Mitalit kiikarissa

Teksti: 
Tommi Häti
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

1980- ja 90-luvuilla arvokilpailumitalin voittaminen oli Suomelle todella kaukainen haave, siinä missä se on edelleen suomalaiselle jalkapallolle. Suomi oli hivuttautunut 80-luvun lopulla kehitysmaa-asteelta jo Euroopan kärkiporukoita satunnaisesti kiusaavaksi vastukseksi. MM-kisoihin oli selvitty niin miesten, naisten kuin junioreidenkin puolella. Tulos jäi kuitenkin aina suhteellisen masentavaksi - muutama voitto ja loput tappioita. 

80-luvulla vilkastunut junioritoiminta Hyvinkäällä alkoi näkyä väistämättä tason nousuna kautta linjan. Uusia tuulia ja tietoja tihkui kaukaiseen pohjolaan ulkomaan matkoilta. Etupäässä tietoja ammennettiin naapuri Ruotsista.

Ensimmäinen vakavasti otettava yritys hilautua Euroopan kärkikahinoihin tapahtui Tomi Rantamäen johdolla 90-luvun puolivälin tietämillä. Viisi reilu parikymppistä opiskelijaa oli päättänyt viedä innostuksensa edeltäjiään pidemmälle. Heillä oli ruotsalainen valmentaja parin kauden ajan ja ensimmäistä kertaa puhuttiin ääneen mahdollisuuksista EM-tasolla. Haaveet kokivat kuitenkin vuosi toisensa jälkeen takaiskuja. Moni oli valmis vannomaan ettei silloisista olosuhteista (muutamalla paikkakunnalla pressuhalli ja Myyrmäessä yksi rata katsomon piippuhyllyllä) ollut realistisia mahdollisuuksia nousta huipulle.

Naisten puolella oltiin jo pariin otteeseen menestyksen syrjässä kiinni Jaana Jokelan joukkueiden kanssa. Ensin MM-kisoissa vuonna 1995 karsiuduttiin äärimmäisen täpärästi semeistä, mutta Füssenin EM-kisoissa 1997 pelattiin paikka neljän joukkoon. Puristus ei aivan riittänyt ja pronssipeli kääntyi ottelun lopussa tappioksi Tanskaa vastaan.

Kokonaan uusi aikakausi ja vaihe alkoi kun Markku Uusipaavalniemi kokosi 1997 kolmesta kärkiporukasta lupaavimmat pelaajat yhteen. Määrätietoinen harjoittelu tuotti tulosta jo seuraavana vuonna MM-pronssin myötä. Jatkoa seurasi ja muutamassa vuodessa saavutettiin edellisen lisäksi vielä yksi MM-pronssi, kaksi EM-pronssia ja kliimaksina EM-kultaa vuonna 2000. Mutta ensimmäisen arvokisamitalin nappasi siis Pertun joukkue juniorikisoista 1997.