Suomi pyörätuolicurlingin MM-karsinnassa seitsemäs

Teksti: 
Osku Kuutamo
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Suomi osallistui toiseen MM-karsintaturnaukseensa marraskuussa Prahassa, Tsekissä. Suomen joukkue pelasi hyvin nousujohteisesti turnauksen loppua kohti. Seitsemäs sija karsintaturnauksessa oli odotettu, mutta hyvä tulos. Toiveissa ollut kuudes sija karkasi harmittavasti toiseksi viimeisen ottelun jatkopään tappioon Japania vastaan, jonka kokenut joukkue pelasi viime vuonna lajin MM- kisoissa. Japani-ottelussa vastustaja kuroi Suomen kahden pisteen johdon kiinni viimeisessä päässä, viimeisellä kivellä heitolla, jonka onnistumiseen tuskin kukaan hallissa uskoi. Japanin kippari heitti uskomattoman hit and roll kierron suojien välistä ja sentillä Suomen toisena ja kolmantena olleita kiviä paremmaksi. Jatkopäässä Suomella oli vielä mahdollisuus ottaa viimeisen kiven edulla voitto määriksellä, mutta se liukui muutaman sentin pitkäksi.

Suomen joukkueen otteet paranivat turnauksen edetessä huomattavasti. Valmentaja Lauri Ikävalko sai joukkueen pelaamaan taitonsa mukaisella taktiikalla tiukkojen videoanalyysien jälkeen ja taktiikkavalmentaja Jari Laukkasen antamat teesit porautuivat pelaajiemme selkäytimiin turnauksen edetessä. Selkeästi onkin nähtävissä, että kokemattomimpiin kuuluva joukkueemme tarvitsee kansainvälisiä otteluita ennen MM-karsintaturnausta.

Suomi pisti vahvasti kampoihin Saksalle (tappio 7 - 4), joka voitti runkosarjan. Saksaa vastaan pelattiin neljättä päätä lukuun ottamatta tasavahvasti. Neljännessä päässä tullut taktinen kömmähdys ja 4 pisteen tappio oli mahdoton kuroa kiinni niin tasaisesti heittänyttä joukkuetta vastaan. Runkosarjan lopussa esittämillään otteilla Suomi olisi ollut vahvoilla myös Tanskaa vastaan. Nyt lopputulos oli tappio 5 - 8. Selkeästi vahvempia joukkueita taidoiltaan olivat Kiina, Tsekki ja Venäjä.

Pyörätuolicurlingjoukkueemme on kehittymässä hyvää vauhtia kohti huippua

Ensi vuonna ei ole MM-karsintaturnausta johtuen vuoden 2010 Paralympiakisoista. Oleellisen tärkeää onkin Prahassa solmittujen hyvien kansainvälisten kontaktien hyödyntäminen ja kansainvälisten pelien varmistaminen ensi vuodelle. Seuraavissa MM-karsinnoissa Venäjällä Jekaterinburgissa vuonna 2010 pelaamme tavoitteena paikka vuoden 2011 MM-kisoihin. Olemme saaneet luotua hyvät suhteet mm. Venäjän pyörätuolicurlingliittoon. Onkin erittäin todennäköistä, että Venäjän pyörätuolicurlingjoukkue tulee leireilemään Kisakallioon lähitulevaisuudessa. Vastavuoroisesti he ovat kutsuneet meitä Venäjälle harjoittelemaan ja pelaamaan mm. Venäjän avoimia mestaruuskilpailuja.

Naispelaajamme Riitta Särösalo ja loistavasti kapteenin rooliin kasvanut Vesa Hellman ansaitsevat erikoismaininnan loistavasta turnauksesta. Riitan tilanteen rakentelut ykkösheittäjänä ja Vesan upeat poistoheitot, lukuisine tuplineen, ovat kiinnittäneet huomiota myös muiden joukkueiden valmentajien keskuudessa.

Joukkueemme runko Riitta Särösalo, Jari Manni, Seppo Pihnala ja Tuomo Aarnikka ovat pelanneet elokuusta 2007 eli reilun vuoden. Vesa Hellman, joka löi itsensä läpi näissä kisoissa, on pelannut vasta 5 kk.

Saksa ja Kiina pyörätuolicurlingin MM-kisoihin Vancouveriin Canadaan 21.-28.2.2009

Suoran paikan Vancouverin MM-kisoihin lunasti Saksa, joka löi Venäjän tiukasti 6 - 5 ottelussa suorasta pääsystä MM-kisoihin. Venäjä sai toisen mahdollisuuden pelaten ottelun Tsekki - Kiina voittajaa vastaan mutta Kiina pöllytti Venäjää selvästi 13 - 1 ja lunasti paikan. Nähdyn perusteella onkin helppoa veikata Kiinalle hyvää menestystä MM-kisoissa. Vielä edellisissä karsinnoissa Kiina oli karsintojen viimeinen, mutta
ammattimainen treenaaminen on tuonut huikeita tuloksia nopeasti.