Olympialaiset 1924

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Daley Nevantaus

93 vuotta sitten pelattiin historian ensimmäiset talviolympialaiset Ranskan Chamonix'ssa.

Vuonna 1924....

93 vuotta sitten pelattiin historian ensimmäiset talviolympialaiset Ranskan Chamonix'ssa. Kisat alkoivat 25.1.1924. Osanottajamaita oli kuusitoista, kilpailijoita 258 ja mukana oli myös Suomi.
Lajeina kisoissa olivat jääkiekko, pikaluistelu, maastohiihto, mäkihyppy, yhdistetty, rattikelkkailu, sotilaspartiohiihto, taitoluistelu ja Curling.

Mm. Curlingotteluiden näyttämönä toimi Chamonix'n ”stadion”. Mainittakoon, että Suomi ylsi kisoissa yhtä moneen kultamitaliin, kuin mitalirohmu Norja, joka otti 17 mitalia. Suomi seurasi toiseksi parhaana maana yhteensä 11 mitalilla.

Curlingiin osallistui vain kolme maata, Iso-Britannia, Ruotsi ja Ranska. Oheisen kuvan olympialaisessa avajaisseremoniassa britticurlaajat marssivat melko massiivisine harjoineen. Kuvasta on myös kerrottu, että curlaajien kaulassa roikkuvat myös curlingkivien kahvat. Joukkoa johtaa Britannian joukkueen kapteeni, eversti Robertson-Aikman. Englannin joukkueeseen kuului tuolloin kahdeksan pelaajaa, koska Royal Caledonian curling club päätti lähettää matkaan myös jokaiselle pelaajalle varamiehen.

Tietojen mukaan oheisessa joukkuekuvassa joukkue on peliasuissaan, johon kuului selvästikin kauluspaita ja solmio, liivi, pusero, sekä takki. Takin hihaan oli ommeltu Ison-britannian lippu. Kengät olivat normaalit talviolosuhteisin tarkoitetut kävelykengät. Tyylikkyyttä herrasmiesten lajissa.

Chamonix'n kisoista mainittakoon, että kisojen ”olympia-arvosta” kiisteltiin ja mm. pohjoismaat, joilla oli tuohon aikaan jo omat vuotuiset talvikisansa, saatiin mukaan vain niin, että kisoja ei virallisesti kutsuttu olympialaisiksi. Vasta jälkikäteen Chamonix'n ”talvikisoille” annettiin olympia-arvo.

Chamonix'n kisojen jäälajit, myös Curling saivat osakseen epäonnea. Aikalaisten mukaan järvi, jossa jäälajit oli tarkoitus järjestää, sai kisojen alla osakseen lumivyöryn. Sen jälkeen, noin viikkoa ennen kisoja sää lämpeni ja sulatti jään ja curlaajille, kuten myös luistelijoille jäi vain vähän aikaa harjoitella paikan päällä uudelleen jäätymisen jälkeen.

Kisat etenivät Curlingin osalta seuraavasti:

Ruotsi voitti ensimmäisessä ottelussa Ranskan numeroin 18-10.
Iso-Britannia voitti Ruotsin numeroin 38-7.
Iso-Britannia voitti kolmannessa ottelussa Ranskan 46-4.
Mitalit jaettiin kisojen päättäjäisseremonioissa.

Mielenkiintoisia yksityiskohtia löytyy aikalaisten kirjoituksista. Sir Robert Lockhart kirjoittaa:
”Meitä pyydettiin lähettämään kisoihin neljämiehinen joukkue ja neljä varamiestä. Tarkan ja huolellisen harkinnan tehtyään sekä arvioituaan, että ottelut pelattaisiin avoimella jäällä, komitea teki päätelmän, että harjausta otteluissa tarvittaisiin paljon. Valintakomitea jatkoi, että näistä syistä päätettiin valita verrattain nuori ja nimenomaisesti voimakas ja atleettinen joukkue kisoihin.

Kaikki joukkueen pelaajat olivat tietenkin (!) skotteja, kapteeninaan Willie Jackson. Royal Caledonian clubin vuosikertomuksessa vuodelta 1956 olevassa ”post mortem” -kirjoituksessa kerrotaan, että hän oli todellinen pelin mestari, sekä suunnan, että voiman hallinnassa. Willie Jackson oli rakastettava persoona, aina valmis auttamaan ja rohkaisemaan muita pelaajia, sekä neuvomaan aloittelevia.”

Todellista Curlingin henkeä jo tuolloin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta heijastellen nykyaikaan on se, että Royal caledonian clubin sihteerin tiedetään sanoneen, että ”jää ei ollut hyvä, se oli epätasainen, eikä kovin laadukas.” Toisessa lähteessä mainitaan, että ”jään huomattiin olevan suunnilleen normaali verrattuna oloihin Skotlannissa, joskaan eivät täysin ideaalit, kuten esimerkiksi Haymarketin jääradalla.”

Mainittakoon myös, että ottelut pelattiin toisten lähteiden mukaan 18 pään, toisten lähteiden mukaan 20 pään mittaisina. Siis noin 4-5 tunnin kestoisina.

Lajin olympiahistorian pioneerit, lähes 100 vuotta sitten, aloittivat. Tulevana talvena pelataan, kaukana Skotlannista, Etelä-Korean PyongChengissä ja Suomalaisia curlaajia on siellä mukana. Kaksi vai toivottavasti enemmän, se nähdään syksyllä.

Kuva 1 : Ison-Britannian kippari Willie Jackson näyttää merkkiä
Kuva 2 : Ranskan joukkue
Kuva 3 : Ruotsin joukkue
Kuva 4 : Ison-Britannian joukkue
Kuva 5 : Avajaismarssi

Kommentit