Miesten maajoukkueen kauden avaus Bern Openissa 17. - 19.10.2008

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Kuvaaja: 
-
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Kovatasoinen WCT-E:n avausturnaus Sveitsin Bernissä sai toimittaa Kalle Kiiskisen luotsaaman miesten maajoukkueemme kauden avajaisturnauksen virkaa. Lennokkaasti alkanut turnaus sai mollivoittoisen päätöksen, kun kahden voitetun ottelun jälkeen alkoi vastaavasti kolmen tappiollisen ottelun putki, joka tarkoitti Triple-Knock -systeemillä järjestetyssä turnauksessa "laulukuoroon" siirtymistä.

Turnauksen ensimmäisessä ottelussa Kalle Kiiskisen kipparoima joukkue nappasi hienon päänahan peitoten St. Moritzin joukkueen. Samainen Stefan Karnusianin kipparoima joukkue eteni lopulta turnauksessa aina puolivälieriin saakka ja yllätti myöhemmin kaudella voittaen Sveitsin EM-karsinnan ja lunastaen näin paikan joulukuun alussa järjestettäviin kisoihin Ruotsin Örnsköldsvikissä.

Jos oli ensimmäinen voitto makoisa, niin sitä oli myös toisessa ottelussa napattu voitto USA:n Todd Birrin kipparoimasta joukkueesta. Birrhän kipparoi joukkueensa peräti MM-pronssille vain kaksi vuotta takaperin ja vaikka joukkue on sittemmin kokenut kokoonpanomuutoksia (mm. erittäin kokenut Paul Pustovar, viidet MM-kisat vuodesta 1977 lähtien pelannut herra, tuotu ykkösheittäjäksi), niin voitaneen puhua varsin kovatasoisesta joukkueesta.

Kolmas ottelu toimi turnauksessa suomalaisittain vedenjakajana. Kanadan kokenutta Russ Howardia vastaan pelattu ottelu eteni tasaisena aina viimeisen pään viimeisiin kiviin saakka. Kiiskisen viimeinen kivi epäonnistui ja ottelu kääntyi lopulta kanadalaisille, vaikka Suomi oli ollut ottelussa painostavana osapuolena. Kunnian kukko ei lopulta laulanut Howardinkaan joukkueelle, sillä sen tappioputki alkoi heti Kiiskisen joukkuetta vastaan pelatun ottelun jälkeen ja peräkkäiset tappiot Ralph Stöcklin, Todd Birrin ja Stefan Karnusianin joukkueille takasi myös kanadalaisten ykkösjoukkueelle aikaisen kotimatkan.

Suomalaisjoukkueen kaksi viimeistä tappiota tulivat Andi Schwallerin ja Stefan Heilmannin joukkueita vastaan. Näistä ensin mainittu erittäin kovatasoinen joukkue eteni turnauksessa aina semifinaaliin saakka häviten siinä niukasti Ralph Stöcklin luotsaamalle joukkueelle. Sveitsiläisten kovan kotijoukkueiden rintaman pystyi rikkomaan ainoastaan Saksan Andy Kappin kokenut joukkue, joka nappasi lopulta voiton kolmen sveitsiläisen semifinaalijoukkueen nenän edestä.

Sveitsiläisillä oli kotiturnauksessaan totutusti vahva edustus peräti viidellätoista joukkueellaan. Toiseksi eniten joukkueita oli Skotlannista, Ruotsista ja Kanadasta, kolme jokaisesta. Saksa ja Norja olivat mukana kahdella joukkueella ja jo mainittujen Suomen sekä USA:n lisäksi myös Italia ja Latvia olivat edustettuina. Lisäksi kun pannaan merkille, että Euroopan maista joukkueet edustivat maansa ehdotonta eliittiä, niin turnauksen voidaan sanoa olleen jälleen varsin tasokas ja siitä syystä Kiiskisen joukkueen saavutusta voidaan pitää varsin mukiin menevänä kauden avauksena.