Vantaan Punakone jyräsi loppuun asti

Teksti: 
Olli Rissanen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

SM-CUP 2007 pelattiin Kiteellä maaliskuun toisena viikonloppuna. Kitee on uusi curlingpaikkakunta, jossa toiminta alkoi kuluneella kaudella ja jossa otettiin heti haaste vastaan järjestämällä perinteinen SM-Cup. Mukana oli miesten puolella 16 joukkuetta tutussa cup-kaaviossa ja naisia mukaan ilmoittautui tällä kertaa 4 joukkuetta. 

Jään tekeminen on uudella paikkakunnalla aina suuri haaste, mutta onneksi vastaavaksi jäämestariksi oli saatu Mika Malinen Joensuusta. Jään taso olikin heti kättelyssä varmasti positiivinen yllätys pelaajille, ja erityisesti luisto oli niin huikea, että monella joukkueella ensimmäinen peli menikin tähän totuttelemiseen.

Ilmoittautuneista joukkueista miesten puolella etukäteen ajatellen oli varmastikin suurin ennakkosuosikki hallitseva cupmestari, Hyvinkään Riku Harjulan joukkue. Tältä osin tilanne kuitenkin muuttui heti alussa, kun selvisi että kaksi joukkueen kantavaa voimaa, Riku itse etunenässä, oli joutunut jäämään sairauden takia kotiin. Naisten puolella suurin ennakkosuosikki oli epäilemättä Anne Malmin johtama naisten edustusjoukkue.

Miesten kisassa systeemi toimi siten, että kaksi joukkuetta eteni kolmella peräkkäisellä voitolla suoraan semifinaaleihin - bonuksena vuorokauden vapaa ennen semejä. SM-Cupeissa menestymään tottunut Mika Malisen joukkue hoiti homman tältä osin melko vakuuttavasti, ja toiselta puolelta kaaviota tuli M-Curlingia edustanut Olli Rissasen joukkue, joka jo turnauksen alussa sai pelitakeistaan lempinimen "Vantaan Punakone". Kahdesta muusta semifinaalipaikasta pelattiinkin sitten pidemmän kaavan mukaan.  

Toisessa puolivälieräpelissä kohtasivat lauantain päätteeksi sitten Otaniemen Jyllääjiä edustanut Toni Sepperin sekä HYC:iä edustanut Antti Malkamäen joukkue. Malkamäki otti heti alussa neljä pistettä eikä sitten enää luopunut johdostaan, vaan eteni semifinaaliin. Toisessa puolivälierässä kohtasivat seniorien edustusjoukkue Timo Kausteen johdolla sekä Riku Harjulan joukkue, jota tosin em. sairastapausten takia kipparoi nyt Tero Tähtinen. Tämä peli oli tiukkaa vääntöä ja meni jatkopäähän, jossa Harjulan joukkue viimeisellä kivellä vei viimeisen paikan semifinaaleihin.

Lauantai-illan banketti vietettiin perinteiseen tapaan kisahotelli Kiteen Hovissa, jossa myös arvottiin semifinaaliparit; Malinen vastaan Malkamäki ja Rissanen vastaan Harjula.

Sunnuntaiaamun semifinaalissa Malinen piti pelin ohjakset käsissään, ja vei kokemuksensa ja rutiininsa turvin voiton edeten siten jälleen kerran cupin finaaliin. Toinen semifinaali sen sijaan "kuihtui" jo heti kättelyssä, kun Harjulan jo ennestään heikenneen joukkueen kaksi pelaajaa oli yön aikana saanut ilmeisesti saman taudin kuin alkuperäinen kipparikin. Kovassa kuumeessa pelaamisesta ei juuri mitään tullut, ja neljän pään jälkeen joukkue olikin valmis kättelemään - Rissanen siis finaaliin. Sairaustapauksesta johtuen pronssipeliä ei pelattu lainkaan, vaan mitalit pokkasi luovutuksella Antti Malkamäen joukkue. Joka tapauksessa loistava suoritus joukkueelta, joka vain yhden kauden systemaattisella harjoittelulla on nostanut itsensä varteenotettavaksi tekijäksi kotimaisilla kentillä!

Finaalissa Rissasen joukkue pystyi pitämään oman tasonsa, kun taas Malisen joukkueelta totutusta poiketen tuntui epäonnistuvan alusta lähtien kaikki, niin heittojen kuin harjautuksienkin osalta. Rissanen hankkiutui näin ollen heti selvään johtoon eikä siitä sitten enää luopunut. Loppunumerot kirjattiin Rissasen hyväksi 10-4, ja cupmestaruus siis Vantaan Punakoneelle - joukkueen ensimmäinen turnausvoitto kotimaassa muuten! Voittajajoukkueessa pelasivat kapteenin lisäksi Kai Wist, Sami Kallunki ja Seppo Saarinen.

Naisten kisassa pelattiin kaksinkertainen sarja, ja voiton vei ennakko-odotusten mukaisesti puhtaalla pelillä Anne Malmin joukkue. Muut mitalisijat jouduttiinkin sitten ratkaisemaan tee-heitoilla, joissa vahvin oli Joensuun Helena Timosen joukkue vieden siten hopeiset mitalit. Pronssimitalit otti HYC:iä edustanut Ellen Vogtin joukkue, kun samaa seuraa edustanut Lare Norrin joukkue sai tyytyä neljänteen sijaan. Naisten mestarijoukkueessa pelasivat kapteenin lisäksi Sari Auvinen, Katri Määttä ja Tuire Autio.

Kaiken kaikkiaan Kiteellä järjestettiin hyvät kisat perinteisen SM-Cup -hengen mukaisesti! Tästä on kiteeläisten hyvä lähteä jatkamaan aktiivisesti aloitettua toimintaa! Kiitokset vielä kerran kaikille järjestelyihin osallistuneille kuin myös mukana olleille pelaajille!