Uhka nousee idästä

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Näin se vain on. Jälleen on todettava, että tuoreimmat uhkakuvat curling-taivaalla näyttävät nousevan, mistäpä muualtakaan kuin idästä. Mistään sen vakavammasta ei ole kyse kuin siitä, että entisiin itäblokin maihin kuuluva Tsekki nosti entisestään peliensä tasoa juuri päättyneissä EM-kisoissa ja vastaavasti Oseanian mestaruuden nappasi ensimmäistä kertaa sekä miehissä että naisissa urheilun mahtimaa Kiina. Näin ollen viimeisten muutamien vuosien aikana vallalla ollut trendi idän maiden noususta sai edelleen jatkoa eikä mikään tällä hetkellä viittaa siihen että kehitys näissä maissa ei kulkisi eteenpäin myös jatkossa idän pikajunan lailla. 

EM-kisojen suurimmat positiiviset yllätykset aiheuttivat Tsekin joukkueet, jotka molemmat pelasivat A-sarjassa loistavasti läpi turnauksen. Etenkin juuri viime vuonna A-sarjaan noussut miesten joukkue vakuutti tasaisen varmalla pelillään, joka olisi voinut näyttää vieläkin parempia tuloksia, jos kokematon joukkue olisi oivaltanut pitää pelikelloa hieman tarkemmin silmällä turnauksen alussa - no nyt on sekin oppi hankittu, joten jatkossa tuskin tulemme näkemään kyseiseltä joukkueelta yhtään lahjoitettua voittoa ajan loppumisen vuoksi.

Kuin päälle päätteeksi molemmat tsekkijoukkueet päihittivät MM-kisakarsinnassa B-sarjan voittajajoukkueet ja vieläpä suoraan kahdessa ottelussa. Tsekki kiilasi siis näin itsensä kertaheitolla mukaan kisaamaan Vancouverin olympiapaikasta, eikä vallan mahdottomasti kannata yllättyä, jos he siinä myös onnistuvat.

Mistä ihmeestä tällainen piskuinen curlingmaa kuin Tsekki nyt yht'äkkiä on nostanut profiiliaan näin merkittävästi? Nykymenestyksen siemen taidettiin kylvää jo vuonna 2003, kun Prahaan valmistui kansainväliset mitat täyttävä curlinghalli, jossa panostettiin alusta alkaen hyviin peliolosuhteisiin ja aktiiviharrastajien tarpeisiin - nyt on aika nauttia panostusten mukanaan tuomasta menestyksestä!