Sääntömuutoksia alkavalle kaudelle

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Maailman curlingliitto (WCF)on julkaissut elokuun alussa uuden sääntökirjan, johon on jälleen tullut viimevuotiseen tapaan lukuisia muutoksia. Osa muutoksista koskee arvokisojen erilaisia Tie-Break -pelimuotoja, eivätkä ne näin ollen koske suurinta osaa lehtemme lukijoita.

Mukana on myös muutamia säännöiksi kirjoitettuja yleisiä käytäntöjä, kuten se, että jäätä ei saa vahingoittaa. Nyt tuomareilla on oikeus antaa varoituksia rajatapauksissa ja kolmannesta varoituksesta voidaan pelaaja sulkea ottelusta pois. Myös loukkaavaan kielenkäyttöön sekä liian voimallisiin mielenilmauksiin (harjan lyöminen jäähän tms.) voidaan nykyään puuttua tuomareiden toimesta ihan sääntökirjan tukemana.

Sääntökirjaan on nyt myös lisätty sellainen pykälä, että jos joukkue pelaa kolmella pelaajalla, tulee heidän heittojärjestyksen mukaisesti heittää kiviä lukumääräisesti 3-3-2. Tämän ainakin Suomessa yleisenä käytäntönä olleen säännön lisäksi on kerrottu myös se, mitkä pelaajat heittävät ylimääräiset kivet, jos joku pelaajista on kesken pään äkkinäisesti kykenemätön heittämään molempia omia kiviään (muutoin pelataan 3-3-2). Jos kyseinen pelaaja on ykkösheittäjä, niin kakkos- ja kolmosheittäjät heittävät kumpikin omalla vuorollaan kolme kiveä. Jos estynyt pelaaja on kakkosheittäjä, niin ykkös- ja kolmospelaaja heittävät kumpikin omalla vuorollaan kolme kiveä. Jos estynyt pelaaja on kolmosheittäjä, niin ykkös- ja kakkosheittäjät heittävät ensin molemmat omat kivensä ja tämän jälkeen ykkösheittäjä heittää kolmosheittäjän ensimmäisen ja kakkosheittäjä toisen kiven. Jos estynyt pelaaja on nelosheittäjä, niin kaikki heittäjät heittävät ensin omat kivensä, minkä jälkeen kakkosheittäjä heittää nelosheittäjän ensimmäisen ja kolmosheittäjä toisen kiven.

Pistelaskuun liittyen on nyt myös kirjattu, että joukkue häviää ottelun automaattisesti, kun sillä ei enää ole matemaattista mahdollisuutta voittoon tai tasapeliin (jatkopäähän). Tällöin kyseisen pään tulos mitätöidään ja merkitään tulostaululle kahdella X:llä. Tähän kun lisätään vielä muutamat lisäykset ratamerkintöihin, kuten Mixed Doubles -paikkakivien merkinnät (3200mm, 4115cm ja 5030 mm) sekä pyörätuolicurlingin keskiviivan suuntaiset (457mm etäisyydellä molemmin puolin) heittolinjamerkinnät, niin tärkeimmät sääntömuutokset tulivatkin jo käsitellyiksi.

Suomen curlingliitto painattaa uuden sääntökirjan suomenkielisen käännöksen vielä kuluvan kauden aikana.