Pyörätuolicurlingjoukkue taisteli upeasti MM-karsinnoissa

Teksti: 
Lauri Ikävalko
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Pyörätuolicurlingin MM-karsinnat pelattiin 5. - 9.11.2007 Skotlannin Invernessissä. Ensimmäistä kertaa mukana oli myös Suomen maajoukkue. Maajoukkueessa pelasivat Tuomo Aarnikka (kapt.), Jari Manni, Harri Haapala, Riitta Särösalo ja Seppo Pihnala. Valmentajina toimivat Anne Malmi ja Lauri Ikävalko.

Karsintakilpailuun osallistui yhdeksän maata, joista kaksi parasta saa paikan vuoden 2008 MM-kilpailuihin. Suomen joukkueen lisäksi MM-karsintakilpailuun osallistuvat Ruotsi, Tanska, Puola, Tšekki, Saksa, Italia, Kiina ja Englanti. MM-kilpailuihin ovat paikkansa varmistaneet Kanada, Japani, Korea, Norja, Venäjä, Skotlanti, Sveitsi ja USA.

Suomen joukkue lähti turnaukseen ennen kaikkea hakemaan pelikokemusta, koska olihan joukkue ollut kasassa vasta viisi kuukautta, eikä yhtään virallista peliä ollut vielä alla. Toki mielessä oli myös mahdollinen pääsy MM-kisoihin Sveitsiin, mikä olisi vaatinut sijoittumista kahden parhaan maan joukkoon.

Suomen ottelut alkoivat erittäin kokenutta pt-curlingmaata Englantia vastaan. Suomen joukkue ei kumarrellut ennakkosuosikkia vaan aloitti ottelun loistavasti ryöstämällä ensimmäisessä päässä yhden pisteen. Tämän jälkeen pelin hallinta siirtyi Englannille, mutta Suomi taisteli kuitenkin urheasti ja lopputulos oli 6-5 Englannille. Vaikka niukka tappio tulikin, niin joukkue oli silti antanut myrskyvaroituksen muille joukkueille osaamisestaan.

Päivän toisessa ottelussa vastaan tuli Ruotsi. Naapurimaamme tuli otteluun erittäin kovalla asenteella eikä suomalaisten kova yritys riittänyt millään vaan ottelu päättyi selvästi 11-0 Ruotsille. Ensimmäinen kisapäivä oli näin ohi ja tulomatkasta hieman väsynyt joukkue lähti hotellille keräämään uusia voimia seuraavaan päivään.

Ensimmäisten pelien tilanteet oli joukkueessa analysoitu ja toisena kisapäivänä lähdimme iltapäiväottelussa haastamaan Saksaa. Aamulla olimme saaneet ylimääräisen tunnin mittaisen harjoitusvuoron, koska kilpailujärjestäjät eivät ehtineet muokkaamaan otteluohjelmaa uudestaan Bulgarian poisjäännin jälkeen. Lähtökohdat Saksaa vastaan olivat siis hyvät, vaikka toki tiedettiin Saksan olevan yksi kisan ennakkosuosikeista. Suomi voitti määriskisan eli sai viimeisen kiven edun otteluun. Kaksi ensimmäistä päätä pelattiin tasavahvasti, mutta sitten ote siirtyi vahvemmalla ja kokeneelle Saksalle ja ottelu päättyi selvästi 8-2 Saksalle.

Kolmas päivä alkoi aamuottelulla Tanskaa vastaan. Tanska oli turnauksessa mukana puhtaalla pelillä, joten kovaan paikkaan Suomi joutui. Suomi oli hieman muuttanut pelaajien järjestystä ja se selvästi piristi joukkueemme ilmettä. Kolmannen pään jälkeiselle tauolle siirryttiin upeasti Suomen johtaessa 4-2. Tauon jälkeinen pää on perinteisesti curlingissa haastava etenkin, kun vastustajalla on viimeinen kivi ja takaa-ajoasema. Tanska käytti tilanteen erinomaisesti hyväkseen Suomen hermoillessa ja vei pään 6-0 ja lopulta koko ottelun 10-5.

Iltapäiväpelissä vastaan tuli Tsekki, joka oli etukäteen ajateltuna turnauksen ensimmäinen voitettava maa. Otteluun lähdettiin hyvällä tsempillä ja näyttämisen halulla, joka oli kasvanut entisestään hyvän Tanska-pelin alun jälkeen. Huippu-urheilussa vain ei aina kova yrityskään riitä ja pelaajien yliyrittäminen kostautui ensimmäisessä päässä, joka meni Tsekille 4-0. Loppuottelu olikin sitten kosmetiikkaa, vaikka yrityksen puutteesta ei voinut joukkuetta syyttää. Suomi onnistui kuitenkin voittamaan kolme päätä, mutta se ei riittänyt, vaan ottelu päättyi lopulta 8-3 tsekeille. Tsekkiottelun jälkeen saimme kuulla murheellisesta Jokelan tapahtumasta, joka luonnollisesti järkytti jokaista joukkueemme jäsentä.

Neljäs kisapäivä alkoi minuutin hiljaisuudella, jolla kisajärjestäjät ja muut maat halusivat kunnioittaa maatamme kohdanneesta suuresta surusta. Aamupeli alkoi hieman sekavissa tunnelmissa Puolaa vastaan. Suomen joukkue osoitti kuitenkin suurta henkistä kanttia ja voitti ensimmäisen pään 3-0. Tämän jälkeen tulimme taas tilanteeseen, jossa johtoa piti puolustaa. Turnauksen tuoma väsymys rupesi näkymään pelaajissa alkeellisina virheinä, jotka Puolan joukkue käytti häikäilemättömästi hyväksi. Puola voitti seuraavat 4 päätä ja viimeisen päässä alkaessa oli tilanne jo melko toivoton 9-3 Puolalle. Viimeinen pää oli vain pelailua, jossa Suomi sai yhden pisteen ja koko peli siis 9-4.

Iltapäiväpelissä vastaan tuli Italia, joka oli turnauksen aikana kohentanut peliä kuin kuuluisa sika konsanaan. Italia tuli hakemaan jatkoa hyville otteluille kovalla asenteella eikä Suomen väsynyt joukkue voinut muuta kuin ihmetellä saapasmaan hurjia heittoja. Tauolla tilanne oli jo 7-0. Tauolla valmennusjohto koetti herätellä väsynyttä joukkuetta taistelemaan, sillä olihan edessä vielä yksi kisapäivä. Tauon jälkeen Suomi saikin 3 pistettä, mutta viides pää meni Italialle samoin numeroin: Italia johti 5. pään jälkeen 10-3. Suomen joukkue kätteli ja kiitti Italiaa pelistä ja lähti valmistautumaan viimeisen koitokseen.

Viimeisenä kisapäivänä riitti panosta niin sarjataulukon kärjessä kuin hännilläkin. Kärjessä viidellä maalla oli mahdollisuus päästä tie-break -ottelujen kautta kahden parhaan joukkoon. Häntäpäässä taas Suomella oli mahdollisuus nousta jumbosijalta kahdeksanneksi voittamalla Kiinan, jonka erittäin nuori joukkue oli edellisenä pelipäivänä voittanut Tsekin 9-1. Edessä oli siis kova ottelu.

Ottelu alkoi totutusti Suomen hyvällä ensimmäisellä päällä, josta se ryösti yhden pisteen. Seuraava pää oli sitten sysimusta: omilla virheillä ja vastustajan hyvällä taktiikalla autoimme Kiinan ottamaan jopa 4 pistettä. Nyt Suomen nuori joukkue oli kovemmassa paikassa kuin koskaan. Suomalainen sisu ja näyttämisen halu antoivat joukkueelle kuitenkin lisää voimaa ja ottelun kolmas pää oli Suomelta jälleen hyvää peliä ja tauolle mentäessä tilanne oli 4-3.

Tauolla joukkue tsemppasi entisestään ja halu voittaa ottelu takoi voimakkaasti jokaisen päässä. 4. ja 5. pään Suomi kuittasi yhteensä 3-0 eli viimeiseen päähän mentiin Suomen johdossa 6-4! Voitto oli lähempänä kuin saattoi uskoakaan! Viimeisessä päässä Suomen piti vain pitää Kiinan kivet pois pesästä ja pakottaa vastustaja yhteen pisteeseen. Dramatiikkaa riitti kuitenkin loppuun asti, kun Suomi hieman epäonnistui heitoissa ja päästi Kiinan yrittämään tasoitusta viimeisellä kivellä. Kiinan Liu Chunyuen poistoheitto oli hieman liian hiljainen eikä se poistanut Suomen ykköskiveä. Suomen joukkue pääsi juhlimaan historiallista voittoa ilonkyynelein. Tällä voitolla Suomi säästyi kisojen jumbopaikalta.

Kisojen kärki tiivistyi lopulta niin, että neljä maata pelasi tie-break -ottelut MM-kisapaikoista: otteluissa olivat vastakkain Tanska ja Italia sekä Ruotsi ja Saksa. Ottelujen voittajat saisivat paikan MM-kisoihin. Ihan pelkää pohjoismaista juhlaa ei koko päivä ollut, sillä Tanska kompastui Italiaan, eikä näin ollen päässyt kisoihin. Tappio oli tanskalaisille kova paikka (ja kyynelten myös), olivathan he johtaneet runkosarjaa koko viikon. Ruotsi hoiti Saksan selvästi ja pitää Norjan lisäksi pohjoismaista kunniaa yllä 2. - 9.2.2008 MM-kilpailuissa Sveitsissä.

Kokonaisuudessaan Suomen joukkueen esitystä voidaan pitää hyvänä: on harvinaista, että joukkue pystyy parantamaan suoritustaan peli peliltä, päivä päivältä turnausrasituksesta huolimatta, kuten pt-curlingin maajoukkue teki.

Näillä eväillä on hyvä jatkaa ja tehdä lajia tutuksi myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Jos olet kiinnostunut pyörätuolicurlingista pelaajana tai ohjaajana, ota yhteyttä Osku Kuutamoon (osku [dot] kuutamo [at] siu [dot] fi SIU, lajipäällikkö), Lauri Ikävalkoon (lauri [dot] ikavalko [at] kisakallio [dot] fi) tai Anne Malmiin (anne [dot] malmi [at] pp [dot] inet [dot] fi).