Täydellinen kisareportaasi Torinon Olympialaisista 13. – 25.2.2006

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 
 

Kehittyneiden mediapalveluiden myötä saimme nyt myös Euroopassa kokea talviolympialaisten suuruuden koko mittakaavassaan. Salt Lake Cityn ja Naganon kisojen aikanahan lähetysajat olivat eurooppalaisittain vähintäänkin eksoottiset, mutta tällä kertaa kisoja sai halutessaan seurata hyvin tiiviisti menettämättä silti yöuniaan - ellei sitten kisahuuma vienyt mennessään liiankin tehokkaasti!

 

Olympialaisten näytöspaikkana oli tällä kertaa autoteollisuudestaan tunnettu italialainen suurkaupunki Torino. On ehkä liioiteltua väittää että kilpailut olivat pelkästään torinolaisten omaisuutta, sillä kaupungissa kilpailtiin ainoastaan muutamissa jäähalliin sijoittuvassa lajissa, kuten pikaluistelussa, jääkiekossa ja taitoluistelussa. Pikainen vilkaisu kisakaupungin karttaan kertoi totuuden tämän suuruusluokan kilpailujen järjestelyistä - kartta oli melkoisen laaja-alainen ja suorituspaikat sijaitsivat erillään toisistaan. Suurimmillaan siirtymät eri lajien kisapaikkojen välillä kestivät noin parisen tuntia ja kävelymatkat kisapaikalla siihen päälle.

Matka-ajan lisäksi kisajärjestäjät ohjeistivat katsojia varaamaan turvatarkastuksesta läpi pääsemiseksi vähintään tunnin! Turvajärjestelyt olivat kisojen aikana erittäin tarkat. Kaksivaiheinen turvallisuusvyöhykejako, jokaisen henkilön kävelyttäminen metallinpaljastimen läpi ja reppujen läpivalaisu takasivat sen, että kisoja voitiin seurata turvallisin mielin. Pahimmillaan siirtymät kisapaikkojen välillä saattoivat venähtää turvatarkastuksen kera jopa viiteen tuntiin, joten useampien lajien seuraaminen yhden päivän sisällä osoittautui vähintäänkin vaikeaksi.

Curlingin suorituspaikkana toimi pienessä Pinerolon kylässä sijaitseva jäähalli, jossa järjestettiin viime keväänä juniorien MM-kilpailut harjoitustapahtumana olympialaisten järjestämistä varten. Kyseiseen harjoitustapahtumaan halli valmistui juuri ja juuri ajallaan. Lattioita maalattiin vielä kolme päivää ennen kisojen alkua! Tuolloin projekti oli tietenkin hyvin aikataulussaan, sillä olihan järjestäjillä lähes kokonainen vuosi aikaa viimeistellä paikat. Yllättävää tai ei, mutta tälläkin kertaa kisapaikan viimeistely oli jätetty viime tinkaan. Verhot, matot ja kisakoristeet asennettiin viimeisen viikon aikana ennen kisojen alkua. Samoin jättinäyttöjen, tulostaulujen, tv-monitorien, oleskelualueiden sekä joukkueiden pukuhuoneiden viimeistely tehtiin aivan viimeisten päivien aikana. Lähes kaoottinen työskentely tuotti kuitenkin tulosta ja maanantaiaamun ensimmäisen pelikierroksen aikaan kaikkialla oli valmista kisojen alkamiseksi.

Ennakkoasetelmat ennen kisojen alkua

Curlingin arvokisoista puhuttaessa voitaneen Kanada lukea suurimpien ennakkosuosikkien joukkoon aina, kun joukkue sieltä mukaan lähetetään. Tällä kertaa mukaan valikoitui kovasta joukosta kaksi verraten kokematonta joukkuetta. Nuori Brad Gushuen joukkue yllätti kaikki loistavalla pelillään läpi koko olympiakarsinnan ja fi naalissa kaatui erittäin rutinoitunut Jeff Stoughtonin nelikko. Joukkueen kokemattomuutta paikkaamaan tuotiin jo hyvissä ajoin ennen olympiakarsintaa eräs curlingin legendoista, viime vuosisadan parhaaksi miespelaajaksikin valittu Russ Howard. Howardin kipparoidessa nuorta ja potentiaalista joukkuetta sopiva tasapaino joukkueen sisällä näytti löytyvän ja kisapaikka sekä ennakkosuosikin asema olympialaisiin lähdettäessä oli taattu. Kanadalaisten lisäksi tietenkin hallitseva olympiamestari Norja kapteeninsa Pål Trulsenin johdolla kantoi ennakkosuosikin viittaa ennen kisoja, etenkin kuin joukkue nappasi juuri joulukuussa ensimmäisen EM-tittelinsä valmistautuessaan tuleviin olympialaisiin. Aina kovat Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia, aivan kuten edellisten MM-kisojen yllättäjä, kokenut Saksan joukkue sekä kovaa harjoitellut USA: n joukkue oli ennakkoasetelmissa asetettu taistelemaan tosissaan paikasta auringossa. Suomen joukkueelta ei heikosti menneiden EM-kisojen myötä ollut lupaa odottaa liikoja, mutta kokenut ja motivoitunut joukkue ilman suurimpien maiden joukkueiden ennakkopaineita voisi onnistuessaan tietenkin yltää urotekoihin. Ainoat kaksi joukkuetta, jotka etukäteen arvioiden eivät jatkopaikoista tulisi taistelemaan, olivat Uusi-Seelanti ja isäntämaa Italia. Italian joukkue oli tosin pelannut erittäin hyvin viimeisissä Euroopan turnauksissaan ennen olympialaisia.

Iso-Britannian joukkueista mainittakoon vielä sen verran, että ne oli tällä kertaa koottu kokeellisesti valitsemalla vuosi ennen olympialaisia maan kymmenen parasta mies- ja naispelaajaa maajoukkuerinkiin, josta valikoitui vajaan vuoden aikana paras viisikko (varapelaaja mukaan lukien) edustamaan maataan näihin Torinon olympialaisiin. Ennakkoon moni oli valmis hautaamaan tämän toimintamallin curlingiin täysin sopimattomana. Monilla oli varmasti muistissaan Kanadan taannoinen kokeilu, jossa valittiin maan neljä "parasta" pelaajaa samaan joukkueeseen - lopputulos oli täydellinen fl oppi. Iso-Britannia oli kuitenkin ottanut tuosta kokeilusta vaarin ja valitsi kaksi parasta pelaajaa kullekin pelipaikalle ja "neljän kapteenin kaaosta" ei päässyt syntymään. Olkoonkin, että molempien joukkueiden pelaavasta kokoonpanosta peräti kolme pelaajaa oli kukin vuorollaan pelannut maansa edustusjoukkueen kapteenin paikkaa nelosheittäjänä! Vaikka joukkueiden kokoamiseen oli käytössä miltei vuosi, niin lopullinen kokoonpano oli selvillä vasta EM-kilpailujen jälkeen joulukuun puolivälissä. Lopullisen kisakunnon hiomiseen joukkueille jäi siis ainoastaan vajaat kaksi kuukautta - unohtamatta tietenkään ennen joulukuuta tapahtunutta valmentautumisjaksoa. Kaikesta huolimatta mielenkiintoinen kokeilu, joka toimiessaan saattaisi muuttaa lajimme maajoukkueiden valintojen luonnetta tulevaisuudessa.

Naisten sarjassa ennakkoon ajateltuna suurin ennakkosuosikki oli hallitseva maailmanmestari Ruotsi. Vaikka joukkue voittikin ensimmäisen MM-tittelinsä vasta viime keväänä, niin tuo samainen joukkue on voittanut EM-kisat nyt jo viidesti peräkkäin eli kyseessä on erittäin rutinoitunut arvokisasuoriutuja. Ruotsalaisten lisäksi suurimpia suosikkeja olivat tietenkin Kanada, kokeneet Norjan ja Sveitsin joukkueet sekä hallitseva olympiamestari Iso-Britannia. Suuri kysymysmerkki liitettiin USA:n nuoreen ja kokemattomaan joukkueeseen, joka taisteli edelliskeväänä itsensä hienosti aina MM-hopealle saakka. Venäjän, Japanin, Tanskan ja Italian joukkueiden kohtaloksi tulisi todennäköisesti taistella heikommista sijoituksista.

Suomen joukkue koostui kokeneesta kipparikaksikosta: Wille Mäkelä kolmosheittäjänä ja varakapteenina ja Markku Uusipaavalniemi itseoikeutettuna viimeisten kivien heittäjänä ja kapteenina. Ykkösheittäjänä oli Teemu Salo ja kakkosena heitti Kalle Kiiskinen - parivaljakko, joka liittyi Markun joukkueeseen ensimmäistä kertaa heti Salt Lake Cityn olympialaisten jälkeen pidetyissä Bismarckin MM-kisoissa. Varapelaajaksi kisoihin lähti Tuomas Vuoren joukkueessa SM-sarjaa pelannut Jani Sullanmaa, joka oli koko alkukauden toimittanut varapelaajan virkaa ja olipa muutaman kerran pääsyt joukkueen valmistautumisjaksolla jo tositoimiinkin. Pelaajien lisäksi joukkueen vahvuuteen kuului joukkueenjohtaja Olli Rissanen ja valmentaja Jari Laukkanen.

Itse toimin olympialaisissa päätytarkkailijan (engl. End-Ice Observer) tehtävissä. Päätytarkkailijan toimenkuvaan kuului mm. pelitilanteen ylläpitäminen magneettien ja metallisen taktiikkataulun kanssa. Olennaista oli tallentaa heiton jälkeinen tilanne mahdollisten epäselvien tilanteiden selvittämiseksi jälkikäteen. Tämän vuoksi taktiikkataulua ei tullut päivittää ennen kuin toinen joukkue selvästi lähti pelaamaan omaa kiveään. Lisäksi tehtäviin kuului pistetaulun päivitys, mutta vasta sen jälkeen kun joukkueiden kapteenistot olivat varmistaneet pistetuloksen. Ohjeistuksen mukaan meidän tuli myös seurata, että joukkueiden pelaajat eivät harjanneet useammalla kuin neljällä harjalla ottelussa, pelaajilla ei myöskään saanut olla muita juomapulloja kuin kisajärjestäjän heille toimittamia. Viimeinen tehtävänanto koski yleisen siisteyden ylläpitoa, eli esimerkiksi pelaajien hankkiuduttua eroon pelitakeistaan meidän tuli pitää huolta, että ne siirrettiin pikaisesti piiloon televisiokameroiden ulottuvilta.

Harjoitukset ennen kilpailua

Ennen kisojen alkamista joukkueille oli varattu muutama päivä aikaa harjoitella tulevaa koitosta varten. Aluksi harjoitukset olivat viereisessä kolmirataisessa harjoitushallissa ja pari päivää ennen kisojen alkua joukkueet päästettiin haistelemaan olosuhteita päänäyttämölle. Tällä kertaa joukkueemme valmennusporras joukkueenjohtajaa myöden ryhtyi tositoimiin heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Jokainen kivi tutkittiin useampaan kertaan ja nopeus sekä nousun määrä merkittiin ylös. Hyvillä valmistelutoimenpiteillä haluttiin tietenkin varmistaa, että pelien alkaessa ei enää tulisi yllätyksiä kivien valinnan suhteen ja joukkueen keskittyminen suuntautuisi puhtaasti pelillisiin seikkoihin.

Harjoitusten alusta saakka oli selvää, että parit edelliset olympialaisjäät valmistanut jäämestari Leif Öhman oli jälleen valmistanut jäät, joiden profiili ja toiminta olivat kaikkea muuta kuin Suomen joukkueelle sopivat. Jo ennen kisamatkaa joukkueemme kapteeni ilmaisi huolensa olympiajäiden suhteen ja tämä huoli osoittautui näköjään oikeaksi. Suomen joukkueen lisäksi ainakin Kanadan ja Iso-Britannian joukkueet arvostelivat jäitä ensi päivästä lähtien melko tiukkaan sävyyn. Ei sinänsä ihme, sillä tällaisia ns. "suoria" jäitä voidaan pitää parhaiten juuri ruotsalaisen Peja Lindholmin joukkueen pelityylille sopivaksi.

Ruotsin joukkueen pelaajien perusominaisuutena pidetään kiven irrotusta siten, että loppuliu'ussa kivi nousee voimakkaasti. Suomen joukkue sen sijaan nojaa omaa tekniikkaansa juuri päinvastaiseen ja pyrkii irrottamaan kivet siten, että kivet kulkevat suorempaan. Tämä auttaa tietenkin poistoheittojen tarkkuudessa, kun yllättäviä kiven nousuja ei tule ainakaan liian usein. Suorempienkin heittojen avulla tulisi kuitenkin olla mahdollista kiertää kivi suojan taakse määrämittaisvoimalla ja hyvien jääolosuhteiden myötä näin onkin.

Kisojen 1. päivä - tappio ja voitto

Ensimmäisellä pelikierroksella Suomea vastaan asettui Sveitsin joukkue kipparinsa Ralph Stöcklin johdolla. Turnauksen ensimmäiset ottelut ovat yleensä aika varovaista peliä, jossa haetaan tuntumaa jäähän muutaman pään ajan ottamatta suurempia riskejä. Niin oli tälläkin kertaa ja puolivälin tauolle mentiin Sveitsin johtaessa 3-2. Suomalaisten pahin pelko jäiden suhteen näytti toteutuvan, sillä vaikka kiviä yritettiin kiertää suojien taakse aivan niitä hipoen, ei niitä saatu kuin puoliksi piiloon vastustajan poistoheitoilta! Ottelu tuntui saavan ratkaisevan käänteen, kun seitsemännessä päässä merkkiä pienennettiin jo liikaa ja määrämittainen hipaisi pesän edessä olevaa suojakiveä, jolloin Sveitsi pääsi ryöstämään kaksi pistettä. Vaikeuksien myötä Suomen joukkueen oli myönnettävä Sveitsin paremmuus selvin lukemin 2-7. Kisojen ensimmäinen ottelu oli nyt kuitenkin takanapäin ja otteluun mahtui monia hyviäkin suorituksia.

Iltapelissä Suomen onnistui napata turnauksen menestyksen kannalta erittäin tärkeä avausvoitto USA:sta. Voittojen myötä joukkueen itseluottamus kasvaa ja vastassa ollut USA:n joukkue tiedettiin etukäteen kovaksi vastukseksi. Samainen joukkue kampesi itsensä viime kevään MM-kisoissa Suomen kanssa yhtä monella voitolla kuudennelle sijalle saakka, joten kyseessä oli tosiaan hyvä päänahka joukkueellemme. Iltakierroksen aikana tuli esiin järjestäjämaan yleisön tietämättömyys lajista. Jalkapallon ja koripallon tyyliin yleisö vihelsi ja buuasi ruotsalaiskapteenin heittäessä viimeistä kiveään yhdeksännessä päässä pelatessaan Italiaa vastaan. Epäonnistuttuaan heitossaan Ruotsin kapteeni Peja Lindholm provosoitui puimaan nyrkkiään yleisölle, eikä ilme ollut todellakaan iloinen. Italian kapteeni Joel Retornaz osoitti kuitenkin oikeaa curlingin henkeä ja kävi pyytämässä Lindholmilta anteeksi yleisön käytöstä - kyse oli tietämättömyydestä. Ruotsi voitti lopulta odotetusti ottelun, joten lopputulokseen tuolla törttöilyllä ei onneksi ollut vaikutusta.

Naisten turnauksessa ennakkosuosikkien Kanadan ja Ruotsin kohdatessa voiton vei hyvätasoisen pelin jälkeen Ruotsi. Muita avausvoittonsa napanneita joukkueita olivat Norja, Sveitsi ja Iso-Britannia.

Kisojen 2. päivä - Suomella vapaapäivä

Kahden pelikierroksen kisojen avauspäivän jälkeen joukkueellemme siunaantui ensimmäinen vapaapäivä. Vapaat käytettiin tietenkin hyväksi harjoittelemalla sekä harjoitushallissa että pääareenalla. Joukkueen helpotukseksi heti ensimmäisen kisapäivän jälkeen oli havaittavissa jäiden suhteen parannusta ja kivien nousut olivat alkua paremmat.

Päivän suurimman pommin pudotti kotijoukkue Italia voittamalla MM-kisojen kakkosen Saksan ryöstämällä voittoon tarvittavan pisteen jatkopäässä. Hulina hallissa oli valtaisa ja toisinaan kotijoukkojen kannattajat onnistuivat huutamaan itsensä hurmokseen oikeallakin hetkellä. Pelillisiä kohokohtia päiväkierroksella oli Ruotsin ja Kanadan kohtaaminen, jossa Ruotsi väänsi lopulta niukan voiton Kanadasta jatkopäässä ryöstetyllä pisteellä. Pelissä Kanadan nelosheittäjä Brad Gushue epäonnistui kymppipään viimeisessä poistossaan samoin kuin jatkopään viimeisessä määrämittaisessaan, joka tosin otti roskan alleen eli osasyynsä tappioon voi sysätä huonon tuurin kontolle.

Naisten sarjassa piikkipaikalle kiilasi hallitseva olympiamestari Iso-Britannia kipparinsa Rhona Martinin johdolla. Turnauksen toinen voitto tuli Sveitsin joukkueesta ja jälleen yhden pisteen erolla. Tässä vaiheessa turnausta oli jo selvää, että Iso- Britannian joukkue oli lähtenyt kisoihin pelaamaan ns. "prosentticurlingia", eli lähinnä välttelemään virheitä ja poistamaan vastustajan kiviä pelistä. Tällainen peli on tylsää seurata, mutta ilmeisen tehokasta ainakin ensimmäisten kierrosten perusteella.

Kisojen 3. päivä - jäät nousevat, samoin menestystoiveet

Kolmantena kisapäivänä sama trendi jäiden suhteen jatkui. Kivet nousivat entistäkin enemmän ja ensimmäiset joukkueet olivat sitä myötä jo hieman hämillään oman tekniikkansa ja merkkien kanssa. Suomalaisleirissä tämä tietenkin nosti mielialaa entisestään, kun toiveet onnistuneista kierroista kasvoivat. Ei niin hyvää, ettei jotain pahaakin: nousut keskustaa kohti olivat nyt kunnossa, mutta vastaavasti heitettäessä keskeltä ulospäin kivet tuntuivat kulkevan melko suoraan jopa määrämittaisvoimalla. Selvästi jään hoitajat olivat joutuneet tekemään kompromissin jäiden suhteen ja muokkaamaan jäätä "lautasmaiseksi" etenkin radan molemmista päistä pelilinjan jälkeen. Tällä toimenpiteellä saatiin korjattua kohti pesän keskustaa tehtyjä kiertoja, mutta keskeltä ulospäin tehtyjen kustannuksella.

Päivän suomalaisanti oli kaksijakoinen. Aamupelissä hieno voitto Uuden-Seelannin joukkueesta ja illalla kirvelevä 5-2 tappio Saksan joukkuetta vastaan. Päivän päätteeksi turnauksen kärkipaikoilla majailivat Kanada, Iso-Britannia ja Ruotsi kolmen voiton turvin. Päivän suurin yllätys tuli jälleen kotijoukkueen toimesta. Tällä kertaa kaatui USA:n joukkue niukasti lukemin 6-5. Niinpä jaetulla neljännellä sijalla oli nyt peräti neljä joukkuetta: Suomi, Italia, Norja ja USA - tie-break ottelut näyttivät tässä vaiheessa todennäköisiltä otteluiden mennessä pahasti ristiin.

Kisojen 4. päivä - jälleen vapaata

Suomalaisittain otteluohjelma alkoi näyttää eksoottiselta, nimittäin jälleen kahden pelatun ottelukierroksen jälkeen oli edessä vapaapäivä. Edellisen tapaan tämäkin käytettiin tarkasti hyväksi harjoittelemalla ja olipa siinä sivussa aikaa käydä seuraamassa Suomi-Italia -jääkiekko-ottelua. Iltakierroksen puolivälin tauolla Markku hoiti edustustehtäviä yhdysvaltalaisen tv- yhtiön NBC:n suorassa haastattelussa. Huumorimielinen haastattelu piti sisällään nykyään lähes vakionumeroksi muodostuneen rubikin kuution sekä huvittavan näköisen curling-leivonnaisen ojentamisen.

Miesten pelikierroksella Kanada ja Iso-Britannia nappasivat voitot nousten taulukon kärkeen. USA otti voiton Ruotsista ja nousi sen kanssa jaetulle toiselle sijalle. Naisten sarjassa Ruotsi ja Sveitsi alkoivat antaa merkkejä tulevasta napaten voitot molemmilta ottelukierroksilta ja nousten jaetulle kärkipaikalle turnauksen tässä vaiheessa. Voiton verran heikommalla saldolla näiden takana kärkkyivät Iso- Britannia, Kanada ja Norja.

Kisojen 5. päivä - kaksi kovaa kaatuu

Ennakkoon ajateltuna tästä oli tulossa kisojen kovin päivä suomalaisille kannattajille. Vastaamme asettuivat nimittäin turnauksen kaksi ennakkosuosikkia: aamupelissä Ruotsi ja illalla Kanada. Liekö vapaapäivä sitten vapauttanut Suomen peliä, mutta Ruotsia vastaan kaikki tuntui onnistuvan. Ottelu lähti räväkästi käyntiin kolmen pisteen avauksella ja ottelu eteni suomalaiskomennuksessa, vaikka viidennen pään taukoon mennessä Suomen johto olikin vain yhden pisteen verran. Pelin ratkaisu nähtiin sen seitsemännessä päässä, jossa Suomi painosti Ruotsin joukkuetta virheisiin loistavalla pelillä ja Peja Lindholmin viimeisen määrämittaisen liukuessa takapesään saivat suomalaiset maistaa harvinaista herkkua - kolmen varastus! Ruotsi yritti vielä mukaan peliin suurella riskillä, mutta Suomen ryöstäessä seuraavastakin päästä kaksi pistettä totesivat ruotsalaiset lopulta tehtävän mahdottomaksi ja luovuttivat ottelun.

Iltapeliin Suomi lähti levollisin mielin hienosti menneen aamuottelun jälkeen. Kanada oli aiemmissa kisoissa ollut Suomelle lähes voittamaton vastus, sillä Suomen oli onnistunut vuosien saatossa päihittää Kanadan joukkueen ainoastaan yhden kerran MM-kilpailuissa! Itse pelissä molemmat joukkueet pelasivat rohkeaa ja aloitteellista peliä, kuten Kanadan joukkueet aina tekevät. Tällä kertaa Suomen joukkue osoittautui jännittävien vaiheiden jälkeen paremmaksi ja viimeisessä päässä Markun viimeisellä kivellä riitti poistaa yksi Kanadan kolmesta pesässä olevasta kivestä ja voitto oli Suomen!

Päivä osoittautui siis suomalaisittain loistavaksi: kaksi erittäin tärkeää voittoa pahimmista vastustajista nosti joukkueemme jaetulle toiselle sijalle yhdessä Kanadan ja USA:n kanssa. Mahtavaa oli seurata sivusta suomalaisten edesottamuksia, kun peli kulki loistavasti ja tuplaniitit napsahtivat juuri sinne, mihin oli tarkoituskin! Kärkipaikkaa piti hallussaan Iso-Britannian hyviä otteita esittänyt joukkue, joka oli tähän mennessä kokenut ainoan tappionsa Kanadaa vastaan. Italia nappasi jo turnauksen kolmannen voittonsa Uuden-Seelannin kustannuksella nousten tasoihin Norjan ja Sveitsin kanssa!

Kisojen 6. päivä - maailmankirjat sekaisin

Edellispäivän hienot otteet jatkuivat. Tällä kertaa kärsijän roolissa oli hallitseva olympiamestari Norja, joka joutui myöntämään Suomen paremmuuden selvin lukemin 7-3. Ottelun ratkaisu nähtiin pelin viidennessä päässä, jossa Suomen onnistui ryöstää peräti kolme pistettä. Päivän jymypaukusta vastasi jälleen Italian joukkue, joka kaikkia luonnonlakeja uhmaten otti ja voitti Kanadan joukkueen - siis Kanadan! Voitto irtosi niukasti, sillä Kanadan onnistui ryöstämällä viedä ottelu jatkopäälle, jossa ryöstön uusiminen ei enää onnistunut ja näin Italian curlinghistorian suurin voitto oli nähnyt päivänvalon! Ottelun jälkeen mielen valtasi omituinen tunne, tähänkö oli tultu, että mihinkään ei voinut enää luottaa. Tämä voitto oli jälleen selvä osoitus siitä, että muu maailma on ajanut Kanadan etumatkaa kiinni viime vuosien aikana. Samalla se kertoo tietenkin myös lajimme luonteesta - curlingissa voi tapahtua mitä tahansa!

Päivän päätteeksi Iso-Britannia piti hallussaan piikkipaikkaa edelleen, perässään Suomi ja USA. Italian onnistui kammeta itsensä jaetulle neljännelle sijalle yhdessä pieksemänsä Kanadan kanssa, molemmilla neljä voittoa seitsemästä pelistä. Kotikentällään Italian kaverit pelasivat hurmiossa ja se sai myös curlinghallin lehterit täyttymään. Viikonlopun ottelukierrokset olivat loppuunmyytyjä ja meno hallissa sen mukainen. Jossain vaiheessa juhlinta meni jälleen hulinan puolelle ja hallin lehtereitä kiertänyt yleisöaalto häiritsi kyllä pelaajia silmin nähden.

Naisten sarjan piikkipaikalle ja varmaan jatkopelipaikkaan kiilasi hyvin pelannut Ruotsi, jonka ainoa tappio oli suurinumeroinen 3-10 Norjan kokenutta joukkuetta vastaan. Seuraavina taulukossa majailivat Sveitsi ja Norja, joiden lisäksi toiveita jatkopelipaikasta elättelivät vielä Kanadan ja Iso-Britannian joukkueet.

Kisojen 7. päivä - välieräpaikka varmistuu

Runkosarjan loppua kohden otteluiden panokset aina nousevat ja joukkueiden veri punnitaan. Toki näistä otteluista saa voittosarakkeeseensa yhtä monta pistettä kuin alkuturnauksenkin peleistä, mutta tässä vaiheessa monet joukkueet elättelevät jo toiveita jatkoon pääsystä ja tämä saattaa "kipsata" joukkueen pelisuorituksen. Suomen joukkueella oli päivään lähdettäessä takanaan kolme kovaa voittoa ja peli tuntui parantuvan koko ajan.

Aamukierroksella Suomea vastaan asettui isäntämaa Italia, joka oli onnistunut yllättämään vastustajan toisen perään hyvillä otteillaan ja nyt heillä oli syytä elätellä toiveita jopa jatkopeleihin pääsystä. Itse ottelussa Suomen onnistui hankkiutua kahden pisteen karkumatkalle heti puolen välin tauon jälkeen, eikä saavutetusta etumatkasta enää luovuttu. Joukkueen poistovarmuus oli silmiinpistävää ja johdon puolustaminen takuuvarmaa työskentelyä. Aamuisen voiton jälkeen oli jo selvää, että Suomen paras saavutus olympiakisoissa tultaisiin päivittämään näiden kisojen aikana. Edellisissä olympialaisissa Salt Lake Cityssä Suomen joukkue jäi niukasti jatkopelien ulkopuolelle viidenneksi, mutta tällä kertaa jatkopaikka oli jo varma kun pelaamatta oli vielä kaksi pelikierrosta. Kisojen saldo oli jo tässä vaiheessa selvästi plussan puolella, mutta nälkä kasvaa syödessä. Oli oikein mahtavaa seurata Suomen pelejä sivusta, kun kaikki tuntui loksahtavan paikalleen ja peli kulki. Haaveet mitalista alkoivat hiljalleen herätä mielessäni, mutta perisuomalaiseen jäyhään tapaan pidin toiveet visusti omana tietonani ainoastaan toivoen parasta.

Kierroksen muissa otteluissa varmistui mm. Ruotsin joukkueen yllättäväksi luonnehdittava putoaminen jatkopeleistä heidän hävittyään myös Saksalle. Saksan joukkue vaihtoi kipparikaksikon heittojärjestystä siten, että nuorempi Kappin veljeksistä siirtyi heittämään joukkueen viimeiset kivet. Tämä näytti toimivan ja vaikka jatkopaikkaan ei joukkueella enää ollutkaan asiaa, niin seuraavan olympiadin valtion tukien sidonnaisuus kisamenestykseen pisti joukkueen yrittämään parhaansa turnauksessa loppuun saakka. Ruotsin lisäksi myös Norjan joukkue oli kovilla, mutta onnistui kuitenkin nappaamaan voiton koko turnauksen voitoitta pelannutta Uutta-Seelantia vastaan. Ottelu oli vielä yhdeksännen pään alkaessa tasan 6-6, joten olisivatko menestyspaineet ottamassa niskalenkkiä hallitsevasta olympiamestarista Pål Trulsenista? Kierroksen viimeisessä ottelussa vastakkain asettuivat Iso-Britannia ja USA. USA:n onnistui hankkiutua kolmen pelatun pään jälkeen peräti 6-1 johtoon, eikä se johdostaan enää luopunut ja voitti ottelun lopulta selvästi niukoista 9-8 lukemista huolimatta. Italian hävittyä ottelunsa Suomea vastaan myös USA ja Iso-Britannia varmistivat välieräpaikkansa, joten jaossa oli enää yksi haluttu paikka kohti ratkaisupelejä.

Taistelu runkosarjan voitosta

Illan ottelukierrokselle Suomea vastaan asettui hyviä otteita esittänyt Iso-Britannian "muukalaislegioona". Pelissä oli vastakkain kaksi runkosarjan voittoa havittelevaa joukkuetta, joten panosta riitti vielä vaikka välieräpaikka oli molemmilla jo selvä. Runkosarjan voittajalle oli luvassa kivien valintaoikeus jatkopeleihin kaikkia vastustajia vastaan. Molemmat joukkueet valitsivat peliin varovaisen taktiikan, jossa Suomi osoittautui pätevämmäksi. Ottelun ratkaisivat kahden nollapään jälkeen napatut kolme pistettä, minkä jälkeen Suomelle riitti jälleen pelkkä johdon puolustaminen. Suomen voitto kirjattiin lopulta yhdeksän pelatun pään jälkeen 5-2 ja runkosarjan voitto oli varma jo ennen viimeistä pelikierrosta. Uusi luku maamme curlinghistoriassa oli jälleen nähnyt päivänvalon!

Kanadan, Sveitsin ja Norjan voittaessa omat ottelunsa jäi viimeisen päivän peleihin vielä kova panos viimeisestä välieräpaikasta ja isäntämaa Italiallakin oli oma lusikkansa tässä sopassa. Norjan pelit oli jo pelattu ja runkosarjan saldoksi tulisi jäämään viisi voittoa. Viimeisen pelikierroksen ottelusta Sveitsi-Italia nousisi voittaja samoin viiteen voittoon ja kun Kanadalla oli viisi voittoa tilillään jo ennen viimeisen pelikierroksen USA-peliä, niin tilanne oli kutkuttavan jännittävä.

Kisaorganisaatio oli työskennellyt pitkiä päiviä näiden kisojen järjestämiseksi ja monet pitivätkin peukkuja Kanadalle vapaapäivän toivossa. USA:n voittaessa jouduttaisiin työskentelemään tie-break otteluiden parissa: Norja kohtaisi ensimmäisessä tie-break ottelussa Sveitsi-Italia -pelin voittajan ja tuon pelin voittaja kohtaisi Kanadan lopullisessa taistossa välieräpaikasta. Itse toivoin tietenkin salaa USA:n voittoa, sillä mikä tahansa välierä- tai mitaliotteluvastus olisi helpompi kuin rutinoitunut Kanada. Varmaa oli, että USA:n joukkue näkisi myös mielellään Kanadan putoavan välieristä tai ainakin kuluttavan voimiaan ylimääräisessä tie-break ottelussa, eli yritystä siltä ei puuttuisi runkosarjan viimeisessä pelissä. Voitolla Kanadasta USA välttäisi myös sen kohtaamisen välierässä, sillä tie-break peleistä jatkoon päässyt joukkue kohtaisi runkosarjan voittajan eli Suomen.

Naisten sarjassa päivä toi yhden uuden välieräpaikkansa varmistaneen joukkueen. Sveitsi voitti niukkaakin niukemmassa ottelussaan USA:n napattuaan viimeisessä päässä 9-8 voittoon tarvittavat kolme pistettä ja liittyi siis Ruotsin kanssa jatkopaikkansa varmistaneiden joukkoon. Iso-Britannia koki kirvelevän tappion Japania vastaan, mikä vaikeutti mestaruutta puolustavan Rhona Martinin mahdollisuuksia huomattavasti. Japanin joukkue paransi turnauksen myötä otteitaan: kun se neljän pelatun ottelun jälkeen oli voittanut ainoastaan USA:n niukasti, niin viimeisessä kolmessa pelissään se oli päihittänyt Kanadan, Iso-Britannian ja pakottanut Ruotsin jatkopäälle! Japanillakin oli vielä teoreettinen mahdollisuus tie-break -otteluihin Iso-Britannian tavoin, jos Kanada häviäisi viimeisen ottelunsa Tanskaa vastaan tai Norja häviäisi kaksi jäljellä olevaa otteluaan.

Kisojen 8. päivä - viimeiset välieräpaikat ratkeavat

Aamun pelikierroksella naisten sarjan tilanne pysytteli edelleen kutkuttavan jännittävänä. Japani jatkoi siitä mihin edellisenä päivänä jäi ja nappasi voiton isäntämaa Italiasta. Tällä kertaa voittoon tarvittiin viimeisen pään varastus ja se myös otettiin, joten tie-break -haaveet pysyivät edelleen hengissä. Aamun yllätys oli Ruotsin tappio Venäjää vastaan, joka herätti neljännen voiton myötä myös venäläisleirissä jatkopelihaaveet. Jatkoon pääsy tosin oli kiinni iltapelikierroksella oman Norjapelin lisäksi myös Kanada-Tanska -ottelun lopputuloksesta. Pahat kielet veikkailivat Ruotsin hävinneen tahallaan ottelun runkosarjan voiton varmistuttua jo aikaisemmin. En kuitenkaan usko, että tällä tasolla kyseistä laskelmointia harrastetaan, ei ainakaan näin kokeneen joukkueen toimesta. Usein omien kykyjen alle pelaaminen saattaa sotkea pelin silloin kun sen tulisi jälleen kulkea, joten sellaista riskiä tuskin yksikään joukkue on halukas ottamaan. Ehkä voitontahto ei Ruotsilla ollut enää niin korkealla kuin turnauksen aiemmissa otteluissa, mutta jotain kertoo varmaan sekin, että varapelaaja pysytteli edelleen omalla paikallaan vaihtopenkillä. Kierroksen kolmannessa ottelussa Norja nappasi voiton Tanskasta ja varmisti samalla välieräpaikkansa, joten tilanne oli ennen viimeistä pelikierrosta sama kuin miesten sarjassa: kolme joukkuetta jatkossa ja kaikkien katseet suunnattuna Kanadan otteluihin!

Miesten viimeisellä runkosarjan pelikierroksella oli kolme ottelua. Merkityksettömässä sijoitusottelussa kohtasivat Saksa ja voitoitta turnauksessa tahkonnut Uusi-Seelanti. Uuden-Seelannin joukkue on esittänyt parina viime vuonna MM-tasolla hyviä otteita ja napannut hienoja voittoja, mutta tällä kertaa sen oli tyytyminen turnauksen jumbosijaan ilman voittoja. Saksa voitti runkosarjan viimeisen ottelunsa selvästi kuuden pään pelin jälkeen ja nousi tasoihin Ruotsin kanssa turnauksen jaetulle kahdeksannelle sijalle. Yhtä selvät sävelet oli Sveitsi-Italia -pelissä, jossa Sveitsin kokenut joukkue nappasi 10-2 voiton kuuden pään pelin jälkeen. Nyt etenkin norjalais- ja sveitsiläiskannattajien katseet kohdistuivat entistä tarkemmin USA-Kanada -peliin, jossa ottelu oli puolivälin tauolla tasapisteissä 2-2. Seitsemännessä päässä USA:n onnistui ryöstää Kanadalta piste ja siirtyä ottelussa niukkaan johtoon. Kanadalaiset eivät tästä kuitenkaan hätkähtäneet vaan paransivat peliään silloin kun siihen oli suurin tarve. Kahdeksannen pään kaksi pistettä sekä kahden viimeisen pään yhden pisteen ryöstöt päästivät Kanadan lopulta piinasta ja viimeinen välieräpaikka oli täytetty.

Naisten iltakierroksella oli luvassa samanlainen jännitysnäytelmä kuin miestenkin viimeisellä pelikierroksella. Japanin hieno vire loppui jatkopelihaaveiden juuri herättyä ja se koki tylyn tappion Sveitsiä vastaan 11-5 lukemin. Venäjä sen sijaan jatkoi aamuisia hienoja otteitaan ja nyt kaatui toinen välieräpaikan varmistanut joukkue Norja. Iso-Britannia hoiti myös oman leiviskänsä tyylikkäästi peitoten USA:n ja näin ollen tie-breakeihin oli tarjolla kolme joukkuetta, jos Kanada häviäisi oman pelinsä. Tanskalla on tuskin koskaan ollut näin suurta kannattajajoukkoa kuin tässä ottelussa: kaikki Ison-Britannian ja Venäjän kannattajat puolellaan Tanska äityi kenties viikon parhaaseen peliinsä Kanadaa vastaan. Puolimatkan krouvissa Kanada johti ottelua niukasti 6-5 ja kaikki oli vielä auki. Yhdeksännen pään kaksi otettua pistettä tasoitti ottelun Tanskalle viimeiseen päähän lähdettäessä. Viimeisestä päästä Tanskan tarvitsi siis ryöstää vähintään yksi piste ja sen onnistuikin rakentaa tilanne, jossa ennen Kanadan viimeistä kiveä sillä oli pesässä kolme pistekiveä. Ykköskivi oli kuitenkin sen verran näkyvissä, että Kanadan kapteenille Shannon Kleibrinkille riitti heittää viimeisellään suora poisto jättäen oman kivensä pistekiveksi. Heitto onnistui täydellisesti ja näin Kanadalle meni viimeinen välieräpaikka myös naisten sarjassa.

Suomen joukkueella ei ollut viimeisenä runkosarjapäivänä yhtään peliä, joten aika käytettiin jälleen hyväksi harjoittelemalla pelikierrosten välillä. Useat joukkueet pitävät mahdollisuuksien mukaan välipäiviä, mutta koska välieräpaikkansa varmistaneille joukkueille oli tiedossa joka tapauksessa yksi välipäivä, niin oli tarkoituksenmukaista pitää pelivirettä yllä myös vapaapäivänä - kahden päivän tauko saattaisi rikkoa hyvän pelivireen, jonka Suomi oli turnauksen kuluessa löytänyt. Jälkimmäinen vapaapäivä käytettiin lepäilyyn ja rentoutumiseen ennen hermoja raastavia välieriä. Joukkueen ohjelmaan kuului muun muassa Suomi-Saksa -jääkiekko-ottelun seuraaminen aitiopaikalta.

Jännittävät välierät

Välierät alkoivat naisten otteluilla, joissa kohtasivat Ruotsi ja Norja sekä Sveitsi ja Kanada. Ruotsin ja Norjan kohtaaminen oli varsinaista curlingia, sillä tulostaululla ei näkynyt muita kuin yhden pisteen päitä, paitsi säännön vahvistavana poikkeuksena toisen pään nollat. Ottelun ratkaisuksi tuli näin Ruotsin ryöstämä piste kahdeksannessa päässä, jonka myötä sille riitti viimeisestä päästä yksi piste voittoon ja finaalipaikkaan. Ruotsin kipparille Anette Norbergille jäi viimeisellä kivellä tehtäväksi poistaa Norjan kolmanneksen piilossa ollut pistekivi pesästä, minkä hän tekikin rutiininomaisella varmuudella. Toinen pesässä ollut Ruotsin kivi riitti tuomaan voittoon tarvittavan pisteen ja varmistamaan ruotsalaisille mitalin. Toisessa välierässä Sveitsi määräsi ottelun tahdin napattuaan kolmannesta päästä jakoheitolla kolme pistettä. Kanada ei koskaan oikein toipunut tästä ja sen oli tunnustettava Sveitsin paremmuus lukemin 5-7. Naisten finaalissa kohtaisivat siis runkosarjan kaksi parasta joukkuetta, jotka tunsivat toistensa metkut hyvin, olivathan joukkueet kohdanneet kahdessa edellisessä EM-finaalissa toisensa. Ruotsilla oli hienoinen etulyöntiasema sen voitettua molemmat finaalikohtaamiset ja yhteensä viisi kuudesta keskinäisestä kohtaamisesta viimeisen kolmen vuoden aikana.

Miesten välierissä kohtasivat kaksi toisiaan vastaan viimeisellä runkosarjakierroksella pelannutta joukkuetta. USA sai siis vastaansa Kanadan joukkueen ja Suomi kohtasi Ison-Britannian. Suomen joukkueella oli loistava henkinen tila lähteä välieriin, olihan se voittanut runkosarjassa kaikki muut välieriin päässeet joukkueet jo kertaalleen! Kanada esitti omassa välieräottelussaan lähes virheetöntä peliä ja nappasi kuudenteen päähän saakka omalla viimeisellä kivellään aina kaksi pistettä sekä pakotti USA:n omilla viimeisen kiven eduillaan yhteen pisteeseen. Ottelu oli näin seitsemänteen päähän lähdettäessä 6-3 Kanadan hyväksi. Nollatun seitsemännen pään jälkeen USA:n onnistui lopulta kaventaa ottelua kahdella pisteellä lukemiin 6-5. Yhdeksännessä päässä Kanadan joukkue löi viimeisen naulan USA:n arkkuun nappaamalla peräti viisi pistettä - jälleen Kanadan joukkueen onnistui parantaa peliään turnauksen tärkeimmillä hetkillä!

Jos oli toinen välierä Kanadan selkeää hallintaa, niin Suomen ja Ison-Britannian välisestä ottelusta ei sen sijaan jännitystä puuttunut. Runkosarjan ottelun tapaan peli oli tarkkaa virheiden kyttäämistä molemmilta joukkueilta. Olisi ehkä kuvitellut Ison-Britannian halunneen kokeilla toisenlaista taktiikkaa, mutta ehkä se ei Suomen hienon pelin myötä ollut mahdollista. Viiden pään tauolle mentäessä ottelussa oli tehtynä vasta kaksi pistettä, yksi molemmille joukkueille ja viimeisen kiven etu oli jälleen Suomella. Kuten niin monta kertaa aiemminkin turnauksen aikana, Suomen hyökkäys tuotti tulosta tauon jälkeen. Markun loistava viimeisen kiven rauhallisen voiman suurikulmainen ratsupoisto toi joukkueellemme päästä kaksi pistettä. Tämäntyyppisessä pelissä näinkin pieni piste-ero siirsi paineen Ison-Britannian niskaan.

Suomen pakotettua Ison-Britannian yhteen pisteeseen seitsemännessä päässä ja nollattua kahdeksannen pään, kahteen viimeiseen päähän lähdettiin Suomen johtaessa niukan oloisesti 3-2. Pelin loppupuolella alkuvaiheissa huomasin tähystyspaikaltani joukkueenjohtaja Rissasen kadonneen teille tietymättömille. Syy löytyi pikaisesti vilkaisemalla VIP-katsomon suuntaan, olimme nimittäin saaneet vaikutusvaltaista yleisöä seuraamaan ottelua: Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen delegaatioineen kunnioitti läsnäolollaan curlingin välieräottelua ja se herätti mielessäni tunteen curlingin arvostuksen noususta myös maamme päättäjien keskuudessa - aivan hupulle asti! Joukkueenjohtaja Rissanen oli hälytetty paikalle kommentoimaan peliä asiantuntevasti ja näinhän hän näkyi tekevänkin.

Yhdeksännen pään viimeisellä kivellä Suomi joutui ahtaalle. Pesässä oli kaksi Ison-Britannian pistekiveä, toinen etupesässä ja toinen aivan takapesässä. Hetken jo kuvittelin Suomen lähtevän yrittämään pään nollausta kohtalaisen vaikealla tuplapoistolla, mutta lopulta lähdettiin yrittämään etupesässä olevan ykköskiven poistoa ja yhden pisteen ottamista. Heittokivi nousi tällä kertaa kuitenkin hieman liikaa kierähtäen osuman jälkeen ulos pesästä. Jälkeenpäin kuulin maamme "sinivalkoisen curlingäänen", Voitto "Vode" Liukkosen, spekuloineen joukkueemme taktisesti briljanttia oivallusta säästää viimeisen kiven etu pelin viimeiseen päähän. Kuten kaikki valveutuneemmat katselijat tiesivätkin, pelin taktiikka ei ole Vodelle sitä vahvinta aluetta - toivottavasti tämä letkaus kuitenkin edes hieman kevensi tunnelmaa kotikatsomoissa tuona muutoin niin totisena hetkenä.

Viimeiseen päähän lähdettäessä en oikein itse tahtonut enää pysyä aloillani kentän laidalla varatoimitsijan penkilläni. Tilannetta olisi varmaan helpottanut se, että olisin saanut elää pelissä enemmän mukana ja huutaa kannustukseksi pahimmat paineet kehostani pihalle. Nyt se ei kuitenkaan käynyt laatuun, vaan olin naulittuna siihen penkkiin hikoilevin kämmenin ja mölyt mahassa. Pään aikana käytettiin jokaiseen heittoon maksimiaika, ja Iso-Britannian onnistui asetella omat kivensä haluamiinsa paikkoihin. Viimeisillä kivillään molemmat joukkueet käyttivät vielä aikalisät ja ne tuottivat tulosta. Ison-Britannian viimeinen kivi oli täydellisesti pelattu ja asetti Suomen tukalaan tilanteeseen. Nänniä lähinnä ollut Ison-Britannian ykköskivi oli ilkeästi nojalla Suomen kiveä vasten, ja toinen Ison-Britannian pesäkivi makasi etupesässä neljän jalan ringin laitamilla keskiviivaa hipoen vaikeuttamassa määrämittaisen heittoa. Vaihtoehtoisia heittomahdollisuuksia Suomella oli kaksin kappalein: joko erittäin tarkalla poistoheitolla Ison-Britannian etukiveä hipoen takimmaisen kiven sisäposkesta pieni vierähdys kohti pesän keskustaa tai erittäin tarkka määrämittainen nännille. Viimeisen kivensä Suomi pelasi täydellisesti keskelle pesää. Heitto oli kaikilta osa-alueiltaan täydellinen: merkki oli kohdallaan, heitto oikealla voimalla kohti merkkiä, oikea voiman arviointi: harjausta puolivälissä kiven kulkurataa, tarkka suunnan seuraaminen ja harjauksen hetkellinen taukoaminen lopussa ohjasivat kiven aivan keskelle pesää. Kylmän viileä ratkaisu pelille ja ensimmäistä kertaa turnauksen kuluessa näimme joukkueen tuulettavan vilpittömästi suoritustaan - ja aiheesta! SE ON SIINÄ!

Joukkueemme kirjoitti tällä voitolla maamme curlinghistoriaan jälleen uuden luvun. Olympialaisten välieräpaikan ja runkosarjan voiton lisäksi tuliaisina olisi varmuudella myös kultainen tai hopeinen mitali! Tunteet suomalaisleirissä olivat huumaavan onnelliset ja tämä näkyi myös joukkueenjohtaja Rissasen edesottamuksista, hänen kapsahtaessaan presidentti Halosen kaulaan suorassa tv-lähetyksessä! Itse en enää pysynyt jakkarallani ja oli pakko lähteä käytävälle tuulettamaan hienoa voittoa. Viitisen minuuttia päämäärättömästi poukkoiltuani pääsin lopulta vaihtamaan parit merkitykselliset katseet joukkueen johdon ja pelaajien kanssa. Hetki, joka ei varmaankaan koskaan unohdu mielestäni.

Mieleni teki tietenkin juosta onnittelemaan joukkuetta hienosta saavutuksesta, mutta aivan erityisestä syystä en sitä viitsinyt tehdä - kävi nimittäin niin, että runkosarjan jälkeen jatkopelien työvuorot jaettiin toimitsijoiden kesken ja itse sain kunnian toimia päätytarkkailijana miesten finaalissa kotipäädyssä! Tästä syystä jouduin väärinymmärryksien välttämiseksi pysyttelemään pitkälti poissa joukkueen lähistöltä juhlimassa tätä legendaarista voittoa. Monet toimitsijoistakin ihmettelivät miten voi olla mahdollista, että pääsisin Suomen joukkueen peliä toimitsemaan, mutta näin oli työvuorojen jakamisesta sovittu jo ennen turnausta.

Naisten mitalipelit,Ruotsin voittokulku jatkuu

Torstai oli varattu naisten mitaliotteluille ja miesten ottelut pelattaisiin yhden välipäivän jälkeen perjantaina. Päiväkierroksella naisten pronssiottelussa kohtasivat Norja ja Kanada. Ottelu oli käytännössä ohi jo kahden pään jälkeen, kun kokenut Norjan kippari Dordi Nordby epäonnistui omissa heitoissaan täysin. Ensimmäisestä päästä Kanada nappasi peräti neljä pistettä ja ryösti toisesta vielä yhden lisää. Tämän jälkeen Norja joutui pelaamaan uhkarohkeaa peliä, joka lopulta kostautui ja Kanada voitti ottelun kahdeksan pelatun pään jälkeen selvästi lukemin 11-5.

Iltakierroksella pelattu naisten fi naali oli sen sijaan jälleen todellinen jännitysnäytelmä. Molemmat joukkueet esittivät erittäin hyviä otteita Ruotsin hallitessa peliä hienoisesti. Puolivälissä ottelua Ruotsi johti ottelua niukasti 3-2. Sveitsin heikot hetket osuivat kuudenteen ja seitsemänteen päähän, jossa Ruotsin onnistui ryöstää piste kummassakin. Sveitsi tuli vielä kerran mukaan peliin nappaamalla kahdeksannesta päästä kaksi pistettä ja pakottamalla Ruotsin yhdeksännessä yhteen. Viimeiseen päähän lähdettiin siis Ruotsin johtaessa ottelua 6-4. Ruotsin taktiikka oli pitää peli puhtaana ja pakottaa Sveitsi korkeintaan yhteen pisteeseen. Tämä näyttikin toimivan, kunnes Ruotsin kolmosheittäjän Eva Lundin viimeinen poisto vieräytti poistettavan kiven kulmasuojan kautta ruotsalaisten epäonneksi pesään ja Sveitsi pääsi sen myötä kahden pisteen vauhtiin. Viimeiset kivensä Sveitsi pelasi täydellisesti siirtäen fi naalin ratkaisun jatkopäähän. Jatkopäässä sveitsiläiset tekivät sen minkä pystyivät. Ennen Ruotsin viimeistä kiveä pesässä oli kaksi sveitsiläisten pistekiveä etupesän puolella ja keskiviivan vierellä toisella puolella oli Ruotsin kivi pesän edessä vaikeuttamassa määrämittaisen heittoa. Melko nopeasti ruotsalaiset päätyivät yrittämään Sveitsin kivistä tuplapoistoa, johon riitti osuma noin neljänneskiven tarkkuudella. Pesän toisella reunalla oli silmämääräisesti arvioiden noin metrin leveä ja puolitoista metriä pitkä alue, johon määrämittaisella olisi pitänyt osua ohi pesän edessä olevan suojakiven. Ruotsin kippari Anette Norberg päätti kuitenkin ryhtyä poistoheittoon ja myös teki sen. Täydellinen tuplapoisto olympiafinaalin jatkopään viimeisellä kivellä - hallitseva Euroopan- ja maailmanmestari oli nyt myös olympiavoittaja!

Miesten pronssiottelu USA:n juhlaa

Miesten pronssiottelussa kohtasivat kaksi menestyksenjanoista joukkuetta. Finaalipaikan menetyksen pettymys oli pois pyyhitty, kun joukkueet hyppäsivät jäälle taistelemaan olympialaisten pronssisista mitaleista. USA:n joukkue aloitti ottelun epäonnistuneella nollausyrityksellä siirtyen kuitenkin samalla ottelussa pisteen johtoon. Tämän jälkeen ottelu kulki kuitenkin hienoisesti USA:n hallinnassa heidän pakottaessaan vastustamattomasti Ison- Britannian yhteen pisteeseen seuraavassa päässä. Kolmannessa päässä ottelussa alkoi olla ratkaisun makua, kun USA nappasi kapteeninsa Pete Fensonin täydellisillä heitoilla päästä kolme pistettä siirtyen 4-1 johtoon ja siirtäen paineet Ison-Britannian niskaan. Ottelu jatkui edelleen tiukasti USA:n hallussa, kun Ison-Britannian kapteeni David Murdoch oli pakotettu viimeisellään määrämittaiseen kolmea USA: n kiveä vastaan. Tauolle lähdettiin lopulta USA:n 4-2 johdossa ja viimeisen kiven edun ollessa amerikkalaisilla. Tauon jälkeen USA jatkoi siitä mihin oli jäänyt, kaksi pistettä ja vankan tuntuinen 6-2 johto. Seitsemännessä päässä Iso-Britannia pääsi yllättäen mukaan peliin loistavan viimeisen kiven tuplapoistolla, joka oikeutti kolmeen pisteeseen. Seuraavassa päässä Iso-Britannia jatkoi hyvää painostusta ja USA:n oli tyytyminen yhteen pisteeseen. Yhdeksännessä päässä sen sijaan USA pelasi loistavasti poistaen Ison-Britannian ki vet pelistä ja Ison-Britannian kippari David Murdoch oli jälleen pakotettu viimeisellään määrämittaiseen USA:n kolmea pistekiveä vastaan. Viimeiseen päähän lähdettiin näin USA:n johtaessa yhdellä pisteellä 7-6 ja amerikkalaisilla oli puolellaan myös viimeisen kiven etu. Kymppipäässä Iso-Britannia onnistui vielä kerran pistämään vastustajansa lujille. Se suojasi takapesän puolella olevaa ykköskiveään hyvin, kunnes viimeisellä kivellä suoja jäi hieman lyhyeksi. USA käytti tilanteen hyväkseen ja heitti suojan kiertävän määrämittaisen joka pysähtyi Ison-Britannian pistekiven eteen. USA sai näin loistavien pelien myötä ensimmäisen arvokisamitalinsa miesten sarjassa sitten vuoden 1993!

Grande Finale

Kaikki hyvä päättyy aikanaan, niin myös tämä hieno olympiaturnaus. Kansainväliset arvoturnaukset kokevat kohokohtansa viimeisessä ottelussa, jossa kohtaavat miesten joukkueiden finalistit. Vastakkain asettuivat nyt loistavasti läpi kisojen pelannut Suomen joukkue ja kohti ratkaisupelejä omia otteitaan askel askeleelta parantanut Kanada. Kummatkin joukkueet olivat selvästi samaa mieltä ottelun taktiikasta - olympiafinaalia ei voiteta peruuttamalla! Näin ollen pelissä hyökättiin heti ensimmäisestä kivestä lähtien, jonka Kanada pelasi suojaksi keskelle pesän eteen. Avauspään myötä ote siirtyi Suomen joukkueelle Kanadan pelin vielä takellellessa. Viimeisellä kivellä Suomen joukkueen kapteeni pääsi yrittämään kolmen pisteen nappaamista kovalla tuplapoistolla, joka ei tällä kertaa onnistunut kuin puolittain. Kahden pisteen johdon turvin Suomi lähti toiveikkaana rakentamaan hyökkäystä seuraavaan päähän. Poistoheitot eivät kuitenkaan tällä kertaa onnistuneet riittävän hyvin ja ote siirtyi kanadalaisille, joiden harvat epäonnistuneet heitot tuntuivat nekin toimivan heidän edukseen. Kanadan onnistui lopulta napata tasoittavat kaksi pistettä ja kolmanteen päähän lähdettiin jälleen Suomen viimeisen kiven edun turvin.

Kolmanteen päähän Kanada pelasi lähestulkoon täydelliset kivet eikä Markulla viimeisellä kivellään ollut muuta mahdollisuutta kuin yrittää tökätä ykköskiveä neljää Kanadan pistekiveä vastaan. Jälleen heitto onnistui vain puolittain, eikä noussut riittävästi pisteen ottamiseksi. Heitolla saatiin kuitenkin kakkoskivi, joten kanadalaiset pääsivät ottelussa ensimmäistä kertaa johtoasemaan, viimeisen kiven edun pysyessä Suomella. Seuraavassa päässä Suomella oli valittavanaan vaikea tökkis kahden pisteen yritykseen tai normaali määrämittainen yhden pisteen ottamiseksi. Määrämittainen painui kuitenkin vastustamattomasti hieman liian pitkäksi ja Kanada ryösti jälleen. Viidennessä päässä kanadalaiset jatkoivat painostustaan ja Suomen vaikeudet kasautuivat. Markun ensimmäisellä kivellä heittämä vaikeahko rauhallinen poistoheitto käänsi kuitenkin pään kulun nopeasti Suomelle ja viimeisellä päästiin yrittämään kiertoa kaukaa radan sivusta toisen pisteen ottamiseksi. Kivi kulki jälleen hieman arvioitua suorempaan ja harjaamisen tuloksena painui pesässä aavistuksen pitkäksi - tämä todettiin mittauksen jälkeen. Tauolle lähdettäessä Suomi oli tukalassa asemassa 4-3 tappiolla ilman viimeisen kiven etua. Ero kuulostaa pieneltä, mutta Kanadan tasoista joukkuetta vastaan se tarkoittaa että riskejä on otettava, jos aikoo voittaa ottelun. Tauon jälkeen tuo riskinotto tällä kertaa kostautui. Suomen kivet eivät onnistuneet riittävän hyvin, jotta Kanada ei olisi niitä päässyt poistamaan. Kaiken lisäksi Kanadan kivet tuntuivat poistojen jälkeen jäävän vielä pesän reunoille ikävästi pistekiviksi. Erityisesti Kanadan kolmosheittäjä Mark Nichols oli kuin liekeissä: erittäin kovat käsityönnöllä vahvistetut poistoheitot osuivat millimetrin tarkasti ja tehokkaasti. Kuudennen pään kenties ratkaisevin heitto oli Nicholsin toisella kivellään heittämä ratsutripla, joka muutaman millin vinoon menneellä osumalla olisi vienyt pesästä Kanadan oman pistekiven mennessään Suomen kivien asemesta. Tilanne oli siinä mielessä ikävä, että kolmekin pistettä Kanadalle tulisi ratkaisemaan ottelun lähes varmuudella vaahteralehtien hyväksi.

Loppua kohden Suomella ei ollut enää muuta mahdollisuutta kuin yrittää saada omaa kiveä suojan taakse riittävän hyvin piiloon, jotta Kanadalla ei olisi mahdollisuutta useamman pisteen ottamiseen. Vielä omalla viimeisellä kivellä Suomella oli oiva mahdollisuus pelata oma kivensä keskisuojan taakse tökkäämällä Kanadan kakkoskiveä samalla takapesään vaikeuttamaan mahdollista poistoyritystä. Tällä kertaa kivi kuitenkin nousi yllättäen liikaa ja pahin mahdollinen tapahtui - Suomen heittokivi työnsi pesään yhden kanadalaiskiven lisää lipuen itse juuri ja juuri pesän läpi. Kanada joutui viimeisellä kivellään omituisen tilanteen eteen: heillä oli pesässä jo peräti kuusi pistekiveä ja viimeinen kivi vielä heittämättä! Kanadan nelosheittäjä Brad Gushue tiesi kaikkien muiden tavoin, että peli oli ohi ja Kanada oli voittanut sen. Liika adrenaliini veressä sai nuoren pelaajan voitonhuumassaan heittämään kiven liian kovaa ja se lipui Wille Mäkelän harjatessa juuri ja juuri ulos pesästä. Useat tahot julistivat Gushuen pelanneen kivensä tarkoituksella herrasmieseleenä läpi pesän, mutta hän itse myönsi heti pelin jälkeen kylläkin yrittäneensä osua pesään. Heittoon keskittyminen oli vain yksinkertaisesti liian vaikeaa hänen ymmärrettyään juuri voittaneensa olympiakultaa Kanadalle. Tätä kertomusta tuki myös harjamiesten työskentely, tai paremminkin työskentelemättömyys, eli tuskinpa olisivat jättäneet noin hilkulle, jos olisivat halunneet kiven tosiaan pelata pesän läpi.

Ottelu oli joka tapauksessa ohi ja muuten loistavat kisat pelannut Suomen joukkue romahti nyt pahimmassa mahdollisessa paikassa. Kerta ei ollut kuitenkaan ensimmäinen kun Suomea vastaan tehdään kuusi pistettä olympialaisissa, nimittäin Ruotsin Peja Lindholmin joukkue teki tämän saman tempun edellisissä olympialaisissa Salt Lake Cityssä. Omalta osaltani joudun vain toteamaan, että kyllä sapetti pistää se kuusi pistettä sinne pistetaululle. Ei pelkästään sen vuoksi, että Suomi hävisi ottelun, vaan myös siksi, että olympialaiset olisivat mielestäni ansainneet hieman toisenlaisen huipennuksen. Sääntöjen mukaiset kahdeksan päätä kuitenkin pelattiin, joten pari päätä Suomi vielä yritti rakentaa tilannetta useamman pisteen ottamiseen. Kanada jatkoi kuitenkin virheetöntä pelaamistaan, eikä antanut Suomen kivien kasaantua peliin. Kahdeksannessa päässä Suomi nappasi lopulta merkityksettömän pisteen viimeisellä määrämittaisella ja historiallisen ottelun lopputulos kirjattiin Kanadalle lukemin 10-4.

Ottelun loputtua mitalijoukkueet kerättiin kukitustilaisuuteen, jonka jälkeen kaikki finaalissa pelanneet joutuivat doping- testiin. Siinä välissä pelaajat ehtivät tosin antaa tuoreeltaan tusinan haastatteluja eri tiedotusvälineille. Itse pakkasin kimpsut ja kampsut valmistautuen seuraavan aamun kotimatkaa varten. Olo oli huojentunut ja hopea tuntui todellakin voitetulta mitalilta - jäipähän vielä tuleviin olympialaisiin edes jotain parannettavaa!

Summa summarum

Olympiaturnauksen järjestelyt olivat alkukangertelun ja tiukkoihin turvatoimiin totuttelun jälkeen oikein hyvin toteutettu. Italialaiseen työskentelykulttuuriin kuuluu selvästi kaoottinen organisointi, joka näin suomalaisen silmin näyttää oudolta. Mitään ei oikeastaan näytä tapahtuvan etenkään ajallaan, mutta silti tärkeimmät asiat ovat tyydyttävästi kunnossa kun niitä todella tarvitaan. Joukkuehenki vapaaehtoisten keskuudessa oli viime vuoden juniorikisojen tapaan jälleen loistava. Työnteko sujui kitkatta ja positiivisessa hengessä, ja hymyt irtosivat herkästi tavatessa.

Turnauksen pelillinen anti oli suomalaisittain tietenkin ylitsepääsemättömän loistava. Moni ei ennen kisoja uskonut mitaliin, mutta lähes yhtä moni kuitenkin tiedosti mahdollisuudet siihen. Pääasia tietenkin on, että joukkue itse uskoi tekemiseensä ja mahdollisuuksiinsa, mikä mahdollisti tämän lähes optimaalisen tuloksen. Kenties kisojen suurimpana yllätyksenä pitäisin silti Ruotsin miesjoukkueen heikkoja esityksiä. Tämä oli joukkueelle jo kolmas kerta olympialaisissa ja yhtä mones kerta kun se lähtee turnaukseen hallitsevana maailmanmestarina (tällä kertaa mestaruus oli tosin toissavuotinen). Yksitoista kertaa arvokisafinaalissa esiintynyt joukkue on ainoastaan kerran onnistunut kampeamaan itsensä olympialaisissa välieriin - vain maistaakseen katkeraa kalkkia neljännellä sijalla. Nähtäväksi jää jatkaako joukkue pitkää yhteistä taivaltaan vielä tämänkin koettelemuksen jälkeen, toivottavasti jatkaa.

Muita merkillepantavia seikkoja turnauksessa oli Italian miesten loistavat otteet sekä USA:n erittäin hyvä peli, ja etenkin kapteeninsa Pete Fensonin pelivire läpi koko turnauksen. Pienoisia pettymyksiä Ruotsin lisäksi olivat Saksan joukkue ja pienellä varauksella Norjan kokenut joukkue. Myös Uudelle-Seelannille olisi suonut vähintään yhden voiton tässäkin turnauksessa, vastassa oli kuitenkin tukku viime vuosien MM-kisoista tuttuja joukkueita. Naisten turnauksessa nähtiin mielestäni vähemmän yllätyksiä. USA:n ja Ison-Britannian heikot otteet olivat pienoinen pettymys, ja ehkä Kanadan jääminen ulos finaalipelistä. Positiivisen merkinnän sarakkeeseensa saivat mielestäni Japani ja Venäjä.

Hallitsevat mestarit seuraavan olympiadin ajan ovat siis Kanada miehissä ja Ruotsi naisissa. Tämän vuoden MM-kisoistahan ei pisteitä seuraaviin olympialaisiin pääsemiseksi saa, joten taistelu paikasta auringossa alkaa jälleen ensi vuoden kisoista lähtien. Toivottavasti suomalaisvoimin jaksetaan vielä pitää hyvää huipputasoa yllä ja neljän vuoden päästä maamme on jälleen edustettuna lajimme julkisuusarvolle niin tärkeässä olympialaisten turnauksessa.