Vastaukset Hempan pähkinöihin, osa 3

Teksti: 
Juhani "Hemppa" Heinonen
Juttutyyppi: 
Liittyvä artikkeli: 
Curlinglehden numero: 
 
 

Kuva 1

  • 2. pää
  • tilanne 1-0
  • punaisella viimeinenkivi

Mitä sinisen pitäisi tehdä viimeisellä kivellä?

Tilanne on siniselle joukkueelle kutkuttava. Punaisen ykköskivi näkyy toki suojien välistä mutta on erittäin suuri riski poistettaessa osua poistettavalla kivellä omaan takakiveen. Toinen riski on että poistokivellä kolistellaan suojakiviin avaten näin punaiselle selvempi reitti kahden pisteen heittoon viimeisellä. Kokemattomampi joukkue lähtisi helposti poistolinjalle miettimättä tilanteen riskejä. Maltillisempi ja fiksumpi joukkue ottaisi huomioon että kyseessä on vasta toinen pää ja vastustajan yhden ryöstö ei ole tässä kohtaa paha juttu ollenkaan (kun jo johdetaan yhdellä). Näin olisi siis fiksuinta heittää keskiviivan tuntumaan suoja niin että vastustajalle jää vain vaikeahkoja mahdollisuuksia ottaa toinen piste viimeisellä heitolla.

Kuva 2

  • 6. pää
  • tilanne tasan 3-3
  • sinisellä viimeinen kivi

Mitä punaisen pitäisi tehdä kolmannella kivellä?  

Lähtötilanne päähän on luonnollisesti se että punainen ilman viimeisen kiven etua pyrkii rakentamaan pelinsä suojien ja keskustan kautta. Punaisen kannalta sinisen suoja lähellä pesän etureunaa on kiusallinen. Poistamalla tämän kiven ja jättämällä omansa tilalle, punaisella on pesän edusta hallinnassa. Näiden suojien taakse on hyvä tuoda tai tökätä kiviä. Tarvittaessa voi ratsuin (pelin myöhemmässä vaiheessa) poistaa vastustajan kivet keskeltä. Eli oikea ratkaisu on kiertämisen pesäänheiton sijaan poistaa vastustajan kivi.

Kuva 3

  • 9. pää
  • tilanne tasan 5-5
  • punaisella viimeinen kivi

Mitä punaisen pitäisi tehdä toiseksi viimeisellä kivellä?  

Tämä tilanne on näistä kolmesta kinkkisin. Itse tilanne on hieman mielipiteitä jakava mutta myös oman hankaluutensa tuo "ysipää" tasatilanteessa. Silloinhan viimeisen kiven edulla pelaava joukkue pyrkii voittamaan pään vähintään kahdella, jotta viimeisessä päässä ottelun voittoon riittää vain puolustava "kaikki pois" -pelityyli. Toinen vaihtoehto on nollata ysipää ja näin siirtää ratkaisu viimeisen kiven turvin viimeiseen päähän.

Vaihtoehtoja punaisen heitolle on käytännössä neljä: poistaa sininen (oma jää tilalle), kiertää pistekivi suojan taakse, heittää toiselle reunalle sinisen eteen tai poistaa sekä suoja että heittokivi. Suositeltavin ratkaisu on heittää toinen pistekivi suojan taakse, jolloin sininen on vaikean paikan edessä viimeisellään. Heittääkkö parempi kierto (ilman nojaa), onko mahdollisuus tuplaan pesäkivistä vai peräti ratsu omalla suojakivellä. Tällainen asettelu mahdollistaa punaiselle kolmen ottamisen ja käytännössä ottelun ratkaisemisen. Toki siinä on omat riskinsä pesään heiton epäonnistuessa (jää näkyviin tuplan paikalle tai avaa suojan), mutta ottelun ratkaisun realistinen mahdollisuus vie pisimmän korren.