Suomen junnut Prahassa

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Katja Kiiskinen
Kuvat
Katja Kiiskinen

Praha

Prahassa pelattiin 3.-9.1.2015 Maailman Curlingliiton alainen juniorikilpailu nimeltään European Junior Curling Challenge (EJCC), joka on käytännössä Euroopan maiden välinen MM-karsinta. Taistelu MM-paikasta on kuitenkin armotonta, sillä jaossa on vain yksi paikka juniorien MM-kilpailuihin. Muut Euroopan maiden MM-paikat pysyvät mailla, joiden joukkueet pärjäsivät aikaisemman vuoden MM-kilpailuissa riittävän hyvin.

Edustustiimimme Prahassa

Tämän vuoden EJCC -kisassa Suomella oli edustusjoukkueet sekä tyttöjen että poikien sarjassa. Suomen tyttöjen joukkueessa pelasi Mira Lehtonen (skip), Lotta Immonen, Iiris Koilahti, Emilia Koskinen ja Noora Suuripää. Tytöt koostuvat eri puolilta Suomea tulevista pelaajista, joten yhteistä jääaikaa kertyy luonnollisesti kauden aikana melko vähän. Sekä tyttöjen että poikien joukkueiden apuna kisoissa oli mukana päävalmentaja sekä Suomen Curlingliiton Development Officer Tero Tähtinen.

Poikien sarjassa nähtiin Ahvenanmaan curling -seuraa edustava joukkue, joka hankki edustuspaikkansa päihittämällä juniorien SM-kisoissa Iikko Säntin kipparoiman poikien joukkueen, joka edusti Suomea EJCC -kilpailuissa kahtena aikaisempana vuotena. Koko poikien joukkue on harrastanut lajia vasta vuoden ajan, mutta kiitos Ahvenanmaan hyvien harjoitusolosuhteiden ja toimivan valmennusjärjestelmän, poikajoukkueen kehitys on ollut nopeaa ja kokonaisvaltaista. Poikien edustusjoukkueessa pelaavat Melker Lundberg (skip), Orvar Nordberg, Isak Nordlund, Hemming Hanses ja Jonas Fellman. Poikien joukkueen tukena ja joukkueen johtajana oli matkassa mukana myös Mari Wickström.

Pojilla ensimmäinen kansainvälinen koitos

Poikien sarjassa 18 joukkuetta oli jaettu kolmeen kuuden joukkueen lohkoon, ja joukkueet pelasivat yksinkertaisen Round Robinin, jonka jälkeen jokaisen lohkon kaksi parasta, sekä kaksi parasta kolmosjoukkuetta selvittivät tiensä puolivälieriin. Suomen pojat jäivät ensimmäisessä EJCC -kisassaan voitoitta, mutta pitivät pelin tasaisena Slovakiaa ja Ranskaa vastaan, ja pelasivat lisäksi hienon ottelun kokenutta Hollannin poikajoukkuetta vastaan.

Suomen pojille EJCC oli ensimmäinen kansainvälinen turnaus ja nuorelle joukkueelle kokemuksena ainutlaatuinen. Kansainvälinen peli-ilmapiiri toi aivan uudenlaista näkemystä taktiikkaan ja ennen kaikkea motivaatiota ja paloa harjoitella enemmän, kehittyä ja jonain päivänä lähteä MM-karsintoihin valmiina voittamaan koko turnaus. Taktiikan lisäksi pojat kokivat oppineensa lisää myös peleihin valmistautumisesta ja kiittivät hyviä jääolosuhteita. He odottavat myös innolla uusia turnauksia, jotta pääsevät jälleen tapaamaan kisoissa hankittuja uusia ystäviä muista maista.

Tytöille yksi  voitto

Tyttöjen sarjassa yhdestä MM-paikasta kilpaili yhteensä 14 joukkuetta, jotka oli jaettu kahteen seitsemän joukkueen lohkoon. Myös tyttöjen sarjassa pelattiin yksinkertainen Round Robin, jonka jälkeen molempien lohkojen neljä parasta joukkuetta jatkoivat urakkaansa puolivälieriin. Suomen tytöt onnistuivat nappaamaan selkeän 9-1 voiton kokemattomasta Romanian joukkueesta ja kävivät myös tasaisen taiston Latviaa ja Saksaa vastaan, joille he hävisivät niukasti. Osa Suomen tyttöjoukkueen pelaajista oli kisoissa jo toista kertaa. Tällä kertaa Suomen joukkuetta kipparoi Mira Lehtonen, joka oli kisoissa ensi kertaa kapteenin roolissa. Miralla oli turnauksesta pelkkää hyvää sanottavaa:

- EJCC oli taas kerran kokemuksena aivan mahtava ja kasvattava. Tämä oli minun ensimmäinen vuoteni skippinä ja jännitti tosi paljon, miten pelit tulisivat menemään. Odotin edellisiltä vuosilta tuttujen pelaajien näkemistä ja myös oman ja muiden joukkueiden kehityksen näkemistä. En joutunut pettymään ja suurta kehitystä nähtiin joukkueen eri saroilla, Mira tiivisti kisakokemuksen.

Tyttöjen sarjan kärkikolmikko oli Englanti, Turkki ja Unkari, joista Englanti saavutti paikan kevään MM-kisoihin Tallinnaan. Miesten sarjassa Voiton vei Venäjän ammattipelaajista koostuva joukkue tiukan finaalin jälkeen, jossa vastaan asettui ensi kertaa curlingin historiassa Espanjan poikien joukkue. Pronssiottelun voitti Turkin joukkue. Turkilla olikin ensi kertaa molemmat joukkueet kärkikolmikossa, joten maan kova panostus junioritasolta alkavaan valmennusohjelmaan alkaa tuottaa tulosta.

Espanjaa koutsaamassa

Allekirjoittanut oli tällä kertaa matkassa Espanjan poikien valmentajana. Viikossa ei voinut paria pientä muutosta lukuun ottamatta paljon tekniikkaan puuttua. Sen sijaan erilaiset pelijännityksen hallitsemisen keinot tuottivat parilla joukkueen pelaajalla nopeasti tulosta, kun turha puristaminen jäi jään ulkopuolelle. Pienillä muutoksilla saatiin myös kommunikaatiota kehitettyä peli peliltä toimivampaan suuntaan.

Jälkikäteen ajatellen valmentajan mieltä lämmitti ehkäpä eniten se, kuinka avoimesti ja vastaanottavaisesti uusi joukkue suhtautui ulkopuolisen valmentajan ehdotuksiin pienistä yhteispeliä ja dynamiikkaa parantavista muutoksista. Yhteistyö parani entisestään, kun pelaajat itse oivalsivat, miten nopeasti kokonaispeli koheni muutoksilla, jotka keskittyivät kaikkiin pelaamiseen osa-alueisiin, ja unohdettiin esimerkiksi pelkästä irrotuksesta huolehtiminen. Koko Espanjan joukkue oli tietysti menestyksestään haltioissaan, mutta pojat suhtautuivat historialliseen saavutukseensa myös hyvällä huumorilla. Kun pohdimme Espanjan kapteenin Sergio Vezin kanssa ennen semifinaaleja mahdollisuutta, että poikien finaalissa saattaisivat kohdata Espanja ja Turkki, hän totesi virnuillen:  

Oh man, the whole curling world’s gonna think we were playing on hockey ice.”  -  teksti Katja Kiiskinen


Kommentit