one BalancePlus hole and toe coating 416 J
BalancePlus Delux with ¼” slider, 2 BalancePlus holes and toe coating 407 J

Tästä voidaan laskea, kuinka nopeasti uusi, liukkaampi kenkä maksaa itsensä takaisin. Jos curlingpelaaja esimerkiksi haluaa vaihtaa kengät 100:sta Deluxeen (hinnat: balanceplus.com) ja hän elää syömällä ainoastaan Cashewpähkinöitä, jotka maksavat 21.90e/kg (580kcal/100g)), säästää hän kenkien hinnan syömiskustannuksissa noin 1.06 miljoonan heittosuorituksen jälkeen, mikä kuulostaa varsin kohtuulliselta takaisinmaksuajalta. Takaisinmaksuaika on sitä nopeampi, mitä kalliimpaa ruokaa curlingpelaaja syö. Pelkkää kaviaaria syömällä takaisinmaksuaika on varmasti jo erittäin inhimillinen!

Todettakoon, että tämä on vain yksi näkökulma kenkävalintoihin liittyvään päätöksentekoon, mutta kannattaa pitää mielessä, että kenkätyypin vaihtaminen ei tuo ainoastaan pelkkiä kustannuksia vaan valinnoilla voi jopa säästää selvää rahaa.

starlit

Kiitoksia informatiivisesta postauksesta..

Itsekin olen uusia kenkiä hankkimassa ja mikäli kyseiset laskelmat pitävät paikkansa, tekevät ne päätöksen jo itsestään. Toki olisi mukava saada vielä vertailua toisen valmistajan kenkiin. Joka tapauksessa: hyvää tiedettä!

Näpit irti, sanoi sirkkelimies!

"Kehitys lopuu tyytyväisyyteen"

Woodstock

Ja toi jätkä ei valmistu ?!?

Markus

Woodstock wrote:

Ja toi jätkä ei valmistu ?!?

Älä nyt, vahvistamattomien huhujen mukaan Zpprz on saanut tänä syksynä niin paljon opintopisteitä, että oli jo ostamassa ylimääräisillä itsellensä peliseuraa mixed-karkeloihin!

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin. Jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki hoidettua.

Zepperi

Woodstock wrote:

Ja toi jätkä ei valmistu ?!?

Kyllä muuten valmistuu. Ens viikon tiistaina! Hahaa!