Hemppa Brieristä

Teksti: 
Juhani Heinonen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Maaliskuun aikana tuli vietettyä muutama tovi päivittäin tietokoneen ääressä. Seurasin Kanadan mestaruuskilpailuja....

KANADAA,NORJAA,RUOTSIA….. 
 

                         Maaliskuun aikana tuli vietettyä muutama tovi päivittäin tietokoneen ääressä. Seurasin Kanadan mestaruuskilpailuja,  sekä miesten että naisten. Hieman harmitti, että havahduin vasta jonkin verran myöhässä, mutta kokonaisia ottelu- ja koostevideoita voi toki ihastella jälkikäteenkin.
                         Miesten puolella semifinaalivaiheessa nähtiin samat joukkueet kuin vuosi sitten! Runkosarjan voittanut Mike Mc Ewen, Brad Gushue, Kevin Koe ja Brad Jacobs. Lähimmäksi tätä nelikkoa pääsi oma suosikkini John Morris uudella joukkueellaan. Todettakoon tässä, että suomalaiset juniorit tapasivat Johnin
ollessaan junnujen MM-kisoissa Thunder Bayssa vuonna 1998. Tuolloin Suomen joukkuetta kipparoi ”Jupe” Pekaristo. Pelit etenivät Brierissä siihen malliin, että pronssista ja mestaruudesta päätyivät pelaamaan  samat parit kuin edelliskaudella. Loppu ei sitten mennyt vanhan kaavan mukaan. Tällä kertaa osat vaihtuivat molemmissa koitoksissa. McEwen vei himmeimmät mitalit ja finaalissa oli nyt Gushuen vuoro.
      Vuosi sitten Kevin Koe löi Brad Gushuen selvin numeroin 9-5.Nyt peli oli tiukka loppuun saakka. Se ratkesi vasta Bradin viimeiseen määrikseen.  Rajulla harjatyöskentelyllä kivi saatiin niukasti ykköseksi ja näin mestaruuden vei NL (New Foundland & Labrador)
    Vuonna 2006 vasta 26-vuotias Gushue voitti yllätyksellisesti karsinnan pääsystä olympialaisiin. Kaveri tuli samana vuonna suomalaisille tutuksi Torinon Olympialaisissa, kun hän finaalissa löi Markku Uusipaavalniemen. Huomion arvoinen seikka tuolloin  oli myös se, että silloisen nuoren olympiaedustajan joukkueeseen tuli kisojen ajaksi kippariksi kokenut Russ Howard. Brad itse heitti viimeiset kivet. Todettakoon, että Suomea vastaan loistanut Marc Nichols, joukkueen kolmonen,  pelaa edelleen Gushuen kanssa ja heitto-
paikkakin on edelleen sama.
                       Mike Mc Ewen ei vieläkään onnistunut voittamaan Brieriä. Runkosarjavaiheen voitto antoi uumoilla, että josko nyt olisi Miken vuoro. Tällä kertaa sijoitus parani pykälällä. Voitaneen kuitenkin väittää, että Kanadan mestaruuskilpailut maailman kovatasoisin kilpailu. Miken unelma kuitenkin elää….
   Muistan jonkun joskus sanoneen, että ikä on vain numeroita. Neljä kertaa maansa mestaruuden ja neljästi myös maailmanmestari, nyt 54-vuotias Glenn Howard oli edelleen mukana ja edelleen myös kipparin roolissa.
     Vielä Norjasta ja Ruotsista. Thomas Ulsrud on totuttu näkemään viime vuosina EM-, MM-kisoissa kuin myös Olympialaisissa. Nyt on kuitenkin valta vaihtunut  ainakin hetkeksi. MM-kisoissa Norjan edustaja on Steffen Walstad. Tämä nuori joukkue on tällä kaudella  pessyt Ulsrudin parikin kertaa ja karsinta kisoihin pääsystä päättyi sekin Walstadin selvään voittoon.
          Minulle rakkaan Ruotsin MM-kisavalinnat tehnee "Peja” Lindholm. Naapurissamme ei ole voinut tapahtua mitään niin mullistavaa, etteivätkö Niklas Edin ja EM-kisoissa vakuuttavan läpimurron tehnyt Anna Hasselborg olisi mukana kevään MM-kisoissa.
        Niin, unohtui mainita, mutta senhän kaikki curligihmiset toki tietävät sanomattakin, että Brierin voittaja edustaa myös Kanadaa MM-kisoissa.

P.S. Tähän loppuun vielä mahdoton kysymys, johon ei taida olla oikeaa vastausta. Minkä ikäisenä curlingin pelaaja on parhaimmillaan? Edin on 36,mutta voitti ensimmäisen Euroopan mestaruutensa 26-vuotiaana, Jacobs 31, Koe 42, Morris 38, Aku 37 ja Walstad ehkä noin 24. Vastaus voisi olla varmaan lähellä ikäryhmää 32-38?