Peja Lindholm vetäytyy huippucurlingista

Teksti: 
Håkan Sundström / Svensk Curling
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Ruotsin kautta aikain menestynein curlingin miespelaaja, Östersundin Peter "Peja" Lindholm, vetäytyy kesken kauden huippucurlingista. Hän ilmoitti asiasta 11.12.2007 joukkuetovereilleen ja Ruotsin curlingliiton maajoukkuevalmentajalle Stefan Hasselborgille. Syyksi Peja ilmoitti peli-ilon katoamisen ja epäilyksen nykyisen joukkueensa riittävästä kehityksestä menestyäkseen Vancouverin olympialaisissa 2010.

Ohessa Ruotsin curlinglehden (Svensk Curling) haastattelu, jossa Peja Lindholm kertoo pikaisesta vetäytymisestään kesken kauden.

SC: Viime vuonna voititte uudella joukkueellanne lähestulkoon jokaisen turnauksen, johon osallistuitte, kunnes MM-kilpailuissa jäitte alkupeleihin.
Mutta nyt syksyn kuluessa emme ole nähneet joukkueeltanne enää näitä kärkisijoituksia, muita kuin EM-kilpailujen kuudes sija.
Mitä joukkueellenne on oikein tapahtunut?

PL: Hallitsevalla mestarilla on aina vaikeaa ja ennakkosuosikin paineisiin tottumiseen menee yleensä pitkä aika. Olen aina sanonut, että jos noin 500 muuttujaa vaikuttaa joukkueen lopulliseen suoritukseen, niin näistä vain 150 koskee pelisuoritusta. Tämän vuoksi joukkueen varmuuden kasvattaminen ottaa todella paljon aikaa ja joukkueellamme olisi kenties mahdollisuus huippusuoritukseen vuoden 2014 olympialaisissa, mutta siihen on jo liian pitkä aika minulle.

SC: Kuulimme puhuttavan että joukkueenne hengessä olisi ollut EM-kilpailujen aikana toivomisen varaa. Pitääkö tämä paikkansa?

PL: On selvää, että joukkueen henki ei toimi, kun tuloksia ei synny. Niin yksinkertaista se on. Haluan kuitenkin sanoa, että pelkästään EM-kilpailut eivät aiheuttaneet vetäytymistäni kilpa-areenoilta, vaan koko kauden suoritukset vaikuttivat päätökseeni. Muutoin päätöstäni olisi voinut pitää hätiköitynä, mutta olen todellakin miettinyt asian loppuun.

SC: Kuudes sija EM-kilpailuissa ei sinällään ole fiasko. Se sivuaa aiempaa (1999) heikointa sijoitustasi, mutta varmisti Ruotsille paikan seuraavissa MM-kilpailuissa. Jos olisitte voittaneet vielä Ranskan ja päässeet mukaan jatkopeleihin, olisiko tällöin toisin?

PL: Ei, sillä ei olisi ollut mitään vaikutusta päätökseeni ja tästä olen sataprosenttisen varma.

SC: Palataanpa pitkään ja menestyksekkääseen uraasi. Kolme MM-kultaa, kaksi EM-kultaa, neljä EM-hopeaa, yksi EM-pronssi, Juniori-MM: kultaa -89, hopeaa -88 ja pronssia -90. Minkä mestaruuden nostaisit esille parhaimpana näiden vuosien varrelta?

PL: Juniorimestaruuden, ensimmäisen MM-kullan ja tietysti MM-kullan jonka sain voittaa fanaattisen kotiyleisön tukemana. Näitä muistoja en tule koskaan unohtamaan. On myös tärkeää muistaa, että pelkästään tavoitteen toteutuminen ei ollut muistorikasta. Myös tapa jolla se saavutettiin oli unohtumaton.

SC: Mitalien, palkintorahojen ja muiden palkintojen lisäksi, mitä arvostat eniten kansainvälisellä huipulla pelaamissasi vuosissa?

PL: Arvostan kaikkia niitä kokemuksia, jotka ovat muokanneet minusta sen ihmisen, joka nyt olen.

SC: Tulevaisuutesi curlingin parissa. Onko sitä? Jos, niin minkälaista asemaa ajattelisit itsellesi?

PL: Voi, ei aavistustakaan. Rakastan curlngia ja tulen aina harrastamaan sitä. Siksi en voi tietää mitä tulee vielä eteeni curlingin saralla.

On siis Östersundin 2008 Juniori MM:ien ja Örnsköldsvikin 2008 EM-kisojen järjestelytoimikuntien eikä vähiten Ruotsin curlingliiton kontolla rekrytoida Peja johonkin tärkeään tehtävään. Valtaisan osaamisensa, suuren kokemuksensa, palavan kiinnostuksensa ja yhteistyökykynsä puolesta Pejasta voisi tulla vaikkapa loistava curlingvalmentaja.

Käännetty Håkan Sundström:in artikkelista Ruotsin curlinglehdessä.