Lapissa nautitaan pelaamisesta

Teksti: 
Riku Harjula
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

 Ranuan curlingseura on nuori seura, mutta miten lajikärpänen puraisi maamme pohjoisosaan?

Seuran perustamiskokous pidettiin 4.11.2000. Tätä edelsi kiihkeä valmistelutyö, jonka allekirjoittanut käynnisti Porosaaren mökiltään keskellä kauneinta kesää pitkällisen puhelinrumban jälkeen. Olimme pelanneet pitkään sulkapalloa ja vaikutti vahvasti kuin laji olisi ohittamassa meidät lopullisesti. Samanaikaisesti kuntaan valmistui katettu kaukalo. Eli kaikkiaan selvä ja yksimielinen päätös, tosin useimmat ilmaisivat suostumuksensa ohella täydellisen tietämättömyytensä lajiin. Seuran alkumetrit olivat tosi haparoivat ja heikot. Homman pelasti puheenjohtajaamme Matti Pekkalaan puhjennut palo curlingia kohtaan. Lisäksi Rissasen Ollin kautta tullut liiton tuki oli ratkaisevaa lajin pariin tuomisessa ja kivien hankinnassa. Ensimmäiseen harjoitukseen pyydettiin Minna ja Mika Joensuusta. Pakkasta oli hallissa muistaakseni yli 20 astetta. Tilaisuus oli kuitenkin erittäin tärkeää aloittavalle porukalle.

Nuoresta iästään huolimatta seuratoiminta on Ranualla vahvalla pohjalla ja kasvussa! Millainen tilanne on harrastajien suhteen tällä hetkellä?

 - Maksavia jäseniä on nykyisin parisenkymmentä. Ikäjakaumasta voisi kauniisti sanoa toisen jalan olevan haudassa eli curlingilla on Ranualla vahva Pappaimago. Tilanne toivottavasti muuttuu, kun saamme toisen kivisarjan hankkimisen myötä kaksi rataa käyttöön. Odotamme erityisesti naisten aktivoitumista. Nyt pelaamme jääkiekkokaukalossa luonnonjäällä katetussa hallissa.

- Kunnan rahat loppuivat keinojään kohdalla, joten meidänkin korkeudella kausi jää valitettavan lyhyeksi eli muutamaan kuukauteen. Jään laatu on näyttää olevan ikuisuusongelma. Toisaalta meillä on kolme pelivuoroa viikossa klo 16-18. Jäämaksut katetaan helposti 50 euron jäsenmaksulla.

Millaisia vahvuuksia Ranualla on curlingseurana? Entä kehitettäviä heikkouksia? Miten tulevaisuudessa on seura suhtautunut näihin faktoihin ja mitä suunnitelmia on esitetty esimerkiksi eri lajiryhmille, kuten junioreille, naisille, senioreille sekä vammaiscurlaajille?

 - Senioritoiminta pakosta vuosien mittaan entisestään vahventuu. Naiset uskomme saavamme mukaan pelaamaan jo kuluvan kevään aikana. Koululaisille olemme järjestäneet lajiin tutustumista koulun liikuntatuntien yhteyteen, mutta erityistä halukkuutta junnutoiminnan vetämiseen ei ainakaan vielä ole löytynyt. Kilpailutoiminnan vireytymisen myötä uskomme lajin vetovoimaan.

 - Seuran vahvuutena nousee pitkällisen kaveriporukan tuoma sitoutuneisuus ja sosiaalisuus. Sama pätee myös kehitettäviin heikkouksiin. Pyrimme nyt kuitenkin aidosti laajentamaan jäsenkuntaamme. Realistisena tavoitteena jäsenmäärän kaksinkertaistaminen parissa vuodessa.

- Olemme laillamme istuneet Suomen curlingperheeseen ja asemaamme olemme tyytyväisiä. Pikkuhiljaa on tarkoitus nostaa tasoamme. Yritämme kuitenkin pitää liiallisen kilpailuvietin kurissa, mikä lienee melkoisen välttämätöntäkin huomioiden seuran tähänastisen menestyksen.

 - Uusia jäseniä seura ottaa auliisti vastaan. Tosin Pohjoisen etäisyydet ovat helposti harrastusta rajoittamassa. Liittymismaksu seuran jäseneksi on 50 euroa ja vuosimaksu saman verran, jolla katetaan kaikki jäävuorot!

Millaisena olette nähneet Pohjois-Suomen silmin maamme curlingin nykymuodon? Millaisiin aiheisiin kehitystä voisi erityisesti suunnata?

- Eipä juuri moitittavaa löydy. Lajiin on ollut helppo tulla curlingiin liittyvän yhteishengen ja rentouden ansiosta. Kaikkiaan mahtavaa porukkaa! SM-sarjan siirtyminen takaisin Vierumäelle oli meille tärkeä juttu.

- Sosiaalisuus ja yhteydenpito palasi hyvälle mallille. Liiton ja liiton puheenjohtaja Olli Rissasen tukeen olemme olleet erittäin tyytyväisiä.

Seuran kehittymisestä voisi mainita Ranuan edustuksen myös SM-sarjan 1-divisioonassa. Miten kehitys on otettu seurassa vastaan ja millaista jatkoa sille on luvassa?

- Menestys on ollut onneksi sitä luokkaa, ettei kovin hattuun ole vielä noussut. Kilpailutoimintaan osallistuminen on ollut välttämätöntä harrastustoiminnan kannalta. Ongelmana meillä ovat matkat: esim. Vierumäelle, jonne taivalta kertyy 660km. Divisioonaan osallistumisesta jäi silti hyvä maku. Ensi kausi on vielä auki. Toistaiseksi seuran tärkeimmät kisat ovat senioreiden SM-kisat.

Maaliskuussa seurallanne on edessä suuri haaste, kun se järjestää yhdessä Lappi-Kurlingin kanssa SM-Cupin Rovaniemellä. Urakka on varmasti ollut suuri ja tahti vain kiihtyy. Missä vaiheessa kisojen järjestelyt juuri nyt ovat?

- SM-Cup on tosiaan yhteinen urakka Lappi-Kurlinkin kanssa. Homma on hyvin hanskassa. Jäänteko tietenkin jännittää. Onneksi olemme saanet "kummisetämme" Mika Malisen jäämestariksi. Lupaamme hienot ja lappilaisen rennot kisat. Naisten puuttuminen on tietenkin suurin harmi. Toivottavasti antamamme kuva Lapin miehistä ei ole syynä osallistumiskatoon.

Yhteistyö Lapin alueen seuroilla on hyvin tiivistä. Kerro hieman lisää kuulumisia pohjoisesta?

- Curlingia pelataan Lapissa Ranuan ohella Kemijärvellä ja Rovaniemellä. Vilkkain seuratoiminta näyttää syntyvän nyt Kemijärvelle. Lisäksi odotamme Oulunsaloa mukaan. Olemme alustavasti sopineet ensi talvena pelattavasta Pohjois-Suomen sarjasta, johon joukkueita vaikuttaisi tulevan kymmenkunta. Yhteistyö pohjoisen seurojen välillä on tiivistä ja yhteistyöhakuista, vaikka väliin pieniä ryppyjä rakkauteen ilmaantuu kuten Rovaniemen joukkueiden viedessä kaksi ensimmäistä sijaa P-S-mestaruuskisoissa. Kisat pidettiin perinteiseen tapaan Ranualla 11.2.06. Osallistuvia joukkueita oli kahdeksan. Eli curling on vahvassa kasvussa pohjoisessa.