Lapin curlingin mestari vaihtui

Teksti: 
Seppo Mattila
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Perinteinen Lappisarja saatiin päätökseen 22. - 24.2. Ranuan turnaus järjestettiin kolmepäiväisenä liiton kilpailukalenterin tiukkuuden asettamien rajojen vuoksi. Vierumäen tupla MM-kisat söivät meiltäkin vapaita viikonloppuja, ja koska jäät loppuvat jo aikaisessa vaiheessa halleista, ei ollut muita vaihtoehtoja kuin pelata lopputurnaus pitkänä.

Osalle joukkueista se tiesi kahdeksaa peliä kahden päivän aikana ja yhdelle yhdeksää kolmelle päivälle. Urakasta huolimatta tunnelma oli curlingväen vaalima leppoisa ja huumorin sävyttämä. Ranualaisten järjestämä After Curling Striptease -show lauantai-iltana piti väen hereillä pitkälle yli sallitun kellonajan, ja joku taisi nukkua sunnuntain aamupelin ohikin.

Pelit olivat tasaisia, kuten Lappisarjassa on totuttu näkemään. Mestaritkin hävisivät ja hännänhuippu voitti, kotimatkalle kaikki lähtivät voittajina. Sarjan voittoon oli ennen turnausta mahdollisuuksia kuudella joukkueella, mutta valitettavat työesteet sotkivat Kemijärven Markus Halmeen suunnitelmat ja joukkue joutui luovuttamaan kaksi peliä. Muiden joukkueiden ristiin voittaminen takasi viimeiselle päivälle jännitystä ihan tarpeeksi ja pelit olivatkin tiukkoja. Niistä näki että voitosta tosiaankin pelattiin.

Rovaniemen Miikka Ruokamo voitti tasaisesti pelinsä pisteellä tai kahdella. Sunnuntaiaamuna oli mestaruus vielä kahden joukkueen kauppaa, mutta päivän aikana pelatuissa otteluissa Ruokamo erkani yksin johtoon. Lauri Lohen joukkueella oli vielä mahdollisuus viimeisessä pelissään nousta tasapisteisiin, mikäli Ruokamo häviäisi viimeisen pelinsä. Ruokamo hävisikin niukasti Kemijärven Mattilan joukkueelle, mutta kun sarjan viimeisenä majaillut oululainen Mark Middleton joukkueineen voitti Lohen, muutti kiertopalkinto vuodeksi Rovaniemelle.

Palkintojenjakotilaisuudessa Miikka Ruokamo kertoi puheenvuorossaan olevansa erittäin tyytyväinen Lappisarjan tilanteeseen ylipäänsä. Sarjan merkitys tuntuu nousevan lappilaisten curlingin pelaajien joukossa aika korkealle. Tulevalle kaudelle turnausten sovittaminen kilpailukalenteriin onkin erittäin tärkeää.

Uusia joukkueita on tulossa myös mukaan ensikaudelle ja Salla tulee liittymään joukkoon. Ranua Curlingin urheiluvastaava Timo Peisa kertoi myös olleensa tyytyväinen sarjatoimintaan. Peisan mukaan avoimet PSM-kisat huhtikuun puolessavälissä saisivat erikoisen mukavan säväyksen, palkinnoksi kun oli luvassa poro, joko elävänä taikka kuolleena. Syksyllä ovat tulossa lisäksi kaudenavauskisat Poro Cupin muodossa. Tässäkin on palkintona poro. Odotettavissa onkin runsas osanotto eri puolilta maata. Kemijärvi järjestää ensimmäisen kansainvälisen curlingturnauksen lokakuun alussa. Mielenkiintoa on ainakin pohjoisen Ruotsin seuroilla. Alustavasti turnauksen työnimenä on Kalotti Cup.

Turnauksen aikana puhuttiin myös liiton II-divarin nykyisestä tilasta ja mietittiin alueellistamisen vaihtoehtoja. Lapin kannalta alueellinen II-divisioona olisi erittäin yksinkertainen ja toimiva ratkaisu. Organisaatio on jo valmiina ja joukkueita on tulossa lisää. Liiton kannalta ongelma olisikin kai eteläisen ja itäisen alueen osalla. Miten siellä järjestettäisiin toimiva alueellinen organisaatio? Ihanne olisikin sellainen järjestelmä, jossa liiton hallitus olisi vain alueiden edustajien yhteenliittymä, joka antaisi toiminnalle puitteet ja hoitaisi kansainväliset asiat. Kilpailuvaliokunta miettisi sarjajärjestelmät ja ratkoisi niihin liittyvät ongelmat, koulutusvaliokunta pohtisi valmentajien koulutusjärjestelmää ja siihen liittyviä asioita. Näiden lisäksi voisi olla myös muita valiokuntia tarpeen mukaan. Käytännön toiminnan pitäminen yllä olisi valiokuntien tehtävä.
Alueiden tehtävä olisi peluuttaa sarjansa läpi, olivat ne sitten puulaaki- tai vastaavia sarjoja. Alueen ylimpänä sarjana olisi II-divisioona, josta voisi nousta ylemmäs valtakunnallisten karsintojen kautta. Nykymuotoisen hallituksen viimeinen tehtävä olisikin nimetä muodostettaville alueille "heimopäälliköt", jotka aloittaisivat esikuntansa rakentamisen. Nämä esikunnat järjestäisivät alueensa asiat kuntoon. Uusi liiton hallitus valittaisiin alueiden edustajista.

Lappilaisten silmin nähtynä ei ongelmia pitäisi tulla. Positiivisena asiana olisi jäsenrekisterin edelleen kasvaminen, alueiden kehittyminen ja näkyvyyden lisääntyminen. Suurin ongelma tietysti on ja tulee olemaan aktiivien vähäinen määrä. Näiden aktiivien vastustus muutoksia kohtaan on myös ratkaiseva asia.

Onhan nykyinen tilanne ihan hyvä noin rivijäsenen kannalta. Pelejä tulee ja menee, menestystä tulee tai ei sitten tule. Kehitystä ei kuitenkaan tapahdu mihinkään suuntaan, tai ehkä jäämme jälkeen enemmän läntisen naapurimaamme tasosta. Harrastamme sentään lajia, joka on olympiakelpoinen ja olemme järjestäneet jo kahdet MM-tason kilpailutkin. Lajin kehittäminen omassa joukkueessa, seurassa, alueella ja valtakunnallisesti pitäisi olla koko ajan johtoajatuksemme.

Yhteisellä päätöksellä pohjoisen miehet lupasivat olla mukana kehittämässä edelleen jokaisen alueensa seuran toimintaa ja koko alueen toimintaa, sekä tarpeen mukaan antamaan panoksensa nykyisen liiton hallituksen toimintaan tavalla tai toisella.

Näillä eväillä kesää kohti...