Junioreiden MM- karsinnat 2. - 6.1.2007 Tårnby, Tanska

Teksti: 
Tuomas Vuori
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Taas kerran kisat pelattiin Tårnbyssä Kööpenhaminan esikaupunkialueella, jossa puitteet ovat aina olleet erittäin hyvät. Harmia tuottaa ainoastaan se, että ravintoloita ei hallin ja hotellin lähimaastossa juurikaan ole, joten Daily Grill hotellin kupeessa on tullut varmasti kaikille junioreille tutuksi. Tällä kertaa Suomesta edustamaan lähti pojissa hyvinkääläinen Joonas Hellevaaran joukkue, jolla ei kisakokemusta ole karttanut juuri nimeksikään. Tytöissä sen sijaan odotukset olivat korkeammalla, olihan Tiina Kölhin kipparoima joukkue sijoittunut viime vuonna samaisissa kisoissa hopealle. Valmentajina kisoissa pyörivät enemmän ja vähemmän juniori- ja aikuisten tasolla kokeneet Tuomas "Höyry" Vuori ja Katja Kiiskinen.

Kisojen alussa huomasi heti että junioreiden taso myös karsinnoissa kovenee joka vuosi, vaikka joukkueet hieman vaihtuvatkin. Tämä tason nousu johtunee varmasti siitä että lajiliitoille karttuu kokemusta sekä myös siitä että esim. tsekkiläiset ovat saaneet Prahaan uuden curlinghallin, joka kuulopuheiden mukaan on viimeisenpäälle loistava. Tsekkiläiset olivatkin kisojen ehkä hienoinen yllätys sillä molemmat, niin pojat kuin tytöt, selvisivät karsinnoista varsinaisiin junioreiden MM- kisoihin. Toinen yllätys koettiin kun Ruotsin tyttöjoukkue ei selvinnyt karsinnoista. Muut MM-kisoihin selviytyneet maat Tsekin lisäksi olivat pojissa Saksa ja tytöissä Italia.

Selkeästi kisoissa oli myös havaittavissa että muissa maissa tunnutaan panostavan lajiin ja varsinkin junioreihin enemmän kuin meillä Suomessa. Meillähän ei juuri "kokeneita" valmentajia ole ja muutenkin olemme aika lapsen kengissä, meillä Hyvinkäälläkin kun vasta nyt on saatu halli ja fasiliteetit siihen kuntoon että ei tarvitse pakkasessa ja vesisateessa heitellä. Mutta ajan kanssa varmasti meilläkin. Ja mikäli kuulopuheisiin on uskominen niin varmasti saamme lähivuosina innokkaita junioreita lisää lajimme pariin ja toivottavasti heistä kasvaa sitten niitä junioreitten "markkuUPN:iä" ja "willemäkelöitä".

Tässä artikkelissa ei ollut tarkoitus puida erityisemmin tuloksia ja spekuloida jokaista peliä erikseen vaan tarkoitus on herätellä kaikkia meitä lajin parissa pyöriviä siihen että juniorit ovat lajimme tulevaisuus ja mikäli haluamme säilyttää statuksen jonka Markku, Wille, Teemu, Kalle, Jani, Jakke, Tommi ja muut ovat meille vuosien varrella hankkineet, niin on nyt syytä panostaa junioreihin ja antaa heille kaikki tukemme. Totta kai panostuksen pitää lähteä junioreista itsestään myös mutta me hieman kokeneemmat voimme kantaa kortemme kekoon tukemalla ja auttamalla junioreita. Tämä ei ole pelkästään liiton asia, siihen emme voi vedota, vaan tukeminen lähtee seura- ja yksilötasolta. Harmillisesti meitä aktiivisia harrastajia on edelleen liian vähän. Myöskään tietotaitoa ei ikävä kyllä Suomesta vielä hirveästi löydy. Sitä emme saavutakaan pelaamalla vain kotimaisia turnauksia, vaan meidän pitäisi vierailla säännöllisesti ulkomailla (esim. Ruotsissa).