Curlingjään tekemisen perusteet, osa 2

Teksti: 
Leif Öhman, suom. Timo Patrikka
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Jatkamme edellisessä numerossa aloitettua artikkelisarjaa, jossa esitämme valikoituja otteita WCF:n "Curling Ice Explained" -oppaasta. Tällä kertaa esittelemme luvun 7 aliluvut 7.2.1 "Jäädytysletku" ja 7.2.3 "Jäädytys suoralla ja käyrällä jäädytysputkella".

7.2.1 Jäädytysletku

Halvin letku jäädyttämiseen on kirkas muoviletku nylonvahvistuksilla. Tämän tyyppinen letku ei vahingoita jään pintaa sulamalla siihen kiinni ja se liukuu helposti jäätä pitkin, mutta jäykistyy helposti mikäli vesi on kylmää. Erittäin hyvä letku, tosin hieman kalliimpi, on kangasverkolla vahvistettu PVC-muovinen letku. Moderni paloletku, jota ei ole valmistettu kumista, on sileäpintainen ja todennäköisesti helpoin hankkia. On tärkeää, että letku pitää muotonsa tyhjänä eikä mene sykkyrään helposti. Letkun sisähalkaisijan tulisi olla 19-25 mm, jotta saavutetaan lähes 2.5 m3/h (41 l/min) virtaus. Letkun tulisi koostua yhdestä kappaleesta ja sen tulisi ylettyä hallin kaikkiin kulmiin helposti. Yhteen liitetyt letkut voivat sulaa kiinni jäähän tai irrotessaan pilata koko jäädytyksen. Mikäli letkujen välisiä kiinnityskappaleita on käytettävä, on hyvä varmistaa kiinnitys teipillä, jotta metalliosat eivät pääse koskemaan jäätä/maalia ja liitos pysyy varmasti kiinni.

7.2.3 Jäädytys suoralla ja käyrällä jäädytysputkella

Alla kuvataan kaksi eri jäädytystekniikkaa: suora- ja käänteisjäädytys. Suorajäädytyksessä vesi lasketaan suoraan jäälle tai radan pohjalle ja käänteisjäädytyksessä vesi lasketaan veden päälle.

Käyrä jäädytysputki (käytetään käänteisjäädytyksessä)

Ero suoraan jäädytysputkeen on pieni. Putki on pidempi ja putken mutkan täytyy olla sellainen, että se liukuu kuivalla pohjalla samalla kun putken päästä tuleva vesi on muutaman senttimetrin korkeudella vesimassasta. Käyrä jäädytysputki muistuttaa piippua tai alppitorvea ja sen tulee jatkua ainakin 30 cm veden reunan yli, jotta vältetään putken kosketus veden kanssa. Samaa putkea voidaan muuntaa lisäliitännöillä.

Suora jäädytysputki (käytetään suorajäädytyksessä)

Jäädytysputki on tärkeä jäädytysväline, jonka tehtävänä on mahdollistaa veden tasainen levitys. Veden ei tule tulvia putkesta, vaan "pudota" pehmeästi, sillä liian suuri virtaus vaikeuttaa tasaisen pinnan luomista. Jos letku on jo muunnettu 22 mm sisähalkaisijaan, on paras jäädytysputki metrin mittainen putki 28 mm sisähalkaisijalla kytkettynä letkun kupariliittimeen erillisellä venttiilillä. Venttiili helpottaa veden virtauksen säätelyä ja mahdollistaa vedentulon katkaisun mahdollisen ongelmatilanteen syntyessä.

Jäädytysputken pituuden määrää käyttäjä siten, ettei vesi tule putkesta pohjaa kohden vaan pohjan suuntaisesti tai hieman siitä poispäin. Suoran jäädytysputken päässä voi olla pieni mutka noin 20 cm putken päästä 30-40 asteen kulmalla, mutta se ei ole pakollinen jos putken halkaisija ja virtauksen voimakkuus vastaavat hyvin toisiaan. Kierteiden poistaminen putkesta on paljon helpompaa, jos sen päässä ei ole mutkaa (tietyt liittimet mahdollistavat kierteiden poiston helposti). Mikäli putken läpimitta on liian pieni, vesi virtaa putkesta epätasaisesti. Kun veden virtausaste on tunnettu, on helppoa löytää paras putken halkaisija kokeilemalla, varsinkin jos käytössä on mittari veden virtauksen mittaamiseen. Putket ja liittimet eivät ole kalliita ja ovat hintansa arvoisia jäänteossa. Hyvillä välineillä putkien ja letkujen kiinnitykset ovat pitäviä ja nopeita käyttää.