European Mixed Curling Championships 2007 Madrid

Teksti: 
Olli Malmi
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Tämän vuoden Mixed EM -kisat pelattiin Espanjan pääkaupungissa Madridissa, jossa on asukkaita lähes saman verran kuin Suomessa. Peliareenana oli Palacio De Hielo, iso kauppakeskus, jossa on myös elokuvateattereita ja ravintoloita. Joukkueita oli yhteensä 24, kun Kazakstan ja Bulgaria luovuttivat tulematta kisoihin. Suomen lohkossa pelasivat Kroatia, Unkari, Puola, Wales ja viime vuoden pronssijoukkue Venäjä. Alkulohkon jälkeen kaksi parasta jatkoi neljännesfinaaleihin, joiden jälkeen seurasivat semifinaali-, pronssi- ja finaaliottelut. Loppuottelut pelattiin lauantaina. 

Kesä

Madridissa oli täysi kesä, varjossa viikonloppuna oli enimmillään 30 astetta, joten oudolta tuntui mennä kauppakeskukseen pelaamaan curlingia. Hallissa pystyy harrastamaan curlingia shortsit jalassa eikä kengissä edes tarvitse sukkia. Jäät olivat kaikesta huolimatta kuitenkin liukkaat.

Uudet säännöt käytössä

Suomen joukkue pelasi Mixed SM -kultaa voittaneella joukkueella: Jussi Uusipaavalniemi (kapt.), Anne Malmi, Petri Tsutsunen, Jonna Pyyhtiä ja Olli Malmi. Joukkue sijoittui vuonna 2006 Mixed EM -kisoissa sijalle 6, joten tätä sijaa joukkue lähti parantamaan. Arvokisoissahan käytetään uutta systeemiä hammerin arvontaan. Kivien väri on ennalta määrätty: kotijoukkueeksi merkityllä joukkueella on tummat kivet ja he aloittavat harjoittelun. Harjoittelu kestää 9 min., jonka jälkeen yksi joukkueen jäsen heittää tee-heiton pesään. Kivi mitataan ja vastustaja heittää oman treenivuoron jälkeen oman heittonsa ja se joukkue joka on lähempänä teetä saa valita heittääkö ensimmäisenä vai viimeisenä ensimmäisessä päässä. Jos tee heitot ovat tasan, niin kisojen alussa heitetyillä koko joukkueen yhteenlasketuilla teeheitoilla ratkotaan paremmuus. Jos nekin ovat tasan, viimeisenä vaihtoehtona on kolikon heitto.

Suomi - Kroatia

Ensimmäisessä pelissä Suomi kohtasi Kroatian. Pepe valittiin joukkueen tee-heittäjäksi ja Suomi voittikin tee-heitot ja sai valita viimeisen kiven. Peli alkoi varovaisesti, joukkueet poistivat toistensa kivet pesästä. Kroatialla oli kanadalainen valmentaja, hän tosin asui Saksassa ja valmensi joukkuetta viikonloppuharjoituksissa. Hän olikin tuonut selkeää pelaamista Kroatian joukkueelle. Heidän otteistaan kuitenkin paistoi läpi vähäinen kokemus. He heittelivät kiviä puolisen metriä merkistä ohi, mutta pysyivät kuitenkin onnella pelissä mukana kuudenteen päähän. Suomi otti 6 - 2 ansaitun voiton.

Suomi - Unkari

Suomi voitti jälleen tee-heitot ja otti viimeisen kiven. Peli pelattiin reunaradalla, joka oli kimurantimpi kuin keskiradat. Molemmat joukkueet pelasivat varovaista peliä. Unkari pääsi rataan kiinni paremmin kuin Suomen joukkue ja he hallitsivatkin ottelua selvästi. Varsinkin Unkarin kippari Péter Sárdi oli hyvässä iskussa: niin määrämittaiset kuin poistotkin onnistuivat lähes 90% varmuudella. Viidenteen päähän asti Suomi sinnittelei mukana pelissä, mutta sitten kuudennessa Unkari varasti 3 pistettä ja Suomi oli jo 8 - 1 tappiolla. Loppupäät olivat kosmetiikkaa, Unkari pystyi pitämään pesän puhtaana, joten Unkarille ansaittu 8 - 3 voitto.

Suomi - Venäjä

Lohkovaiheen kolmannessa ottelussa Suomi kohtasi edellisten kisojen pronssijoukkueen Venäjän. Suomi voitti jälleen tee-heiton, Pepe heitti kiven teelle. Peli alkoi edelleen aikaisempien pelin käsikirjoituksen mukaan, Suomen joukkue ei päässyt sinuiksi mutkikkaan jään kanssa, hallissa oli koko ajan niin lämmin ettei peleissä tarvinnut käyttää pelitakkeja ollenkaan. Joukkue ei ollut päässyt harjoittelemaan tarpeeksi Suomessa yhteispeliä ja se näkyi pelien kuluessa. Pelaajat pelasivat enemmän yksilö- kuin joukkuepeliä. Taukoon mennessä Venäjä oli hankkinut 4 - 1 johdon.

Tauon jälkeen meidän pelimme parani turnauksen tähän astisesti parhaimpaan, mutta onni tuntui olevan vastustajan puolella: Venäjän kippari, Alexander Kirikov heitti selvästi ohi merkistä, mutta jotenkin kummasti kivet napsuivat sopuisasti heille ja kuudennen pään jälkeen he johtivat jo 7 - 2.

Loppupäät Venäjä poisteli Suomen pesäkivet ja meille jäi kahdeksannen pään alkuun vain vastustajan kättely. Venäjä-Suomi 7 - 3 ja Suomelle jo toinen tappio alkulohkossa.

Torstaille jäi vielä kaksi peliä, joten vielä oli mahdollisuudet jatkopaikaan, jos vastustajat pelaisivat hieman ristiin, kuten oli oletettua. Torstai-aamuna Suomi kohtasi Puolan ja iltapäivällä Walesin, joka oli pelannut siihen mennessä hyvät kisat.

Suomi - Puola

Torstain aamupelissä vastaan asettui vielä ilman voittoja oleva Puola, ennakkoon selvästi heikompi curlingmaa. Suomi otti jälleen Pepen hyvällä tee-heitolla viimeisen kiven edun ja pelasi alussa varman päälle peliä, jotta Puola ei pääsisi yllättämään mutkikkailla jäillä. Varmoja suojia, varmaa poistopeliä ja kaiken kaikkiaan selkeätä pelaamista.

Suomi aloitti ensimmäisen pään yhden otolla ja jatkoi siitä mihin jäi ensimmäisessä päässä. Varasti toisessa ja kolmannessa päässä yhden kummassakin, joten Suomen johto kolmannen pään jälkeen oli 3 -0. Puola kavensi taukoon mennessä pelin 3-2, mutta Suomi tuli tauolta latautuneena ja pakotti Puolan poistopeliin, joka ei onnistunut. Suomi otti 4 viidennestä ja peli käytännössä ratkesi tähän päähän, 7 - 2 Suomelle. Loppupäät pelattiin kättelyä odotellen varmaa peruspeliä, kahdeksannen pään ensimmäisten kivien poiston jälkeen Puolan kippari Rafal Janowski kätteli, Suomelle 9 - 4 voitto.  

Suomi - Wales

Suomen alkulohkon viimeinen ottelu oli Walesia vastaan, jolla oli yksi voitto enemmän kuin Suomella. Meillä oli siis pakkovoiton paikka, jotta päästäisiin tiebrake-otteluihin.

Ottelu alkoi Suomen painostuksella. Jonna, Pepe, Anne ja Jussi olivat päättäneet, että tämä peli olisi heidän parhaansa turnauksessa tähän mennessä. Suomi vei peliä alusta asti. Walesin valmentaja kertoi, että kipparilla, Adrian Meiklellä eivät olleet poistot onnistuneet aiemmissa peleissä. Tänään hänellä tuntuivat poistot onnistuvan todella hyvin. Taukoon asti Wales sinnitteli Suomen mukana hyvin, mutta tauon jälkeen Suomen poistopeli meni kohdalleen. Wales alkoi olla vaikeuksissa, samalla heidän naispelaajiensa kunto rupesi hiipumaan. Viidennessä päässä Suomi otti yhden ja tasoitti pelin 3 - 3. Kuudennessa hyökättiin ja varastimme 2. Seitsemännessä Suomi pelasi varmaa poistopeliä ja Wales oli pakotettu joko ottamaan yhden tai nollamaan pää. He nollasivat. Joten viimeiseen päähän lähdettäessä Suomi johti 5 - 3. Suomi jatkoi Walesin kivien poistamista tasaiseen tahtiin. Walesin kipparin viimeisellä kivellä heidän oli mahdollisuus tulla tasoihin, mutta nyt poistoheitto meni ohi ja Suomi voitti 5 - 4.

Tiebrake-ottelu

Suomella tuli tiebrake-ottelu aamulla Unkaria vastaan. Peli pelattiin samalla radalla, jolla Suomi hävisi heille. Mutta nyt olimme valmiimpia otteluun. Peli alkoi perjantai-aamulla klo 9:30 paikallista aikaa. Tämän ottelun voittaja kohtaisi toisessa tiebrakessa Walesin uudestaan klo 13. Sen pelin voittaja etenisi puolivälieriin illaksi klo 19. Joten toivottiin pitkää päivää curlingradalla.

Unkari - Suomi  

Suomi harjoitteli ensimmäisenä ja kun Pepe oli jälleen kerran valmistautumassa tee-heittoon, hän ilmoitti että nyt pitää juosta vessaan. Pepe oli saanut lievän ruokamyrkytyksen. Jussin piti heittää tee-heitto ja joukkue jäi sen jälkeen odottamaan Pepen kuulumisia toiletin suunnasta. Unkari voitti tee-heitot ja valitsi viimeisen kiven. Pepe ilmoitti ettei hän pysty pelaamaan joten Ollin oli tultava hänen tilalleen pelaamaan. Unkarin kippari oli edelleen hyvässä iskussa ja pystyi heittämään vaikeita heittoja onnistuneesti; hän piti joukkuetta pystyssä. Kahdeksannen pään jälkeen peli oli 5 - 5 ja siirryttiin jatkopäähän, Unkarilla oli viimeinen kivi. Suomi heitteli kiviä etupesään ja pakotti Unkarin poistamaan kiviä, mutta ne hieman lipsuivat johtuen varmaan paineista. Jussin viimeinen heitto jäi hieman vajaaksi täydellisestä suojasta. Unkarin kipparin täytyi kuitenkin heittää täydellinen heitto teelle, missä hän onnistuikin hyvin loistavien harjaajien avustuksella. 6 - 5 voitto Unkarille, joka näin kaatoi Suomen toistamiseen. Suomen kisat päättyivät tähän ja Unkari jatkoi toiseen tiebrake-otteluun Walesia vastaan.

Muut tiebrake-ottelut

Lohkot olivat tänä vuonna todella tasaisia, joten tiebrake-otteluita oli paljon ja niissä koettiin selkeitä yllätyksiä: esim. Tanska kaatoi yhden mestarisuosikin Ruotsin selkein numeroin 7 - 4. Wales otti jatkopää voiton Unkarista 6 - 5, Itävalta ei antanut mitään mahdollisuuksia Slovakialle, 10 - 3 voitto. Eesti yllätti hienolla pelillään Sveitsin luvuin 5 - 4.

Puolivälierät ja välierät

Yllätykselliset pelit jatkuivat edelleen: Itävalta voitti Venäjän, Tanska Skotlannin. Kaksi muuta joukkuetta, jotka selvisivät välieriin olivat Saksa ja Wales. Välierissä vastakkain joutuivat Tanska - Itävalta, jonka pelin Tanska voitti helposti 9 - 3. Toisessa vastakkain olivat Wales - Saksa, joka myös oli yllättävän selkeä peli. Walesille 7 - 4 voitto ja paikka finaaliin.

Finaali- ja pronssiottelu olivat tasaisia loppuun asti, mutta voittajat selvitettiin ilman jatkopäitä. Walesisita tuli mestari joukkueella Adrian Meikle, Blair Hughes, Andrew Tanner, Lesley Carol ja Chris Wells, Tanska oli hopealla: Mona Sylvest, Soren "Shuffle" Jensen, Camilla (Walesin kipparin tyttöystävä) Jensen ja Joel Ostrowski (kapteeni), pronssia saavutti Saksa: Marie-Therese Rotter, Sebastian Jacoby, Rainer Schöpp (kapteeni), Herman Erlewein ja Andrea Schöpp.

Metro ja Madrid ja Kitzbühel

Madridissa oli edullista matkustaa metrolla, 10 matkan lippu maksoi vain vajaat 6 euroa. Metrolinjoja oli kaiken kaikkiaan 13, joten niillä pääsi ympäri kaupunkia kätevästi. Ei tarvinnut käyttää takseja, mikä oli hyvä koska kadut olivat ruuhkaiset. Asuimme Madridin kuuluisan härkätaisteluareenan, Plaza de Torosin, vieressä kattohuoneistossa, jossa tilaa oli sisällä hulppeat 130 m2 ja parvekkeella vielä 20 m2 lisää. Vaikka Madrid näytti hienolta ja tutustumisen arvoiselta kaupungilta, niin viikon aikana ehdimme tutustua kaupunkiin vain parinsadan metrin matkan kämpiltä metrolle ja yksi vaihto metrosta toiseen, kävelyä muutama sata metriä ja sitten olimmekin jo "jäähallilla".  Ei voi olla vertailematta edellisen vuoden (Clautin) ja Madridin kisoja. Claut on pieni kylä, jossa joukkueet näkivät toisiaan jatkuvasti. Madrid taas suurkaupunki, pelien jälkeen joukkueet lähtivät omille kämpilleen ympäri kaupunkia, joten varsinainen yhdessäolo ja yhteishenki jäivät huomattavasti vaatimattomalle tasolle. Ensi vuoden kisat järjestetään Itävallassa Kitzbühelissa, joten luvassa on varmasti tiiviimpää yhteiseloa joukkueiden välillä