European Mixed Curling Championship – curlingperhettä parhaimmillaan

Teksti: 
Anne Malmi
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 
 

Clautissa, Italiassa, vietettiin Curlingin Mixed EM-kisat 17. - 21.10.2006 loistavissa olosuhteissa: liukkaat jäät (kiitos Jörgen Larsenin), hyvät kivet Torinon olympialaisista ja pari paikallista kivisarjaa, loistavat kilpasiskot ja -veljet, ystävälli­set vapaaehtoiset ja kyläläiset sekä uskomattomat maisemat. Suomea kisoissa oli edustamas­sa vuoden 2006 mixed-kisan Suomen mestarit Jussi Uusipaa­valniemi (kapt.), Anne Malmi, Petri Tsutsunen, Jonna Pyyhtiä ja Olli Malmi. Suomen joukkue sijoittui kisoissa jaetulle viiden­nelle sijalle.

 

Osallistujamaiden esittely

Mixed-kisoihin osallistui pelaa­jia 23 maasta. Osallistujamaat oli jaettu neljään lohkoon: Suo­mi pelasi A-lohkossa yhdessä Sveitsin, Tanskan, Unkarin, Walesin ja Liettuan kanssa. B-lohkossa pelasivat Ruotsi, Ees­ti, Italia, Slovakia, Sveitsi ja Itä­valta. C-lohkossa olivat Venä­jä, Latvia, Irlanti, Saksa, Hol­lanti ja Kazakstan. Selvästi "helpommassa" D-lohkossa pelasivat Tshekki, Skotlanti, Norja, Puola ja Ranska.

Jokainen joukkue oli oma persoonansa: EM- ja MM-mi­talisteista muodostuneen Skot­lannin joukkueen pelaajat tuli­vat suoraan Sveitsistä, Baselissa pidetystä turnauksesta. Unka­rin joukkueessa pelasivat isä ja äiti lastensa kanssa, venäläiset nuoret olivat "curlingkoulun" tuotosta. Italialaiset olivat pa­nostaneet kisoihin palkkaamal­la kaksi valmentajaa, toinen italialainen ja toinen Kanadas­ta. Sveitsiläiset olivat myös koonneet joukkueensa koke­neista EM- ja MM-pelaajista ja olympiahopeamitalistista. Liet­tualaiset aloittelivat vasta cur­linguraansa: joukkueen taita­valla kipparilla oli curlingken­gät, muut pelasivat lenkkareis­sa ja käyttivät irtoliukuria. Wa­lesiläisillä oli matkassa mukana kolme sukupolvea, nuorin 10 kk. Norjalaisten joukkue, joka oli ns. harrastelijoista koottu, yllätti maansa karsinnoissa voittamalla semifinaaleissa Pål Trulsenin porukan. Naiskippa­reita löytyi Walesin ja Ranskan joukkueesta. Eestin kippari Martin Lill puhui suomea suju­vasti ja eestiläiset kannustivat suomalaisia kiitettävästi.

Suomen alkulohkon pelit

Tanska - Suomi

Suomi näytti osaamistaan nuo­ria tanskalaisia vastaan otta­malla heti 3 pistettä. Tanska sinnitteli ja 4. pään jälkeen ti­lanne Suomelle 6-4. Kahdesta seuraavasta päästä Suomi otti 3 pistettä. Peli päättyi 10-6 Suo­men voittoon.

Suomi - Unkari

Iltapelissä Unkari pelasi omalla tasollaan ja heillä oli uskomat­toman paljon tuuria! Ja kun ki­viä on paljon pelissä, epäonnis­tuneillakin heitoilla voi saada tulosta aikaiseksi, sen Unkari meille näytti. Peli kulki tasai­sesti ja 7. pään jälkeen tilanne oli 5-4 Suomelle ja Suomella viimeinen kivi 8. päässä. Suomi otti viimeisestä päästä 2 pistet­tä ja voiton 7-4.

Suomi - Sveitsi

Suomen turnauksen heikoin suoritus osui sitten lohkon tär­keimpään peliin, joka pelattiin keskiviikon ainoana pelinä. Sveitsi johti 2. pään jälkeen 4-0. Sitten Suomi otti 3 pistettä ja pääsi takaisin peliin, mutta vain hetkeksi. Sveitsi otti kol­me ja tauolle mentäessä 4. pään jälkeen Sveitsi johti 7-3. Lopul­linen niitti tuli 6. päässä, josta Sveitsi otti taas kolme pistettä: 10 - 4 Sveitsille. Suomi kiitti ja kätteli. Lohkovoitto meni siinä. Vastaan tulisi jatkossa Skotlan­ti Ruotsin sijasta. Harmitti, mutta tähtäin lohkon kakko­seksi...

Suomi - Liettua

Torstaina aamupeli alkoikin ai­van eri asenteella, oppirahoista rikastuneena. Liettua varasti 1. päässä kipparinsa loistavilla määrämittaisilla kaksi pistettä. Taktiikan muutos toi tulosta ja 4. pään jälkeen Suomi johti 6-2. Suomi jatkoi hyvää peliään ja kuudennen pään jälkeen ti­lanne oli Suomelle 8-3. Peli oli ratkennut, mutta liettualaiset halusivat pelata loppuun asti pelin, joka päättyi 11-3 Suo­melle.

Wales - Suomi

Toimivaa taktiikkaa jatkettiin ja joukkuetyöskentely parani entisestään. Toisen pään jäl­keen tilanne oli 6-0 Suomelle. Suomi vei peliä miten tahtoi ja Wales kätteli 6. pään jälkeen: 10-2 pelitulos oli tarpeeksi. Näin Suomi oli pelannut itsen­sä lohkokakkoseksi ja vastaan oli tulossa Skotlanti. Joukku­eemme peli ja yhteistyö sujui loistavasti, joten levollisin mie­lin aloimme valmistautua tule­vaan neljännesfinaalipeliin kaikki olisi mahdollista, vaikka skottien heitot menivät juuri sinne, mihin kipparinsa harjan­sa laittoi.

A-lohkosta jatkoon pääsi­vät siis Sveitsi puhtaalla pelillä ja Suomi yhden tappion kärsi­neenä, B-lohkosta Ruotsi ja Ita­lia, kummallakin 4 voittoa ja yksi tappio. C-lohkosta jat­koon pääsi suoraan Venäjä. Toinen jatkoon pääsijä oli Ir­lanti, joka pelasi koko rahan edestä: ensimmäisessä tie-brea­kissa se voitti Saksan tiukasti 5-4 ja sitten Latvian selvin lu­kemin 9-1. D-lohkossa oli myös tie-breakit: skotit pääsi­vät jatkoon puhtaalla pelillä, mutta Tsekki ja Puola pelasivat toistamiseen toisiaan vastaan ja tässä tärkeässä pelissä hyvin pelannut Puola joutui taipu­maan tsekeille 8-7, kun se en­simmäisen keskinäisen pelin oli voittanut selvästi 5-3.

Neljännesfinaalit

Perjantai-iltana neljännesfinaa­leja pelattaessa nähtiin var­maankin koko turnauksen tiu­kimmat, jännittävimmät ja ta­saisimmat pelit. Ruotsi voitti viimeisen pään, viimeisen kiven edulla 3-2 Irlannin, joka pelasi päivän kolmatta peliä. Venäjä-Tsekki -pelissä otettiin pisteitä vain neljässä päässä! Venäjä kyttäsi pisteitä ja sai 7. päässä viisi pistettä ja voitto heille 6-3.

Italia-Sveitsi meni jatko­päälle. Sveitsiläisten 21-vuotias kippari, Jan Hauser, maksoi oppirahojaan: hänellä oli kah­desti mahdollisuus ottaa voitto joukkueelleen, mutta määri­sheitto oli aivan liian vaikea, vaikka hän sai harjoitella sitä 7., 8. ja 9. päässä. Italia voitti 6-5, joista kolme pistettä Italia varasti Sveitsiltä kolmessa vii­meisessä päässä. Tappio oli karvas pettymys sveitsiläisille, jotka olivat tosissaan tulleet ha­kemaan kisojen mestaruutta.

Suomi-Skotlanti oli sekin tiukkaa tiukempi. Peli alkoi hy­vin ja joukkuetyöskentely oli parhaimmillaan. Suomi oli joh­dossa ennen taukoa 4-2, mutta kuten niin usein aikaisemmin­kin, tauon jälkeinen pää oli suomalaisille vaikea ja skotit ottivat 5. päästä kolme pistettä ja tulivat takaisin peliin. Peli oli tasan 5-5 ja skoteilla viimeinen kivi, kun viimeistä päätä aloi­tettiin. Suomella oli kaksi kiveä jäljellä ja pesässä 2 pistettä suo­jien takana. Jussin ensimmäi­sellä kivellä haettiin vielä yhtä määristä teelle, suojan taakse. Kivi oli tulossa hyvin harjan avulla, kunnes... roska tai jo­tain, mutta kivestä "petti moot­tori" ja se taipui suojaan. Skotit yrittivät tuplapoistoa ratsulla, mutta eivät onnistuneet: kaksi pistettä köllötti edelleen Suo­melle, mutta keskisuojat olivat lähteneet. Ei muuta kuin Jussil­ta määristä etupesään. Määris tuli, mutta se taipui hieman lii­kaa, ja skoteille jäi toinen puo­li nännistä näkyviin. Skottien oli heitettävä nänniheitto. Kivi näytti vielä puolessa välissä kenttää reilulta, joten usutin Jussia harjaamaan. Mutta ei, siihen keskellehän se Tomin vii­meinen kivi pysähtyi ja voitto skoteille 6-5. Ja skotit olivat helpottuneita! Finaalipeli, tote­sivat useimmat katsojat ja pe­laajat.

Viimeinen kisapäivä

Semifinaaleissa olivat vastak­kain Venäjä-Italia, jossa Italia onnistui ottamaan 6. päässä neljä pistettä ja voiton itselleen 7-5. Skotlanti-Ruotsi päättyi odotetusti 5-2 skottien voit­toon.

Mitalipeleissä ei enää jänni­tystä nähty. Venäjä pyöritti Ruotsia, joka kätteli 7. pään jälkeen tilanteessa 5-2. Venäläi­sille (kapt. Alexander Kirikov, Daria Kozlova, Dimitry Aba­nin, Angela Tuvaeva, Anrdey Drozdov, Yulia Svetova ja val­mentaja Yury Andrianov) pronssia.

Skotlanti antoi kyytiä Itali­alle (kapt. Walter Bombassei, Chiara Olivieri, Davide Zande­giacomo, Elettra de Col, Marco Constantini, Sara Zandegiaco­mo ja valmentajina Roberto Lacedelli ja William Biehl), voittaen helposti Euroopan mestaruuden 8-4. Mixed cur­lingin Euroopan mestareita 2006 ovat Thomas Brewster (kapt.), Jackie Lockhart, David Hay ja Kimberly Brewster.

Kisojen "urheilullinen puo­li" tuli esiin, kun päättäjäisse­remoniat myöhästyivät yli puo­li tuntia dopingtestien takia. Testeihin oli valittu ainakin 6 henkilöä mitalijoukkueista.

Elämyksiä kisareissulta

Usko tai älä, Italian reissu il­man pizzaa! Pohjois-Italiassa ei saa pizzaa lokakuussa, aina­kaan vuoristokylissä, jotka ovat ns. kesälomapaikkoja. Clautin oma pizzeria oli kiinni ja naapurikylässä Ertossa piz­zaa sai vain iltaisin. Päivällä sai tyytyä kylmään liha- ja juusto­lautaseen.

Kaupat ovat auki miten ja milloin sattuu, edes noin 200 turistin saapuminen 1200 asuk­kaan kylään ei saa kyläläisiä muuttamaan kauppojensa tai ravintoloidensa aukioloaikoja. Ette uskokaan, kuinka paljon aikaa käytettiin avoimena ole­vien kauppojen/ravintoloiden löytämiseen. Tai tulomatkalla vessan löytämiseksi? Kun avoinna oleva ravintola löytyi, niin vessaa ei sitten saanutkaan käyttää!

Tasaista maata ei löydy­kään, jos löytyy, niin senkin on peittänyt pilvi tai maasta nou­seva höyry. Claut oli vain 620 metrin korkeudessa ja sitä ym­päröivät jopa 2000 metriin yl­tävät vuoret. Vuorilta löytyi myös dinosauruksen jalanjälki! Jokaisena aamuna vuoret näyt­tivät erilaiselta. Ruskan värit vuoristossa, vau! Pilvet elivät täysin omaa elämäänsä, vuor­ten muotojen mukaan: välillä ylempänä, välillä alempana. Ilma oli niin kosteaa, että vaat­teet kostuivat vaatekaapissa. Ja pestyn urheilupaidan kuivaus otti 1,5 vuorokautta.

Clautissa on halpaa yösäh­köä! Eli sähköä ei käytetä aina­kaan öisin lämmitykseen. Mikä onni, kun patterit olivat lämpi­mänä päivällä pari tuntia. Meillä eivät sentään hampaat kalisseet aamuisin kylmästä ku­ten norjalaisilla, mutta he oli­vatkin Etelä-Norjasta.

Autolla 2240 metrin korke­uteen! Kiitos Jussille uskomat­tomasta automatkakokemuk­sesta Münchenistä Clautiin ja takaisin. Suosittelemme! Kun vietät viikon vuorien keskellä, kuvittelet näkeväsi vuoria joka paikassa, jopa Suomessa!

Seuraavat Mixed EM-kisat 2007 pidetään Madridissa, Es­panjassa. Saimme kisaviikon perjantai-iltana nauttia espan­jalaisten ylellisestä ja kosteasta kisaesittelystä aina aamu vii­teen asti. Vaikka kaupat eivät olleet päivisin auki, niin baari kyllä toimi: kun valomerkki tuli puoli neljän maissa ja po­rukka hieman väheni, avattiin baari uudestaan ja musiikki käyntiin ja meno jatkui, jat­kui...