Pohjalaasta positiivisuutta länsirannikon peleissä

Teksti: 
Riku Harjula
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Curling on uusi laji Pohjanmaan lakeuksilla, mutta nykyisin Vaasassa toimii nuori ja virkeä seura. Enemmän seuran syntyvaiheista ja lajin rantautumisesta Vaasaan, kertoo Vaasanseudun Pesis-Maila- Seuran curlingjaoston toimintaa vetävä Jani Puisto. 

- Curling kuuluu yhtenä jaostona Vaasan Pesis-Maila-Seuraan. Minun käsitykseni mukaan Vaasan Pesis-Maila-Seuran puheenjohtaja Erkki Teppo innostui jollakin tapaa, että curling on saatava kaupunkiin. Vaasan Maila ja kuntayhtymä osti puoliksi kaksi kivisarjaa, harjoja ja liukukalosseja ja pian Vaasan jäähallin seinään ilmestyi iso mainos "Curling is here" ja puhelinnumero. Sen verran olin seurannut curlingia Eurosportilta, että tiesin joukkueeseen kuuluvan neljä henkilöä. Kyselin kavereilta ovatko he halukkaita kokeilemaan pelaamista ja tarvittavat 8 henkilöä löytyi. Soitin hallin seinässä olevaan numeroon ja kysyin koska on mahdollista päästä pelaamaan. Minun tietääkseni olimme ensimmäinen ulkopuolinen ryhmä, joka tuli kokeilemaan curlingia. Aikaisemmin hallihenkilökunta ja hallin liikunnanohjaajat olivat perehtyneet lajin sääntöihin ja pelanneet Tuomas Vuoren opastuksella.

- Meille oli varattu 3 tunnin jäävuoro, johon kuului ohjaus, kahvi ja munkki. Kallis ensimmäinen kerta oli sillä maksoimme yli 30 euroa per pelaaja. Ohjaaja kertoi meille säännöt ja kun ne olivat selvillä pääsimme kokeilemaan heittämistä. Osalla oli säännöt aika hyvin hallussa, sillä moni oli seurannut Eurosportilta curlingia ja ihmetellyt miksi Markku halusi nyt juuri tuollaisen heiton. Myöhemmin on selvinnyt, että ei siellä kapteenin paikalla niin helppoa ole. Heitimme jonkin verran harjoitusheittoja ja sitten aloitimme pelaamisen, sillä pitäähän sitä päästä kilpailemaan.

- Harjoitusten jälkeen totesimme, että laji on mukava mutta emme olleet valmiita maksamaan 30 euroa kerrasta (tämä ensimmäinen kerta taisi olla alkuvuodesta 2004). Otin yhteyttä Vaasan Mailaan ja kysyin, koska Mailan kautta on mahdollista tulla pelaamaan curlingia. Sieltä sanottiin, että vasta ensi syksynä (2004) perustettaisiin curlingjaosto eli silloin olisi mahdolista. Meni muutama päivä ja Mailasta soitettiin, että he ovat päättäneet perustaa jaoston heti. Menimme kokoukseen ja siellä perustettiin curlingjaosto. Puheenjohtajaksi tuli Vaasan Mailan puheenjohtaja Erkki Teppo ja minun tuli vastata toiminnasta käytännössä. Ensimmäisenä keväänä meitä oli 8 aktiivista ja sitten yritimme saada myös toisen radan käyttöön, jotta saisimme maksua alemmaksi henkilöä kohden. Ensimmäisen kevään jälkeen 8 henkilöä totesi, että lajia voisi jatkaa vielä ensi vuonnakin, Puisto kertoo.

Ongelmat ja esteet kasvulle pienessä ja nuoressa seurassa ovat kaikille tuttuja; ainoastaan curlingille pyhitettyä jäätä ei kaupungista löydy ja lajia harrastetaan jääkiekkokaukalossa, joten olosuhteet vaihtelevat. Toinen ongelma löytyy jäävuoroista. Vaasassa lajia pääsee harrastamaan tällä kaudella kerran viikossa tiettynä aikana kahden ja puolen tunnin ajan, mutta suunnitelmia harjoitus- ja pelimahdollisuuksien parantamiseksi löytyy jo ensi kaudeksi.

Nuoresta historiasta huolimatta seurassa pelataan omaa paikallissarjaa jo viiden joukkueen voimin ja haaveissa on joukkuemäärän kasvattaminen kahdeksaan jo tulevalle kaudelle. Lisäksi jäävuoron aikaistamisen tulevalla kaudella toivotaan tuovan seuraan myös junioreja. Tulevaisuutta on suunniteltu ja toiminnasta paistaa läpi puhdas positiivisuus sekä ehkä myös hieman "Pohjalaanen asenne".

 - Toivon, että saamme nostettua joukkuemäärän aluksi kahdeksaan. Sen jälkeen pitäisi hankkia jo uusi kivisarja.Vaasassa lajia pääsevät harrastamaan uudet ja vanhat pelaajat, yksin tai joukkueena. Lajia pääsee harrastamaan liitymällä seuraan ja sitten oikeastaan jäämaksun hinnalla. Välineitä saa lainata jäähallilta, joten niitä ei tarvitse itse hankkia. Innokkaimmat ovat täällä jo hankkineet omia varusteita. Lisäksi on yrityksillä mahdollisuus osallistua harrastesarjaan maksamalla sarjamaksun.

- Mitään erityisiä suunnitelmia eri ikäluokkien tai sukupuolen suhteen ei ole. Kaikki ovat tervetulleita harrastamaan curlingia yksin tai valmiina joukkueena. Myös pyörätuolicurlingiin meillä on varusteissa valmiina yksi heittovarsi, Puisto jatkaa.

Seuran kasvamisesta ja kehittymisestä kertoo myös se, että tällä kaudella Vaasa teki yhden joukkueen voimin debyyttinsä myös miesten SM-sarjan 1.divisioonaan juuri Jani Puiston kipparoimalla joukkueella. Millaisia suunnitelmia tai tavoitteita seuralla on kilpailutoimintansa edistämisessä?

- Tänä vuonna lähdimme sarjaan hakemaan kokemusta ja oppia. Tavoitteeksi asetimme, että viimeisiksi ei jäädä ja pystyisimme pelaamaan hyviä pelejä. Vaasassa tuskin monikaan tietää, että divarissa on vaasalaisjoukkue. Toivottavasti muutaman vuoden päästä saisimme Vaasasta kaksi joukkuetta mukaan turnauksiin! Vierumäen SM-sarjassa monet ovat olleet kiinnostuneita Vaasan toiminnasta ja ovat myös antaneet meille neuvoja harjoitteluun ja pelaamiseen. Toivottavasti myös Vaasasta löytyy joskus menestyvä joukkue mestaruussarjaan.... : )

Vaasa järjesti SM-Cupin viime keväänä ja suoriutui siitä hienosti! Millaiset fi ilikset jäivät tuosta tapahtumasta päällimmäisinä mieleen? Oliko tapahtumassa jotakin todella erityistä tai joitain karikoita, joita tulevat SM-cupin järjestäjäseurat voisivat kenties välttää?

- SM-cupin puuhanaisena toimi Vaasan Mailan sihteeri Leena Knuutila, joka vastasi käytännön järjestelyistä. Niistä en itse paljoakaan tiedä. Lähtökohta oli tosi vaikea, sillä kukaan täältä ei ollut edes käynyt muissa turnauksissa, joten kaikki oli uutta. Mutta sen muistan, että tuli yllätyksenä kun jään piti olla tyhjänä jo torstaina jääntekoa varten. Torstaina olimme auttamassa Nummilaa jään teossa ja silloin kuulimme, että meiltä puuttuu lastat joilla jäätä höylätään. Hallihenkilökunta hommasi lastat heti perjantaiaamuna ja ilmeisesti ne toimivat kohtalaisen hyvin. Muuten turnaus taisi mennä ihan hyvin ilman suurempia ongelmia. Tulevaisuudessa kun uudet seurat järjestävät turnauksia voisi liitolta tulla jonkinlainen ohje missä on lueteltuna kaikki tarvittava turnausta varten. Meillä ongelma oli se, että kenelläkään ei ollut mitään tietoa jäänteosta ja näin välineiden hommaamiselle tuli tosi kiire."

Olet nyt seurannut suomalaisen curlingperheen toimintaa hyvin läheltä parin vuoden ajan. Millaisia kehitysehdotuksia voisi toiminnassa nostaa esille?

- Suomen Curlingliitto voisi ilmoitella vähän teksti-TV:seen enemmän tuloksia (ainakin SM-sarjataulukko sieltä voisi löytyä). Toisen viikonlopun jälkeen taisi olla maininta, että Uusipaavalniemen joukkue voitti kaikki pelinsä. TV:ssä näytettiin curlingista pätkä, joka taisi olla Lohjalta. Siinä oli curlingrata rakennettu kaukalon viereen. Uusissa harjoitushalleissa voisi jäädytysputket vetää siten että radan viereen saataisiin curlingrata vain curlingkäyttöön. Uusia paikkakuntia, joissa rakennetaan halleja voitaisiin informoida tällaisestä mahdollisuudesta. En tiedä mutta luulen, että rakennuskustannukset ei näin kovinkaan paljoa nousisi, Jani Puisto kehittelee.

Lisää tietoa curlingista Vaasassa kiinnostuneille löytyy osoitteesta www.vaasanmaila.fi/curling