Hempan pähkinät, osa 5 - ratkaisut

Teksti: 
Juhani "Hemppa" Heinonen
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 

Ratkaisut Hempan pähkinöiden viidenteen osaan. 

Kuva 1

Nyrkkisääntönä voidaan pitää että aina pelataan etummaista kiveä. Näin ainakin jos kumpikin poistettava kivi on kunnolla näkyvissä (ei osittain suojien takana tms.) ja jään käyttäytyminen tunnetaan hyvin kyseisiltä heittolinjoilta. Etummaista pelaamalla on mahdollisuus rollata toisen kiven etupuolelle tai jopa heittää tupla.

Kuva 2 

Vaihtoehtoja on käytännössä kolme:

  • pitkä suoja (hogin yli noin metri)
  • lyhyt suoja (lähelle pesää) tai
  • aivan pesän etureunaan.
Mikäli vastustaja on hyvä ja tarkka poistojoukkue, on riskialtista lähteä viemään suojaa peliin asti (helppo tupla taitavalla joukkueelle). Pitkä suoja taas tarjoaa vastustajalle seuraavalla heitolla hyvän kiertomahdollisuuden vaikkei olisi kovin nousevakaan jää. Lisäksi punaisen ykköskivi on teen takana stopparina. Lyhyt suoja on tässä tilanteessa suositeltavin ratkaisu koska sen avulla paitsi suojataan niin saadaan oma kivi keskeiselle paikalle jatkoa ajatellen (voidaan tökätä, jopa splitata ja tarvittaessa ratsastaa keskeltä vastustajan kivi pois).

Jos ei ole viimeistä kiveä, niin silloin ilman muuta pesäänheitto toiselle puolelle ja niin ettei punaisista pääse heittämään tuplaa (eli esim. teen tasalle vasempaan reunaan heittäjästä katsoen).

Kuva 3 

Vastustajalla on jo viisi pesäkiveä ja tilanne on syytä pelata mahdollisimman turvallisen kaavan kautta jotta peli ei ratkea vastustajalle yhdellä heitolla. Mikäli mietit määriksen heittämistä näinkin montaa pesäkiveä vastaan, vieläpä suojien taakse, olisi syytä tietää tarkasti ko. heittolinjan luisto ja merkki. Suuri vaara on kolistella suojiin tai ulkolinjalla heitto "jää käteen" kun ei tiedetä luistoa. Siksipä riskittömintä on lähteä heittämään punaisen kolmosta, joka näkyy kokonaan etuvalkoisella. Kohtalaisellakin heitolla vastustaja saa yhden tai kaksi mutta punainen pysyy hyvin vielä pelissä mukana (viimeinen kivi, tasan tai yhden perässä).

(Tositilanteessa tässä kävi niin että vastustaja ryösti viisi ja ratkaisi näin pelin).

Kuva 4 

Norjalle on meneillään ns. "kolmen haku" eli mikäli Ruotsi ei onnistu heittämään tuplaa tai hyvää nojaheittoa, on 3-0 lähellä toteutumista. Nojan heittäminen on kohtalainen riski koska mikäli se ei täysin onnistu, on Norjalla jopa neljän paikka sekä tilaisuus kääntää pelin avaimet itselleen. Ruotsi pelasi varman päälle eikä yrittänyt agressiivisesti voittaa päätä vaan heitti tuplan takakivistä. Norja kuittasi tilanteen heittämällä kakkoskiven ja tasoitti pelin. Avaimet ottelun voittoon olivat kuitenkin edelleen Ruotsilla (tasatilanne ja viimeinen kivi). Ruotsi puolustikin lopun tehokkaasti ja hoiti finaalipaikan itselleen 5-4. Oikea ratkaisu oli siis "hävitä turvallisesti kahdella".