Continental Cup of Curling

Teksti: 
Teemu Salo
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 
 

Miesten maajoukkue matkustaa marraskuun 21. päivä kohti Kanadan Chilliwackia, jossa pelataan tänä vuonna Continental Cup of Curling. Kyseinen turnaushan on neljäs laatuaan ja siinä kisaavat Euroopan ja Pohjois-Amerikan kolme miesten ja kol­me naisten joukkuetta keskenään.

Suomesta pelaamaan lähtevät Teemu Salo, Jani Sullanmaa, Kalle Kiiskinen ja Markku Uusipaavalniemi.

 

Euroopan joukkueet valittiin siten, että mukaan otettiin paras joukkue EM-, MM- ja olympiakisoista. Näin ollen mu­kaan valittiin EM-kilpailuista Anette Norbergin ja Pål Trulsenin joukkueet, olympialaisista Suomen joukkue ja Mi­riam Ottin joukkue (toinen Norbergin jälkeen) ja MM-kilpailuista David Mur­dochin ja Andrea Schöppin joukkue (nel­jäs Norbergin sekä USA:n ja Kanadan jälkeen). Valintamenettely poikkesi aiem­mista vuosista, jolloin joukkueet on kut­suttu mukaan.

Vastaavasti Pohjois-Amerikkaa edus­tavat Kanadan MM- ja olympiajoukku­eet Menard ja Gushue miehissä sekä Scottin ja Kleibrinkin joukkueet naisissa. Lisäksi USA:sta mukana ovat Pete Fensonin ja Debbie McCormickin joukkueet.

Continental Cup on turnauksena verrattavissa golfin Ryder Cupiin. Tosin perinteet eivät vielä ole vastaavalla tasolla. Nyt pelattava turnaus on tosiaan vasta neljäs, kun golfin vastaavaa on pelattu jo 36 kertaa. Aikaisemmista curlingturnauksista kaksi on päättynyt Pohjois-Amerikan, yksi Euroopan voittoon. Nyt lienee siis Euroopan vuoro.

Turnaus koostuu neljästä erityyppisestä pelistä, joissa on yhteensä jaossa 400 pistettä. Turnauksessa pelataan englanninkielisiltä nimiltään seuraavat pelimuodot: mixed doubles, singles, team ja skins competition. Nimiä lienee turha suomentaa, sillä sellaisenaan kertovat ehkä enemmän. Ohessa kerrottuna lyhyesti, mitä mikäkin peli sisältää.

Team competition tarkoittaa ihan perinteistä curlingia, eli joukkueet pelaavat normaaleja kymmenen pään otteluita yhteensä kaksitoista kappaletta, kukin joukkue kaksi kappaletta. Ottelun voitosta maanosa saa tililleen kuusi pistettä ja tasapelistä kolme. Näin ollen kokonaispotista on perinteisissä otteluissa jaossa 72 pistettä.

Mixed doubles on pelimuotona varsin mielenkiintoinen tuttavuus. Joukkue koostuu nimensä mukaisesti kahdesta nais- ja kahdesta miespelaajasta. Näistä toinen on harjaajan roolissa ja toinen heittäjän roolissa. Otteluissa pelataan kuusi päätä ja joukkueet heittävät viisi kiveä yhdessä päässä. Heittojärjestys on määritelty niin, että ensimmäisen kiven heittäjä heittää myös viimeisen.

Tämän lisäksi ennen jokaisen pään alkua peliin sijoitetaan kaksi kiveä valmiiksi. Pesän eteen sijoitetaan keskisuoja, jonka paikka määritellään jääolosuhteiden mukaan. Toinen kivi tulee pesän keskelle tee-linjan taakse. Edellisen pään hävinnyt saa valita (ensimmäisessä päässä arvonta), laitetaanko heidän kivensä suojaksi, mikä myös tarkoittaa että he aloittavat pään, vai laitetaanko se teen taakse. Pisteet lasketaan normaalien curlingsääntöjen mukaan.

Tässä pelimuodossa molemmilla puolilla on joukkueita ja otteluita yhteensä kuusi. Siten jaossa on yhteensä 36 pistettä. Voitosta kuusi ja tasapelistä molemmille kolme pistettä.

Kolmas pelimuoto on Singles game eli monelle meistä tuttua kuviopeliä. Siinä joka joukkueesta kaksi pelaajaa pelaa toisiaan vastaan muun joukkueen toimiessa harjaajina ja merkin näyttäjinä. Jokaisen parin voittaja saa kaksi pistettä ja lisäksi parhaan pistemäärän kerännyt joukkue saa kahdeksan pistettä. Näin ollen pelissä on yhteensä 32 pistettä.

Kuvioita on yhteensä kuusi ja ne on pisteytetty nollasta viiteen. Ensimmäisenä heitetään normaali poisto suoraan päin. Toisena on vuorossa Voitto "Vode" Liukkosen sanoja lainaten "määris nänniin". Kolmantena heitetään sama heitto, mutta portista läpi. Neljäs heitto on tökkis, eli pesän edessä oleva kivi pyritään tökkäämään nännille. Viidentenä heittona on niin kutsuttu hit and roll (suom. iske ja vieri), jossa reunapesässä oleva kivi poistetaan ja pyritään vierittämään oma kivi pesän keskelle. Viimeisenä kuviona on tuplapoisto, josta heittokivi pitää saada jäämään nännille.

Kun edellisissä on jaossa yhteensä 140 pistettä, niin viimeiseen lajiin, Skins Competitioniin, on jätetty jakoon 260 pistettä, 130 sekä miehille että naisille. Siten oikeastaan vasta viimeinen laji ratkaisee turnauksen mestarin. Kaikki joukkueet pelaavat yhden ottelun, mutta niissä jaossa olevat pistemäärät ovat erilaiset. Oheisessa kaaviossa eri peleissä jaossa olevat pisteet.

Skins on loistava pelimuoto ja sopii erinomaisesti esim. harjoituksissa pelattavaksi. Pelataan normaaleilla curlingsäännöillä, mutta voittaakseen pään, joukkueen jolla on viimeisen kiven etu pitää saada päästä vähintään kaksi pistettä. Ilman viimeistä kiveä olevan joukkueen pitää vastaavasti pyrkiä ryöstämään piste. Jos tulee nollapää tai viimeisen kiven heittävä joukkue saa vain pisteen, siirtyvät pään pisteet seuraavaan päähän ja viimeisen kiven etu vaihtuu toiselle joukkueelle. Mikäli viimeinen pää päättyy tasan, ratkotaan pisteet yhdellä määrämittaisella heitolla.

Näin ollen turnauksen voitto voi loppujen lopuksi ratketa viimeiseen ylimääräiseen määrämittaiseen heittoon. Aikaisemmilta vuosilta ensimmäinen Continental Cup ratkesi viimeisessä Skins-pelissä Peja Lindholmin hävitessä Kevin Martinille. Muut turnaukset ovat ratkenneet selkeämmällä erolla.