Juniorien MM-karsinnat Prahassa

Teksti: 
Riku Harjula
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Suomea oli juniorien MM-karsinnoissa Prahassa edustamassa joukkueet niin pojissa kuin tytöissäkin. Ennen kisoja kirjoitin lehteen hieman ennakkoasetelmista ja odotuksista, joista jäätiin molemmissa sarjoissa jonkin verran.

Poikien puolella Suomea lähti edustamaan ensikertalaisjoukkue Iiro Sipolan kipparoimana. Juniorien Suomenmestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasivat Iiron lisäksi Oskar Ainola, Toni Ylhäinen, Esko Sinisalo sekä varamiehenä Leo Mäkelä. Harvoin ensimmäisissä karsinnoissaan pelaavan joukkueen onkaan totuttu marssivan voitosta voittoon ja niin myös tällä kertaa matkaan lähdettiin haastajana.

Pelit alkoivat onnistuneesti poikien kaadettua hämmästyttävän tasapainoisella ja kypsällä esityksellä Espanjan avausottelussaan. Seuraava ottelu kivikovaa isäntämaa Tsekkiä vastaankin sujui hyvin ja eroa ennakkosuosikki tsekkien hyväksi tuli ainoastaan suomalaisten pienistä nukahduksista. Tappio varmistui vasta viimeisellä kivellä, joten taistelu oli toki onnistunut ja antoi lupauksia tulevasta.

Tsekkipelin perään pelattu iltaottelu Belgiaa vastaan valitettavasti koitui pojille kisojen käännekohdaksi, sillä odotukset voitosta taisivat vielä koitua kohtalokkaiksi. Selkeähkö tappio ennakkoon heikommalle porukalle ei ainakaan lisännyt itseluottamusta tuleviin koitoksiin ja niin myös hyvää poistopeliä pelannut Latvia voitti Suomen. Runkosarjan viimeiseen peliin Ranskaa vastaan pojat kuitenkin kasasivat hienosti itsensä vaikka jatkomahdollisuudet olivatkin jo menneet. Tuon pelin tauolle joukkueet lähtivät vielä 3-3 tasatilanteesta, mutta ottelun loppuvaiheissa ranskalaiset käänsivät rutiinilla voiton itselleen.

Lopulta siis Suomen pojille sarjan jaettu kymmenes sija, mikä ei rehellisesti sanottuna kyllä ollut oikeutettu peliesityksiin nähden, marginaalit maiden moniin joukkueisiin nähden ovat hyvin pienet ja mahdollisuuksia olisi ollut pienellä onnellakin paljon korkeammalle. Toisaalta ensimmäiset arvokisat ovat aina vaikeat ja tasaiset pelit lupaavat hyvää tulevaisuutta varten! Onnea pojille ja tsemppiä tuleville kausille, sillä heillä on vielä yhdessä jäljellä monia juniorivuosia!

Tytöt lähtivät kisoihin hieman erilaisista asetelmista, olivathan he samalla kokoonpanolla (kapteeni Tiina Kölhi, Päivi Salonen, Heidi Hossi, Sanna Puustinen ja Oona Kauste) nousseet finaalipeliin asti jo kaksi vuotta sitten! Tällä kertaa kisat eivät lähteneet aivan yhtä hyvin käyntiin Tsekin ja Saksan haettua selkeät voitot suomalaisista kisojen avausotteluissa. Tämän jälkeen kurssi kuitenkin muuttui tyttöjemme kaadettua rutiinilla Puolan ja Slovakian selkein numeroin.

Viides peli Italiaa vastaan todennäköisesti ratkaisisi mahdollisen välieräjoukkueen ja siitä oli odotettavissa kunnon trilleri. Peli sujuikin todella tasaisissa merkeissä molempien joukkueiden vuoronperää napsiessa yhtä tai kahta pistettä. Viimeiseen päähän lähdettiin tasatilanteesta, mutta Suomen viimeisen kiven edulla. Tytöt lähtivät rohkeasti pelaamaan päätä jopa suojaten omaa ykköskiveään, kunnes Italia onnistui hienolla tökkiksellä saamaan itsellensä ykköskiven. Sen poistamisessa ratsuilla ei onnistuttu ja näin tytöille niukka pisteen tappio. Nyt jatkopeleihin olisi vaadittu omien voittojen lisäksi jo hieman ristiinpelaamisiakin tai vähintään tie-breakien voittamista.

Ottelu Ranskaa vastaan alkoi todella hyvin ja tarkasti pelanneet suomalaiset johtivat viiden pään jälkeen 4-1. Pienistä marginaaleista myös tyttöjen puolella kertoi suomalaisille sattunut hetken nukahdus, jonka ansiosta Ranska kuittasi kuudennesta päästä kolme pistettä ja varasti vielä seitsemännestä neljä, jolloin ottelu ja jatkomahdollisuudet olivat ohitse. Viimeinen ottelu Espanjaa vastaan sujui kuitenkin suomalaisittain kunnialla tyttöjen pelattua itselleen rutinoituneella esityksellä selkeän 9-4 voiton.

Kaikenkaikkiaan järjestelyt ja olosuhteet Prahassa olivat jälleen kerran upeat. Hienoa oli myös seurata sosiaalisten suomalaispelaajien edustamista ja hyvää käytöstä läpi turnauksen! Ilahduttavaa oli myös Viron poikien onnistunut turnaus heidän noustuaan tie-breakeihin asti. Niin, ja lopulta siis itse turnauksen ja samalla paikan junioreiden MM-kisoihin Ruotsiin voittivat pojissa odotetusti Tsekki ja tyttöjen puolella Saksa.