Talvi tuli – vihdoin!

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Vuosisatojen kuivin ja lämpimin kesä on nyt takana ja mennään hyvää vauhtia kohti talvea. Ilmat ovat vihdoin kylmenneet siinä määrin, että curlingin peliolosuhteet alkavat täällä Suomessakin parantua. Alkukaudesta sateet tulivat lähinnä hallien sisäpuolella, kun lämpimän ulkoilman ja kylmän sisäilman kohdatessa kosteus siirtyy kohti kylmää tilaa.

 

Helpoin ja varmin lääke kosteuden poistamiseksi on odotella rauhassa talven tuloa ja ilmojen kylmenemistä. Siellä missä asioihin on paneuduttu viimeisen päälle tosissaan, on hallin eristys hoidettu niin huolellisesti, jäädytyskojeiden tehot ovat niin suuret ja ilmastointi hohkaa kuivaa kiertoilmaa tarvittaessa niin tehokkaasti, että hallin ulkopuolisilla olosuhteilla on äärimmäisen pieni vaikutus hallin sisällä vallitseviin peliolosuhteisiin. Ja mistäköhän tällaisia suorituspaikkoja sitten löytää?

Toistaiseksi niitä on lähdettävä ihailemaan Suomen rajojen ulkopuolelle. Ikäväkseen joutuu toteamaan, että kotimaassa alkukauden olosuhteet ovat usein luokattoman huonot. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta niissäkin harvoissa paikoissa tila on usein vähintäänkin osittain jaettu muiden lajien kanssa, mikä tuo mukanaan omat vaikeutensa mm. sellaiset lajillemme tuntemattomat muuttujat kuin yleisömäärästä johtuvan lämmön ja kosteuden.

Sinä päivänä kun maastamme löytyy ensimmäinen suorituspaikka, jossa:

1. jäädytysputket on rakennettu optimaalisesti ratoihin nähden poikittain,
2. ilmastointi ja jäädytyslaitteet on mitoitettu oikein käyttötarkoitukseensa nähden sekä asiallisesti säädetty,
3. peblikannu ei vuoda ja siinä on juuri oikean mittainen, jäykkävartinen letku,
4. kivet ovat tasalaatuiset tai vähintäänkin puhtaina pidetyt,
5. hakit ovat hyvälaatuiset ja puhtaina pidetyt,
6. jää hoidetaan päivittäin, eikä ketään päästetä sotkemaan sitä ulkokengin,
7. välittömästä läheisyydestä löytyy viihtyisä ja kohtuuhintainen kahvio,
8. henkilökunta on ystävällistä ja työhönsä motivoitunutta,
9. harrastetoiminta on aktiivista ja ajanvarauskäytäntö sujuvaa,
10. suorituspaikka ja sen ympäristö on pidetty siistinä,

niin minä julistan sen päivän kansalliseksi juhlapäiväksi, jota juhlittakoon juhlaliputuksin ja paraatimarssein! Miksei niitä harrastusolosuhteiden mielipidekyselyitä järjestetä näin loka-marraskuun vaihteessa!?

Mutta vaikka välillä on vaikeaa, jokin kummallinen voima vetää kerta toisensa jälkeen takaisin hallille, on se vaan niin haastava ja mielenkiintoinen tämä lajimme - ja kylmeneväthän nuo kelitkin...

Hyvää curlingkautta kaikille toivottaen,
Jermu Pöllänen