Lappilaista curlinkia jo vuodesta 2000

Teksti: 
Seppo Mattila
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 
 

Vuosituhannen vaihteessa syttyi ranualaisten "huru-ukkojen" keskuudessa (hullu) idea tuoda curling Lappiin. Matti Pekkala otti tehtäväkseen lujittaa jalansijaa ensin Ranualla ja sitten muuallakin Lapissa. Vuonna 2002 perustettiin varsinaisesti Ranua Curling Ry (eli Curra), ja voimakas toiminta alkoi. Ukot saivat Joensuusta lajiesittelijät paikalle ja kohta alkoivat esittelyt pyöriä muillakin paikkakunnilla.

 

Rovaniemi oli seuraava paikka, jossa innostuttiin asiasta. Lappi Kurlinki ry perustettiin vuonna 2003 ja kun jääolosuhteet saatiin kuntoon, alkoi vuonna 2004 harjoittelu. Seuran puheenjohtaja Timo Tapaninen vaikuttaa nykyään myös liiton hallituksessa.

Kemijärvi liittyi myös curlingharrastajien joukkoon vuoden 2005 lopulla. Allekirjoittanut kävi juttelemassa kaupungin liikuntasihteerin kanssa mahdollisuuksista ja kohta olikin ensimmäinen yleisölle tarkoitettu esittely käynnissä. Vuoden vaihteessa curlingin harrastajat otettiin Kemijärven Urheilijat Ry:n jaokseksi ja siitä varsinainen toiminta alkoi.

Rovaniemeläiset saivat kunnian järjestää miesten SM Cup -turnauksen ja oikein onnistunut turnaus siitä tulikin. Kemijärveläiset pääsivät mukaan viime tingassa, siitä huolimatta pelasivat uhkarohkeasti ja olivat lopulta paras lappilainen joukkue. Kevään aikana aloitettiin oman pohjoisen sarjan suunnittelu ja nyt syksyllä sellainen jo pyöriikin kahdeksan joukkueen voimin. Tilastot ovat nähtävissä kunkin seuran kotisivuilla. Ranualta on myös yksi joukkue miesten ykkösdivisioonassa.

Näyttäisi siltä, että curlingin asema täällä pohjoisessa on hiukan parempi kuin etelässä. Pienemmillä paikkakunnilla ei ole kovinkaan suuressa mitassa vastakkainasettelua muiden jääurheilulajien kanssa. Kemijärven jäähalliin on sopuisasti saatu jopa neljä curlingrataa pysyvästi betoniin maalattuna. Ranualaisetkin ovat saamassa omaan luonnonjäähalliinsa jäädytyslaitteet.

Rovaniemeläisillä taas on hiukan ongelmia harjoitusaikojen ja jäänsaannin kanssa, koska jääkiekkojoukkueita on enemmän aikoja viemässä.

Jokaisella seuralla on kaksi kivisarjaa käytössään, joten turnausten pitäminen on helppoa.

Kemijärven jälkeen seuraava paikkakunta curlingperheeseen tulee olemaan Salla, jonne on jo kivet tilattu ja esittelyt sovittu. Sodankylästäkin on kyselty mahdollisuuksia harrastamiseen, mutta varsinaista puuhamiestä ei vielä ole löytynyt.

Lapin curlingin elinehto on, kuten tietysti muuallakin, se että harrastajia löytyy. Se että niitä löytyy, tarkoittaa sitä että toiminnan on oltava mielekästä. Yksi osa mielekkyydestä on kilpailutoiminta. Siihen tulee jokaisen seuran jollakin tavalla panostaa. Kilpaileminen jossakin muodossa taas vaatii sen, että meillä on seurassa jonkinlainen harjoittelu- ja valmennusjärjestelmä. Tämä onkin ollut nyt viime aikoihin asti suomalaisen curlingin heikko kohta.

Meillä löytyy huipulle kyllä valmentajia, mutta tänne ruohonjuuritasolle niitä ei ole riittänyt. Toki hyvän innostuksen vallassa pääsee pitkälle omin avuinkin, mutta järjestelmällinen ohjaus ja valmentaminen kuitenkin vievät pidemmälle. Onneksi liitto on kuluvan vuoden aikana saanut jonkinlaisen kaavion ohjaaja- ja valmentajakoulutukseen. Ensimmäisen tason, lajiohjaajakurssin, on Lapistakin ainakin yksi suorittanut ja toinen on tulossa.

Kylmä tosiasia on, että kaikenlaisten avustusten jaossa painaa aikalailla se, onko lajilla tai seuralla junioritoimintaa. Sitä ei ole, ellei ole ohjaajia. Lapin alueella näyttäisi olevan koulucurlingiin kova innostus. Kemijärvellä olemme ratkaisseet ohjaajapulman siten, että opettajista on käynyt muutamia ohjauksessa ja he ovat sitten pitäneet oppilailleen liikuntatunneilla curlingia. Olemme puhuneet myös ulkoratojen tekemisestä koulujen omille urheilukentille. Lapissahan on todella hyvät mahdollisuudet pelata myös ulkona. Jäitä riittää jopa neljäksi kuukaudeksi. Halvan käytetyn kivisarjan löytäminen vain on ongelmallista.

Lapin curlingilla näyttää olevan siis valoisa tulevaisuus ja odotella sopii ensimmäistä lappilaista joukkuetta miesten ja naisten SM-sarjaan, divarissahan meitä jo on...