Four Boys ja ikuinen Ruotsi-fanius

Teksti: 
Juhani "Hemppa" Heinonen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Kun tapasin kundit Torinon jälkeisessä kansanjuhlassa Hyvinkään torilla, niin Jakke (Jari Laukkanen) herkistyi toteamaan: "Hemppa, se oli vuonna 1979..." 

Ensimmäinen Sveitsinrinteen yhteiskoulun oppilaista muodostettu joukkue oli Four Boys - Markku Hämäläinen (kapteeni), Jussi Uusipaavalniemi, Petri Tsutsunen ja Jarmo Jokivalli. Pojat olivat tuolloin 14-vuotiaita. Taisi mennä vain vuosi ja sitten joukkue olikin vakiovieras monissa junioriturnauksissa Ruotsissa - useimmiten Sundbybergissä. Siihen maailman aikaan liiton tukea ei ollut olemassa. Hyvinkäältä löytyi kuitenkin auttavia käsiä - mm. pari autofirmaa (Juha Toiviainen, Mikko Hanninen) ja rakennusfirma (Heikki Väänänen).

Loppujen lopuksi kaiken mahdollisti se kaikinpuolinen tuki, jonka saimme ruotsalaisilta. Aivan uskomatonta oli mielestäni se, että Ruotsin curlingliiton monivuotinen sihteeri Håkan Sundström (liiton hommissa edelleen) antoi meille asuntonsa käyttöön aina, kun olimme viikonlopputurnauksessa Sundbybergissä ja "muutti" vaimonsa kanssa asumaan anoppinsa (!) luokse. Tämä saattoi tapahtua parikin kertaa saman kauden aikana. Niin - jääkaappi oli muuten joka kerta ahdettu täyteen...

Toki varhaiseen juniorikauteen liittyi paljon muutakin - jutun tynkää voisi vääntää enemmänkin. Merkittävää oli mm. se, että Make lopetti ja Uusipaavalniemen Jussista tuli joukkueen kapteeni. Toinen Make - M15 - liittyi joukkueeseen, mutta veljesten yhteistyö ei toiminut kovinkaan pitkään ja Jakke korvasikin sitten Markun.

Four Boysia voidaan pitää jonkinlaisena suomalaisen junioricurlingin keulakuvana, jonka esimerkki omalta osaltaan vaikutti siihen, että Sveitsinrinteen yhteiskoulusta tuli tasaisena virtana uusia hyviä juniorijoukkueita - myös tyttöjä. Näistä pelaajista monet ovat niittäneet kansainvälistäkin mainetta.

Kaikki nuo positiiviset asiat, jotka koin poikien kanssa ruotsalaisten taholta (Håkan Sundström, Axel Kamp ja monet muut) noina juniorivuosina ovat varmaan omalta osaltaan vaikuttaneet siihen, että olen ikuinen Ruotsin ystävä.

Kommentit

Ehdottomasti samaa mieltä Hempan kanssa! Vaikka en itse ole niinkään pitkään lajia harrastanut, niin AINA on yhtä mukava mennä tuonne "rakkaan länsinaapurimme" tontille pelailemaan... vastaanotto on aina lämmin ja olosuhteet kunnossa, vastuskin on aina vähintäänkin haastava. Suosittelen!

 

- JeBa -

Curling is my middle name!

- JeBa - "The best guard is second shot." -Russ Howard