20 vuotta sitten

Teksti: 
Tommi Häti
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Suomalaisessa curlingissa ensimmäistä kertaa mestaruuden puolustajat uusivat mestaruutensa niin naisissa kuin miehissäkin. Jussi Uusipaavalniemen ja Jaana Jokelan valtakausi oli alkanut.

Edustuspaikat seuraavan kauden EM-kisoihin ratkottiin SM-cup -turnauksella Hyvinkään pari vuotta aiemmin katetussa "telttahallissa". Joukkueet olivat pääsosin hyvinkääläisiä, joskin Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla oltiin jo aktivoiduttu. Vuotta aikaisemmin oli miescurlingissa koettu murros kun junioripuolen ensimmäiset kasvatit tekivät lopullisen läpimurtonsa. Suurimman vastuksen Jussille tarjosivat tuon ajan kärkijoukkueet Temmi Juntusen ja Pahlin Kaitsun johdolla. Mestarijoukkueessa pelasivat Jussin lisäksi Petri Tsutsunen, Jarmo Jokivalli ja Markku Uusipaavalniemi.

Naiscurling oli hiljalleen alkanut saada tuulta purjeisiinsa vaikka joukkueiden kokonaismäärä oli vasta viiden luokkaa. Pääosin nämä joukkueet olivat verrattain nuoria osan ollessa vielä juniori-ikäisiä. Jaana Jokelan joukkue oli saanut lisää virtaa alkukauden EM-kisoista ja Suomen ensimmäisen naisedustusjoukkueen (1983) pohjalta oli syntynyt kaksi uutta joukkuetta. Toinen oli rakentunut Anne Eerikäisen (nyk. Malmi) ympärille ja toinen Terhi Aron johdolla. Annen joukkue oli siinä ohessa vielä edustustehtävissä junioripuolellakin. Mestaruuden vei tällä kertaa Jaana Jokelan joukkue, jossa pelasivat lisäksi Nina Ahvenainen (nyk. Pöllänen), Taru Kivinen ja Kirsi Jeskanen (nyk. Hirvonen).

Kausi huipentui paria kuukautta myöhemmin Hyvinkäällä järjestettävään perinteiseen Bonspieliin.1986 tehtiin sikäli historiaa että ensimmäistä kertaa turnaus ratkottiin jäähallissa. Aiempina vuosina oli mitelty ulkojäillä säiden armoilla. Ulkomaalaisille osallistujille se oli toki tarjonnut eksotiikkaa mutta olosuhteet eivät aina mahdollistaneet riittävän tasokkaan curlingin pelaamista. Nyt oli kuitenkin saatu asiaan muutos kun Hyvinkäälle oli valmistunut jäähalli ja sen aikatauluihin sovitettiin curlingkauden huipentuma - Bonspiel. Urheiluruutu kunnioitti tätä silloin vielä voimakkaan kansainvälistä turnausta lähettämällä kuvallisen otteluraportin tv:stä. Voiton turnauksessa vei Jussi Uusipaaavalniemi.

P.S. Edellisessä numerossa painovirhepaholainen teki matin ja tepposen väärentäen historiaa... joten edellisen numeron 20 vuotta sitten onkin vain 10 vuotta sitten... eli lukekaapa lehtenne uudestaan ja vähentäkää vuosista 10, niin pysytte kartalla ja kellekään ei tule paha mieli....