Curlinghuumaa mediassa

Teksti: 
Riku Harjula
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Torinon talviolympialaisten aikana Suomen median urheiluotsikot valtasi curling. Paljon palstatilaa kerännyt olympiajoukkueemme sekä menestyksen myötä kotimaassa herännyt valtava kiinnostus lajiamme kohtaan ei jäänyt huomaamatta myöskään painetulta- tai sähköiseltä medialta. Jo pelkästään kisojen aikana maamme johtavat sanomalehdet keräsivät säännöllisesti juttua lajistamme ja luonnollisesti myös kisajoukkueesta. Lisäksi useat radiokanavat pitivät yllä yleistä curlingbuumia omilla tempauksillaan ja lajiaiheisilla jutuillaan ympäri maata.

 

Televisioaikaa olympialaisten aikana analogisilla Yleisradion kanavilla curling keräsi jo pelkillä otteluilla yli 30 tuntia, josta suorana yleisölle lähetettiin Voitto Liukkosen äänen saattelemana yli puolet. Korkeampaan tuntimäärään muista lajeista Ylellä nousi ainoastaan jääkiekko vajaalla 50:llä tunnillaan.

Näkyvyyttä tietysti ennestään kasvattaa myös olympiajoukkueen haastattelut, otteluista lähetetyt lyhyet koosteet sekä huvittunein ja osin häpeilevinkin tuntein vastaanotettu Ylen lanseeraama "Voderäp".

Myös ns."tavalliset" lajiharrastajat saivat kokea osansa median kiihkeästä innostuksesta vastailemalla ja esittelemällä lajia ympäri maata etenkin paikallisille tiedotusvälineille. Myös joukkueen kotiinpaluu sekä mitalijuhlat Hyvinkäällä saivat palstatilaa niin iltapäivä- kuin paikallislehdissäkin useille televisiokanaville annetuista haastatteluista puhumattakaan!

Kisojen jo päätyttyäkin finaalitappiota puidaan mediassa. Suuren kiinnostuksen myötä myös kritiikin määrä kasvaa - usein ymmärtämättömyyden ja tietämättömyyden myötä. Kisojen jälkeisenä tiistaina Iltalehden kolumnisti Raili Nurvalalla oli hieman neuvoja Markulle taktiikoiden suhteen:

"Amatöörikin näki kotikatsomoissa, että Kanadalla oli joka "päässä" tismalleen sama taktiikka pelin kulminaatiopisteeseen asti. Vaikka vastalääkettä ei löytynyt, suomalaiset löivät jääräpäisesti päätä seinään eivätkä edes yrittäneet taktiikan vaihtoa. Pistesumaa suorastaan tarjoiltiin Kanadalle - ja sehän kiittäen kuittasi kuudennessa "päässä". Se ihmetyttää, miksi kukaan ei ole kyseenalaistanut joukkueen taktiikkaa ja kertonut, että tuossa ottelussa keisarilla ei ollut vaatteita. Kaikkialla suitsutetaan uutta, pääministerimme näköistä urheilun ihmemiestä, hänen kylmiä hermojaan ja loistavaa pelisilmäänsä, vaikka kaikki näkivät, että kovien paineiden alaisessa viimeisessä ottelussa kipparin hermot pettivät ja pelisilmä sokeutui."

Vaikka asiantuntemus ja sen arvostaminen näyttikin mediassa unohtuneen monesti uutisen ulkopuolelle, kertoo kritiikki ja uskomattomat mittasuhteet saanut kiinnostus lajiin paitsi puhtaasta innostuksesta myös curlingin kaltaisen lajin vetovoimasta sekä kenties siitä legendaarisesta kärpäsestä, joka nyt näyttäisi puraisseen lähes jokaista suomalaista vauvasta vaariin.