Curlingia pyörätuolista

Teksti: 
Nina Koskela, SIU
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Viime vuonna laji saavutti vihdoin paikkansa myös paralympialaisissa. 

Ilman Suomen menestystä Torinon olympialaisissa 2006 olisi laji todennäköisesti vieläkin tuntematon suurimmalle osalle suomalaisista. Hopea villiinnytti suomalaiset täysin: Markku Uusipaavalniemen luotsaama joukkue aiheutti menestyksellään valtavan curling-buumin koko Suomessa. Kaikki halusivat nyt kokeilla jään harjaamista ja kiven heittämistä.

Ensimmäiset pyörätuolicurlingkokeilut tehtiin Suomessa vuonna 2003. Laji ei kuitenkaan ottanut toivotulla tavalla tulta alleen, vaan harrastajia kaivataan yhä mukaan toimintaan. Curling soveltuu todella monille eikä vaadi suurempia erityisominaisuuksia. Kansainväliselle tasolle on suhteellisesti helpompi päästä kuin monissa muissa lajeissa. Hyvällä pelaajalla on kuitenkin silmä-käsimotoriikka kohdallaan, hyvä fyysinen kunto ja kestävyys, hyvät hermot ja taktisia taitoja. Monien muiden jäälajien ohella myös curling on joukkuelaji, joten menestyvältä pelaajalta vaaditaan lisäksi joukkuepelaamista ja tietenkin kokemusta.

Idea on seuraavanlainen. Kaksi nelihenkistä joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan. Joukkueella on käytettävissään yhteensä kahdeksan kiveä. Pelaajat heittävät kiviä vuorotellen vastustajan kanssa. Kisoissa kisataan kuudessa päässä vammattomien kymmenen sijaan. Kiven etenemistä ei auteta harjauksella, ja heittäjän on istuttava siten, etteivät jalat vastaa jäähän. Heiton voi myöskin halutessaan tehdä proteesilla tai tikulla. Pisteitä tulee sen mukaan, kuinka monta omaa kiveä on pään loputtua lähempänä pesän keskipistettä kuin vastustajan lähin kivi.

Olosuhteiden ja asianmukaisen ohjauksen puuttuminen ovat aiheuttaneet ongelmia pyörätuolicurlingtoimintaa käynnistettäessä. Nyt alkaa kuitenkin näyttää valoisammalta sikäli, että toukokuussa Lohjan Kisakalliossa järjestetyssä Curling Kaikille -päivässä sovittiin vetäjästä, rahoituksen hakemisesta ja harjoitteluvuoroista. Kaikki asiasta kiinnostuneet otetaan mielihyvin mukaan harrastamaan ja nähtäväksi jää, kisataanko jo ensi talvena omassa sarjassa. Menestyneimmille saattaa aueta jopa mahdollisuus esitellä taitojaan jo Vancouverin paralympialaisissa vuonna 2010.

Pyörätuolicurling lyhyesti

  • nelihenkinen joukkue, jossa vähintään yksi nainen
  • kuusi päätä, ei harjata
  • heitto aina pyörätuolista
  • heiton voi tehdä proteesilla tai heittokepillä
  • pisteen saa jokaisesta kivestä, joka on lähempänä pesän keskustaa kuin vastustajan lähin kivi
  • radan pituus 44,5 metriä, leveys 4,75 metriä

Lisätiedot

  • Lajipäällikkö Harri Lindblom: (09) 6131 9211,044 361 7353
  • Kisakallion liikuntaneuvoja Lauri Ikävalko:044 562 8549
  • Oulunkylän curlinghalli: 0400 961699
  • Suomen Curlingliitto, Olli Rissanen: (09) 276 7254, 040 553 1233