Suomen mestaruus 2007

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Kuvaaja: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Marras-joulukuun taitteessa järjestettiin Vierumäellä miesten SM-karsintaturnaus. Samalla pelattiin naisten SM-sarjan ensimmäiset pelikierrokset, joissa ottelutulokset menivät yllättävän paljon ristiin.

Miesten curlingin SM-sarjan joukkuemäärää kasvatettiin täksi kaudeksi sarjan herättämän kiinnostuksen kasvun myötä ja SM-sarjassa pelaa nyt kaikkiaan kahdeksan joukkuetta totutun kuuden asemesta. Hallitsevan mestarijoukkueen kapteenia Markku Uusipaavalniemeä tämä kehitys ei miellytä, koska maamme joukkueiden taso on hänen mielestään ennestäänkin niin heikko että "koko sarja on silkkaa ajan hukkaa" (lähde: M15 ja curlingin taito). Meidän kuolevaisten mielestä tämä on kuitenkin varsin positiivinen kehityssuunta, joka lähivuosina toivottavasti nostaa maamme sisäisen kilpailun ja sitä kautta koko lajiharrastuksemme tasoa.

Viime kaudelta sarjapaikan SM-sarjaan varmistivat mestaruussarjan viisi parasta joukkuetta sekä 1-divisioonan voittaja. Tällä perusteella SM-sarjapaikka oli plakkarissa Markku Uusipaavalniemen, Tomi Rantamäen, Tuomas Vuoren, Pekka Vaittisen, Olli Rissasen sekä Aku Kausteen joukkueilla. Tuomas Vuori päätti kuitenkin jättää sarjapaikkansa käyttämättä, kun kaksi aktiivista joukkueen jäsentä siirtyi pelaamaan Markku Uusipaavalniemen joukkueeseen. Tästä syystä SM-karsinnan kautta avautui mahdollisuus peräti kolmelle joukkueelle päästä pelaamaan mestaruussarjaan.

Karsinnoissa nähtiin useita comebackejä

Karsinnoissa lähtöviivalle hakeutui tällä kaudella ilahduttavan suuri määrä SM-sarjatasolta välikausia pitäneitä pelaajia. Viime kausihan oli kautta aikain ensimmäinen, jolloin Jussi Uusipaavalniemi ei ollut sarjassa mukana lainkaan. Nyt Jussi palasi SM-jäille mukanaan niin ikään viime kaudella välivuotta viettänyt Perttu Piilo sekä Petri Tsutsunen ja Vuoren joukkueessa viime kaudella pelannut Paavo Kuosmanen. Joukkuetta vahvistaa vielä osaltaan kauden aikana Markku Henttonen, joka ei pelannut karsintasarjassa otteluakaan. Toinen "comebackjoukkue" oli hieman yllättäen Otaniemen Jyllääjien ykkösjoukkue, jonka riveissä pelasivat useita vuosia sairauden takia koko lajin harrastuksesta sivussa ollut Markus Sipilä sekä muutaman vuoden tauon jälkeen curlingjäille palannut Vesa Hirsimaa. Molemmat paluumuuttajat ovat muuten Tomi Rantamäen joukkueessa aikanaan SM-sarjaa pelanneita, vaikkakin eri aikakausina. Otaniemen Jyllääjien ykkösjoukkueessa pelasi heidän lisäkseen kapteeni Toni Sepperi sekä varakipparina ja kakkosheittäjänä Aki Latvanne.

 

Karsintasarjan alusta saakka erittäin vahvoja otteita esittänyt Jussi Uusipaavalniemen joukkue voitti lopulta koko turnauksen ja varmisti SM-sarjapaikkansa puhtaalla pelillä. Joukkueen rutiinitaso riitti karsintapeleissä hienosti ja olihan Jussilla takanaan jo yhdet arvokisat kuluvalta syksyltä: EM-Mixed Italiassa, joten harjoitusten ja edustuspelien mukanaan tuoma varmuus näkyi selvästi joukkueen otteissa. Seuraavana SM-sarjapaikkansa varmisti Timo Kausteen varsin kokenut joukkue, joka päihitti ratkaisupelissä Helsingin yliopiston curlaajien viime kaudella SM-sarjassa pelanneen Jari Saarelaisen joukkueen. Viimeisen sarjapaikan lunasti juuri Otaniemen Jyllääjien ykkösjoukkue voittaen ensin sunnuntain aamupelissä seuran sisäisessä mittelössä Juha Pääjärven kipparoiman OJy kakkosen ja ratkaisevassa ottelussa Saarelaisen joukkueen, jota vastaan Sepperin kipparoima nelikko oli turnauksen aikana aiemmin kahdesti hävinnyt. Saarelaisen joukkue oli tällä kertaa varsinainen epäonnen soturi, sillä joukkueella oli peräti kolmessa ottelussa mahdollisuus varmistaa itselleen SM-sarjapaikka täksikin vuodeksi, onnistumatta kuitenkaan siinä! Karsintaviikonlopun kenties suurin alisuorittaja oli mielestäni kuitenkin Riku Harjulan joukkue, jonka olisin etukäteen uskonut äityvän samanlaiseen suoritukseen kuin Jussi Uusipaavalniemen joukkueelta nyt nähtiin - liekö sitten pakkovoittojen taival ollut liian raskas henkisesti?

Naisten sarjassa kärkipaikoilla tutut nimet

Naisten SM-sarjassa pelattiin lukuisia otteluita ja sarjan kärkipaikalle kiilasi Katja Kiiskisen joukkue viiden voitetun ottelun turvin. Joukkue pelasi tosin muita enemmän tulevien junioriedustusten takia, joten tulokset eivät ole aivan vertailukelpoisia. Ainoan tappionsa joukkue koki SM-sarjassa ensimmäistä kautta pelaavaa Lotta Norrin joukkuetta vastaan, jonka viikonlopun ainoa voitto tuli juuri tästä ottelusta. Kiiskisen jälkeen sarjataulukossa toisena majailevat Anne Malmin ja Ellen Vogtin joukkueet. Voittoja molemmilla joukkueilla on kolme kappaletta ja tappioita yksi Kiiskisen joukkueen tapaan. Ristiin menneiden otteluiden myötä loput neljä joukkuetta ovat tasoissa yhden voitetun ja kolmen hävityn pelin jälkeen.

Ensimmäisen pelatun viikonlopun jälkeen näyttäisi siltä, että naisten SM-sarjan kärkipäässä nähdään samat joukkueet kuin aiempinakin vuosina. Vahvimmin sarjan aloitti Katja Kiiskisen joukkue, josta on hyvää vauhtia kehittymässä kansainvälisen tason joukkue, kunhan vain harjoitus- ja pelimotivaatio joukkueella pysyvät yllä. Lähes yhtä vakuuttavia otteita esittivät Anne Malmin ja Ellen Vogtin kipparoimat joukkueet ja toistaiseksi näyttää siltä, että mitalit jaetaan kauden päätteeksi näiden kolmen kesken. Otteluita on kuitenkin vielä paljon jäljellä ja kausi pitkä, joten yllättäviä muutoksiakin saatetaan vielä nähdä.

Miesten SM-sarja pyörähtää käyntiin toden teolla vasta vuoden vaihteen jälkeen ja ehdottoman ennakkosuosikin viittaa kantaa jälleen Markku Uusipaavalniemen joukkue - muiden joukkueiden rutiinitaso tuskin riittää vielä muuhun kuin mahdollisiin yksittäisiin voittoihin Markun joukkueesta. Jussi Uusipaavalniemen joukkueen vahva vire karsintasarjassa antaa odottaa kaudelta menestystä, samaten kuin viime kaudella 1- divisioonan voittaneen Aku Kausteen joukkueen alkukauden vire ulkomaan turnauksissa. Kahden edeltävän kauden kakkonen, Tomi Rantamäen joukkue, lienee vahvin ehdokas himmeämmistä mitaleista taisteltaessa, mutta mitalitaistosta voi hyvinkin tulla aiempia kausia tiukempi nyt kun mestaruussarjassa on mukana peräti kahdeksan joukkuetta.

Sarjamuodot ja pelipaikkakunnat tuovat mukaan elävyyttä

Miesten sekä naisten SM-sarjassa pelataan ensin kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen joukkueet jaetaan sijoitusten mukaan ylempään ja alempaan jatkosarjaan, jossa pelataan jälleen kaksinkertainen sarja. Ylempiin jatkosarjoihin pääsee molempien sarjojen neljä parasta joukkuetta. Alempaan jatkosarjaan menevät loput joukkueet eli miehissä neljä ja naisissa kolme.

SM-sarjaa pelataan tänä vuonna kaikkiaan kolmella eri paikkakunnalla. Vierumäellä pelataan yhteensä kolmena viikonloppuna ja Leppävirralla sekä Lohjan Kisakalliossa yhtenä viikonloppuna kummassakin. Vierumäellä kilpailukelpoisten curlingjäiden teon jalo taito on ollut hyppysissä sitten taannoisten EM-kisojen ja karsintaviikonlopun aikanakin jäät saivat erittäin hyvää palautetta joukkueilta. Leppävirralla ja Kisakalliossa jäiden tekoa konsultoimassa ovat Suomen curlingliiton asiantuntijat, joten peliolosuhteet lienevät hyvät koko SM-sarjan ajan. SM-sarjan päätuomarina toimii totuttuun tapaan Kari Sundell ja tällä kertaa nähdään sarjassa talkoohenkeä myös avustavan tuomarin ominaisuudessa, kun Olli Malmi tuo oman panoksensa mukaan.