Ensimmäinen MM-tason kilpailu Suomessa

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Henkilöhaastattelussa Seniorien MM-kisojen 2008 kisaorganisaation pääsihteeri Kari Piipari.

Työskentelit aiemmin Vierumäellä Suomen urheiluopistossa ja olit mm. järjestämässä curlingin EM-kilpailuja vuonna 2001. Mitä noista kisoista jäi itsellesi käteen, tunnetko olevasi kokemuksen jälkeen entistäkin valmiimpi kansainvälisen tason curlingkilpailun järjestämisen päävastuulliseksi?

- Käteen jäi paljon, ennenkaikkea hienon lajin hienot ihmiset. Itse lajin ulkopuolelta tulleena koin olleeni erittäin tervetullut curlingperheeseen niin kansainvälisellä kuin kansallisella tasolla. Aimo annos kokemusta kisojen järjestelyistä kertyi tutustumalla muihin kisoihin paikan päällä ja vaikka puitteet tiedettiin erilaisiksi Vierumäellä, saatiin aikaiseksi ainutlaatuiset kisat eniten välittömän ja iloisen curlingharrastajajoukon ansiosta. Onneksi en ole yksin vastuussa vaan koossa on hyvä joukko omien alojensa asiantuntijoita ja lajipuolesta vastaa Seniorien MM 2008 kilpailujen johtajaksi nimettynä Olli Rissanen.

Miten itse näkisit tulevien Seniorien MM-kisojen kiinnostavuuden suhteessa noihin taannoisiin EM-kisoihin?

- Kiinnostavuus saattaa olla yllättävänkin suurta, sillä lajin ensimmäinen MM-tason kilpailu Suomessa ja selkeästi lisääntynyt mielenkiinto curlingia kohtaa Markun joukkueen Torinon menestyksen ansiosta saattaa tuoda lajista kiinnostuneita paikan päälle seuraamaan kisoja.

Miten tärkeäksi näet vapaaehtoisen työvoiman kansainvälisiä kilpailuja järjestettäessä ja onko ulkomailta tulossa vapaaehtoista työvoimaa vuoden 2001 EM-kisojen tapaan?

Kaikissa arvokisoissa vapaaehtoisilla on iso rooli tapahtuman läpi viemiseksi, niin myös curlingissa. Tosin näissä kisoissa eivät vapaaehtoiset näyttele niin merkittävää osaa kuin EM-kisoissa, sillä jäällä toimivaa henkilöstöä ei vaadita niin paljoa ja lisäksi kotimaassa osaajien joukko on lisääntynyt kiitettävästi menneen kuuden vuoden aikana, joten uskon pitkälle pärjättävän kotimaisin voimin.

Miten pitkällä kisarjärjestelyt tällä hetkellä ovat?

- Vierumäelle on tilattu Ice King ja tilat on varattu ja tapahtuman puitteiden esittely tehty Baselissa EM-kisojen yhteydessä joulukuussa 2006. Kaikki tarvittava esijärjestely on tehty Vierumäellä. Maaliskuussa Edmontoniin 2007 kisoihin lähden viemään Suomi-tietoutta ja houkuttelemaan ihmisiä paikalle omiin kisoihimme samalla kun haemme kisajärjestäjän "avaimet" käsiimme. Kaikki on kunnossa niiden tietojen varassa, joihin tällä hetkellä nojaamme. Tosin iso yllätys on tullut WCF:n puolelta tarjottuna eräästä toisesta tapahtumasta ja se toteutuessaan muuttaa tätä kisapakettia oleellisesti vielä lisää. Tästä voidaan sitten asian varmistuttua lukea seuraavissa numeroissa lehdestänne.

Mistä löytää lisätietoja itse kilpailusta ja esim. vapaaehtoiseen työhön liittyvistä asioista?

- Verkkosivuilta www.wscc2008.com

Montako joukkuetta kisoihin odotetaan saapuvan?

- Joukkueiden määrän toivon nousevan korkeammalle kuin aikaisemmissa kisoissa, sillä kustannukset Suomeen ovat edullisemmat kuin aikaisemmissa kisoissa. Ilmoittautumisaika alkaa huhtikuussa ja kestää marraskuulle, joten sitten varmistuvat faktat.

Sinut nähtiin myös Torinon olympialaisten mitalikahveilla, mutta ei suinkaan curlingjoukkueen mukana. Kerropa lukijoillemme missä ominaisuudessa olit tilaisuudessa ja miten olet viihtynyt tuossa tehtävässä?

- Niinpä.... tässä on tarttunut yhtä sun toista matkan varrelta harrastuksiksi ja yksi mielenkiintoinen curlingin parissa toimisen lisäksi on hieno luottamustoimi Lumilautaliiton puheenjohtajana, jossa toimin ensimmäistä kautta ja sain olla paikan päällä todistamassa ensimmäistä suomalaista lumilautamitalia olympiakisoista.

Uskotko että nykyisessä tehtävässäsi saamastasi kokemuksesta on hyötyä myös tulevia curlingkisoja järjestettäessä mm. yhteistyökumppaneita hakiessa?

- Toki kaikesta aikaisemmin tehdystä on hyötyä ja toki teen parhaani, jotta voisin hyödyntää omia kontaktejani eri tilanteissa. Siihen on nyt hyvä mahdollisuus.

Mitä muuta teet vapaa-aikanasi ja mikä on varsinainen leipätyösi?

- Toimin liikunnan ja terveystiedon lehtorina Tikkurilan lukiossa ja viihdyn työssäni erittäin hyvin. Harrastuksiini kuuluu lumilautailu niin käytännössä kuin järjestötasollakin ja lisäksi valmennan taitoluistelijoita ja pelaan nelosdivarissa ja ikämiehissä kaukalopalloa talvisin. Kesät menevät golfatessa ja muu aika marsuja, koiraa ja akvaariota hoitaessa.

Kerro vielä tähän loppuun haluamasi terveiset suomalaisille curlingin harrastajille ja lehtemme lukijoille.

- Monessa lajissa mukana olleena olen kiinnittänyt huomiota poikkeuksellisen hyvään yhteishenkeen ja tunnelmaan, joka lajissanne vallitsee verrattuna muista lajeista saamiini kokemuksiin. Se voisi olla yksi piirre, jota kannattaa vaalia ja kehittää myös jatkossa. Toivotan kaikille curlingharrastajille hienoa loppukautta ja menestystä tulevaisuuden koitoksissa. Eikä koskaan voi tarpeeksi kiittää ja kannustaa niitä vapaaehtoisia järjestöihmisiä liitossa ja eri paikkakunnilla omissa seuroissa, jotka tekevät hienoa työtä lajinsa eteen.