Olympiahuumaa

Teksti: 
Olli Rissanen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Kuluneet viikot ovat olleet uskomatonta aikaa suomalaiselle curlingille huipentuen Markun, Willen, Kallen, Teemun ja Janin voittamaan olympiahopeamitaliin! Nämä pelaajat ovat tehneet suomalaista curlinghistoriaa ja kirjoittaneet nimensä pysyvästi myös suomalaisen olympiaurheilun historiaan.

Minulla oli ilo ja kunnia olla paikalla joukkueen mukana kokemassa näitä hetkiä, ja tapahtumat Torinossa olivat minulle varmastikin "kerran elämässä" -tilaisuus! Kun Markun heittämä semifinaalin viimeinen kivi pysähtyi, ei sitä tunnetta voi millään pukea sanoiksi, mutta kotimaahankin välittyneet kuvat kaiketi kertoivat enemmän...

Tahdon vielä tässäkin yhteydessä onnitella joukkuettamme loistavasta suorituksesta, jonka kuvaamiseen eivät sanat riitä ja jonka arvoa tai merkitystä emme varmastikaan vieläkään kaikki edes ymmärrä! Olympiajoukkueemme pelaajat ja heidän ohjaajansa ovat olosuhteista riippumatta, käyttämiään tunteja laskematta taikka omia varojaan säästämättä uskoneet omaan asiaansa, haluunsa tulla hyviksi curlingpelaajiksi ja saavuttaa menestystä myös curlingin arvokilpailuissa! Nyt saavutettu menestys on jotain sellaista, josta kukaan muu ei varmastikaan noin 10 vuotta sitten uskaltanut edes uneksia, kun curlingin olympiastatuksesta päätettiin. Sen sijaan nyt juhlittavat pelaajamme ovat koko ajan uskoneet omaan tekemiseensä! Siinä kenelle tahansa mitä parhain ja kannustavin esimerkki!

Curlingin olympialaisten myötä saama julkisuus on ollut myös käsittämättömän suurta, kun jokainen "itseään kunnioittava" media on halunnut olla mukana levittämässä hienon lajimme sanomaa. Minulta liiton puheenjohtajana on jo moneen kertaan kysytty, miten tätä huikeaa julkisuutta voidaan hyödyntää? Curlingin kysyntä eli halu päästä pelaaman tai kokeilemaan lajia on nyt niin suurta, ettemme pysty siihen haluamassamme laajuudessa vastaamaan. Monilta keskeisiltä paikkakunnilta puuttuu vielä kokonaan mahdollisuus harrastaa lajia, ja jo olemassa olevilla lajipaikkakunnilla käytettävissä olevat radat ovat täynnä.

Nyt on siis tavoitteena löytää lisäresursseja pelipaikkojen oleelliseen lisäämiseen sekä olemassa olevien olosuhteiden parantamiseen. Vain sitä kautta voidaan merkittävissä määrin saada lisättyä harrastajamäärää, ja erityisesti nuorten määrää, mikä taas on välttämätön edellytys tulevien markkujen, willejen, kallejen, teemujen tai janien kehittymiselle.

Jo Torinossa käydyt lyhyet keskustelut opetusministeriön edustajan kanssa, samoin kuin ministerin käyttämä puheenvuoro olympiajoukkueen vastaanottotilaisuudessa näyttävät vihreää valoa tälle tavoitteelle! Suomalainen curling tarvitsee, ja ennen kaikkea ansaitsee nyt uuden askeleen eteenpäin peliolosuhteiden luomiseksi, jotta kaikilla, ja erityisesti nuorilla olisi halutessaan mahdollisuus harrastaa tätä hienoa lajia.

Tässä tilanteessa toivon ja uskon, että halua ja resursseja tähän löytyy. Ja vaikka curlingperheemme on vielä moneen muuhun lajiin verrattuna pieni, löytyy sen parista kuitenkin monenlaista osaamista ja kontakteja, joiden täysimittainen hyödyntäminen on nyt enemmän kuin paikallaan! Pannaan itsemme peliin ja tehdään yhdessä SUOMALAISESTA CURLINGISTA ENTISTÄKIN PAREMPAA!!

Olli