Meiltä ja maailmalta

Curlinglehden numero
Juttutyyppi
Kirjoittaja
Jari Laukkanen & Tommi Häti
Kuvat
-
  • Sääntömuutoksia tulossa? - miten peli muuttuu vai muuttuuko
  • Kanadan olympiakarsinnat (pre-trials)
  • Markku valmentaa puolalaiset Sotsiin
  • Pejan paluu - miten meni?
  • Miten eri joukkueet valmistautuvat olympiakisoihin?
  • Continental cupille jatkoa ainakin kaksi vuotta
  • Naisten MM-kisat Tanskaan 2011
  • Miesten MM-kilpailut 2011 Kanadan Reginaan
  • Uusi curlingin historiaan paneutuva blogi netissä 
  • 82 -vuotias curlaaja yrittää ennätysten kirjaan

Sääntömuutoksia tulossa? - miten peli muuttuu vai muuttuuko

WCF suunnittelee joitakin sääntömuutoksia tulevaisuudessa. Monet tulevat mahdolliset muutokset liittyvät pelin kestoon. WCF:ssä mietitään, miten pelien kestoa voitaisiin kontrolloida nykyistä paremmin. Ehdotuksien joukossa on mm. ajanottosysteemin muutos siten, että ajanotto perustuisi miettimiseen käytettyyn aikaan. Asiaan liittyy aikalisien poistaminen mahdollisesti kokonaan ja joukkueiden kentälle marssittamisen mielekkyys. WCF lähtee siitä, että itse ottelun nykyinen kesto on ihan ok, mutta keinoja ottelutapahtuman kokonaiskeston lyhentämiseksi mietitään.

Toinen mielenkiintoinen pohdinta kohdistuu siihen, pitäisikö pelien kestää 10 vai 8 päätä. Arvokisoissahan pelataan 10 pään pelejä, mutta eri kiertueilla pelataan lähes säännöllisesti 8 pään otteluita. Tässäkin asiassa lienee kummassakin puolensa ja omat kannattajansa. Saa nähdä, tuleeko muutoksia.

Kolmas mielenkiintoinen ehdotus koskee tie-break -pelejä. Niistä halutaan eroon kisajärjestäjien aikataulutusongelmien takia. Koskaanhan ei voi etukäteen tietää, tuleeko tie-break -pelejä vai ei. Niille on kuitenkin varattava nykyisin aikaa peliohjelmaan ja se närästää. Yleensä tie-breakeille joudutaan varaamaan kokonainen päivä turnauksessa ja tästä halutaan eroon. Ehdotuksessa uusintaotteluiden tilalla käytettäisiin joukkueiden rankkausta teeheitoilla, jos joukkueita on kolme tai enemmän. Kahden joukkueen tasatilanteessa ratkaiseva tekijä olisi joukkueiden keskinäinen peli turnauksessa.

Eräs uusi ehdotus koskee otteluiden jatkopäitä. Esillä on ehdotus, jossa halutaan jatkopäistä eroon pisteyttämällä voitto 3 pisteeseen ja tappio 0 pisteeseen ja tasapeli 1 pisteeseen. Aika dramaattinen muutos, jos tämmöinen otetaan huippupeleihin. Moni peli ratkeaa vasta jatkopäässä ja se on kuitenkin erittäin ratkaiseva tekijä pelin sisällä taktiikasta päätettäessä. Mitä muutoksia se toisi pelien viihteellisyyteen, jos joukkueet alkaisivat pelaamaan tappion välttämistä voiton tavoittelun sijaan? Tätä voisi itse kukin pohtia enemmänkin. Liiton nettisivut on hyvä paikka keskustella mahdollisista sääntömuutoksista.

Muutakin "tärkeää" sääntömietittävää WCF:n kokouksella on, kuten esimerkiksi minkä värisiä sukkia saa käyttää, jos sukat on lahkeiden päällä. Tai saako joukkueessa osa pelaajista pelata kiltti päällä, jos osalla porukasta on housut. Esillä on myös kysymys siitä, saako saman joukkueen jäsenillä olla erilaiset hatut pelissä.

WCF pohtii em. tärkeitä ja vähemmän tärkeitä asioita tämän vuoden EM-kisojen yhteydessä joulukuussa Skotlannin Aberdeenissa. Jos kaikki sääntökohdat kokevat muutoksen, niin pelistämme voi tulla aika erinäköinen, kuin mitä se tällä hetkellä on.

Lähde: Skip Cottage Curling Blog (http://skipcottagecurling.blogspot.com/)

Kanadan olympiakarsinnat (pre-trials)

Kanadan olympialaisten esikarsinnoista varsinaiseen karsintaturnaukseen tiensä selvittivät miesten puolella Jeff Stoughtonin, Pat Simmonsin, Jason Gunnlaugsonin ja Wayne Middaughin joukkueet. He siis liittyvät jo aikaisemmin paikkansa lunastaneiden Kevin Martinin, Glenn Howardin, Randy Ferbeyn ja Kevin Koen joukkueiden seuraksi ratkomaan edustuspaikkaa Vancouverin kotikisoihin. Karsintaturnaus pelataan 6. - 13. joulukuuta Edmontonissa.

Naisten esikarsinnoista tiensä Edmontoniin selvittivät Crystal Webster, Krista McCarville, Kelly Scott ja Amber Holland joukkueineen. He liittyvät Jennifer Jonesin, Shannon Kleibrinkin, Sheryl Bernardin ja Stefanie Lawtonin seuraksi ratkomaan himoittua edustuspaikkaa talven tärkeimpään turnaukseen kanadalaisjoukkueille.

Markku valmentaa puolalaiset Sotsiin

Puolassa ollaan tosissaan viemässä naisjoukkuetta kohti Sotsin olympialaisia. Valmennuksesta vastaa Markku Uusipaavalniemi, jonka johdolla on valittu kymmenen potentiaalisen urheilijan valmennusryhmä.

Oulunkylän curlinghallilla on ollut vilkasta puolalaisrintamalla kuluneen syksyn aikana. Kaksi kahden viikon leiriä Markun tarkan silmän alaisuudessa on osa alkanutta olympiaprojektia. Valmennusryhmä koostuu nuorista noin kaksikymppisistä nuorista, joilla on jo kohtalaista lajikokemusta, mutta ennen kaikkea halua ja mahdollisuus aloittaa täysipainoinen panostaminen curlingiin.

Puolassa paikallinen lajiliitto on pystynyt vakuuttamaan ministeriön siitä että hyvällä valmistautumisella on curlingista mahdollista naisten puolella leipoa potentiaalinen mitalilaji vuoden 2014 olympialisiin. Toistaiseksi on sovittu että Markun johdolla mennään ensin EM-kisoihin ja määritellään sitten erikseen projektin jatko.

–  Vielä olemme puhtaasti keskittyneet perustekniikan hiomiseen. Vaikka olemmekin vasta harjoittelun alkumetreillä niin selvää kehitystä on tapahtunut. EM-kisoja ajatellen minun tuli ensimmäisen leirin jälkeen puristaa kymmenen ryhmä viiteen pelaajaan. Kaikilla rinkiin kuuluvilla on kuitenkin jatkossakin mahdollisuus näyttää osaamistaan ja luovia itsensä edustusryhmään, Markku summailee kokonaisuutta.

Puolassa ollaan siis lähdetty rohkeasti koordinoidun valmennusringin piiristä kehittämään iskukykyistä menestysjoukkuetta. Suomessa tällainen ajattelumalli ei ole saanut ainakaan vielä laajempaa kannatusta pelaajien piirissä.

Pejan paluu - miten meni?

Peja Lindholm kasasi vanhan porukkansa marraskuun alun Sundbyberg Openiin kuten edellisessä lehdessä kerroimme. Tavoitteena oli ottaa yksi voitto ja siinä porukka onnistuikin. Voitto kopsahti tilille heti ensimmäisessä ottelussa, mutta sen jälkeen joukkue keräsi pelkkiä tappioita. Kolme kertaa kuonoon, yksi niistä suomalaiselle Salon joukkueelle, ja sitten joukkue siirtyikin kannustusjoukkojen puolelle. Yhdessä ottelussa ei kolmen johto riittänyt viimeisessä päässä vaan vastustaja otti 4 ja kipusi ohi.

Miten eri joukkueet valmistautuvat olympiakisoihin?

Tässä mallia meille suomalaisille siitä, miten pitää satsata olympiakisoihin. Kiinan maajoukkueet (miehet, naiset sekä juniorit) muuttivat syyskuun alussa Kanadan Leduciin harjoittelemaan olympialaisia varten. Joukkueet harjoittelevat siellä ei enempää eikä vähempää kuin itse olympialaisiin asti. Joukkueiden muuttoa perustellaan paitsi harjoitteluolosuhteilla ja sijainnilla myös sillä, että näin pelaajista tehdään kaksikielisiä. Harjoittelun ohessa toki turnataan kovia kanadalaisia joukkueita vastaan ympäri maata. No, pari euroahan tuommoinen satsaaminen tietysti maksaa ja perheellekin voi sanoa vähäksi aikaa hyvästit.

Sveitsissä Mirjam Ottin joukkue ottaa töistä ja koulusta puoli vuotta vapaata harjoitellakseen kisoihin. Kuusi viikkoa tuosta ajasta kuluu Kanadassa turnauksia pelaten ja harjoitellen. USA:n John Shusterin ja Debbie McCormickin joukkueet leireilivät kesällä 7 leiriä (4 päivää kerrallaan), joissa panostettiin fyysiseen kuntoon, henkiseen valmennukseen, taktiikan kehittämiseen ja itse lajitaitoihin. Kesäleirien jälkeen aloitettiin kiertue Euroopassa ja World Curling Tourilla. Ammattilaisten puuhaa tuntuu olevan tuo curling huipputasolla.

Continental cupille jatkoa ainakin kaksi vuotta

Maailman curlingliitto WCF ja Kanadan curlingliitto ovat sopineet yhdessä pääsponsori The World Financial Groupin kanssa curlingin Continental Cupin jatkosta kahdeksi vuodeksi eteenpäin vuosille 2011 ja 2012. Lisäksi sopimuksessa on optio vuodelle 2013.

Continental Cupissahan kilpailevat Pohjois-Amerikan joukkue muun maailman joukkuetta vastaan golfin Ryder Cupin ideaa seuraillen. Cupissa pelataan erilaisissa ottelumuodoissa toisiaan vastaan kapteenin nimittämin joukkuein ja lasketaan pisteitä yhteen, jolloin maapallon herruus saadaan selville.

Continental Cup on järjestetty tähän mennessä kuusi kertaa vuodesta 2002 lähtien (2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008) ja kilpailut on aina järjestetty Kanadassa. Voitot kilpailussa tähän mennessä ovat jakautuneet tasan 3-3. Seuraava cup järjestetään tammikuussa 2011. Aikaisemmin järjestetyt kisat on pelattu loka-marraskuussa, joten ajankohta kilpailukalenterissa tulee siis muuttumaan. Tarkempi aika ja paikka on kuitenkin vielä sopimatta.

Suomalaisista ainoina mukaan on päässyt Torinon hopeajoukkue Markku Uusipaavalniemen johdolla vuonna 2006.

Naisten MM-kisat Tanskaan 2011

Tanskan Esbjergin kaupunki Pohjanmeren rannalla saa järjestettäväkseen naisten MM-kisat vuosimallia 2011. Kisojen tarkka ajankohta on 19. - 27. maaliskuuta 2011 ja kilpailujen nimi tulee olemaan sponsorin mukaisesti Capital One World Women’s Championship. Esbjergin kisat tulevat olemaan ensimmäinen kerta Tanskassa, kun kisoja ei pidetä Kööpenhaminassa vaan muualla maassa. Kööpenhamina on aikojen kuluessa järjestänyt EM-kisat 1980 ja 1996, seniorien MM-kilpailut 2006 sekä lukuisan määrän junioreiden MM-karsintoja 2000-luvulla.

Miesten MM-kilpailut 2011 Kanadan Reginaan

WCF ja Kanadan curlingliitto ilmoittivat, että vuoden 2011 miesten MM-kilpailut pidetään Kanadan Reginassa, Saskatchewanin osavaltiossa huhtikuun 2-10.päivä. Kyseessä on kolmas kerta, kun MM-kisat saapuvat Reginaan. Aikaisemmin kisat olivat ko. paikassa vuosina 1973 ja 1983. Regina on järjestänyt myös 2001 Kanadan olympiakarsintaturnauksen, 2002 Continental Cupin, 1998 ja 2008 Scotties tournament of Heartsin (Kanadan naisten mestaruuskisat) sekä  2006 Tim Hortons Brierin (Kanadan miesten mestaruuskilpailut).

Uusi curlingin historiaan paneutuva blogi netissä 

Jalon lajimme historiasta kiinnostuneille on avattu uusi blogi. Osoitteessa http://curlinghistory.blogspot.com/ löytyy mielenkiintoista tarinaa lajimme historiasta. Tosin ainakin ensi silmäyksellä näyttää tarjonta olevan skottipainotteista, mutta niinhän lajimme muutenkin on. Blogia ylläpitävät ex-päätoimittaja Bob Cowan Scottish Curler Magazinesta ja curlinghistorioitsija David B.Smith.  

Blogista löytyy mahtava määrä kuvia ja tapahtumia lajin alkutaipaleesta. Käy tarkistamassa! 

82 -vuotias curlaaja yrittää ennätysten kirjaan

Itsekin on joskus tullut laskeskeltua sitä, kuinka monella curlingklubilla on tullut uran aikana käytyä pelaamassa. En päässyt muutamaa kymmentä pidemmälle laskuissani, mutta 82-vuotias kanadalainen Camille Villeneuve Chicoutimistä, Quebecistä laittaa hieman paremmaksi. Hän jahtaa paikkaa Guinnessin ennätysten kirjasta erityisalanaan vierailut pelaamassa eri curlingklubeissa. Tähän mennessä vyölle on kertynyt 625 eri klubia ja 3041 pelikaveria. Idea ennätyksen tavoitteluun tuli, kun hän huomasi käyneensä 100:ssa eri klubissa, jolloin hän päätti yrittää vierailua 500 klubissa. Tavoitteen täytyttyä hän meinasi, että "600 klubia? Miksipä ei?". Nyt tähtäimessä on 700 klubia. Kanadassahan noita klubeja riittää metsästyksen toteuttamiseksi. Kotimaassaan hän on valloittanut 565 klubia, USA:ssa yli 30 ja Skotlannista on kertynyt 19 eri hallia ennätyksen jatkeeksi. Curlingin pelaamisen tämä teräsvaari aloitti jo niinkin varhain kuin 38-vuotiaana. Sitä ennen harrastuksiin kuului lätkäveskarin hommat. Pelitkään eivät vierailla jäillä ole sujuneet ihan huonosti: hän itse arvelee voittaneensa noin 75 % peleistään. Pinssejäkin on kuulemma kohtuullisen mukava kasa.

Kommentit