Yleistä jäänteosta...

Teksti: 
Tuomas "Höyry" Vuori
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Onko jäänteko ennen peliä tärkeää ja miksi? Monesti vielä Suomessa näkee joukkueita, jotka tulevat peliin tai harjoituksiin kylmiltään ja suoraan hakille ilman minkäänlaisia tunnontuskia. Itse en ainakaan pelaa yhtään peliä, mikäli jäätä ei ole edes peblattu. Jokainen varmasti tietää peblin tärkeyden curlingissa, tai jos ei tiedä niin suosittelen lukemaan eteenpäin. Perusharrastustoimintaankin mielestäni kuuluu peliä ja harjoituksia ennen valmistelu, joka ei turhaa aikaa vie ja pienellä uhrauksella saatat jopa nauttia pelistä enemmän, kun kivet luistavat jopa ehkä pesään tai peliin asti. Etenkin näin kosteilla ja lämpimillä säillä (loka-marras-joulukuussa) jäähän pitäisi panostaa hieman koska lämpö ja kosteus eivät ole hyväksi tälle lajille. Mitään ylempää matematiikkaa eivät peblaus, höyläys ja putsaus ole joten rohkeasti kaikki vaan yrittämään.

Ennen pelin tai harjoitusten alkua kannattaa varata noin 15 min. jäänhuoltoon, joka kannattaa aloittaa höyläämällä (iceking tai käsiskraba) jää. Tämä sitä varten että saadaan hieman vanhaa pebliä pois. Höyläyksen jälkeen jää pitäisi putsata mopilla tms. jotta saadaan lumet ja muut roskat pois. Peblikannu kannattaa täyttää aina mahdollisimman täyteen, jottei vesi vahingossakaan lopu kesken peblauksen. Peblaus PITÄÄ aloittaa radan päädystä ja päättää toiseen päätyyn niin että hakkien läheisyyteenkin tulisi pebliä ja peblaus kannattaa suorittaa molempiin suuntiin. Silmällä seuraamalla näkyy kuinka "paksu" peblistä tulee, joten hieman kävelyvauhtia muuttelemalla saat peblistä sellaisen kun haluat. Pebliletkun pään pitäisi peblatessa olla vaakasuorassa, mutta itseään ei kuitenkaan tarvitse kastella ja "heilutusliikkeen" tulisi olla mahdollisimman rivakka, ei kuitenkaan liian nopea. Peblauksen jälkeen kannattaa jää yleensä "kivettää" työntämällä esim. harjalla muutamaa kiveä rataa edestakaisin.

Näillä pienillä asioilla voimme vaikuttaa hyvinkin paljon olosuhteisiimme, joten suosittelen tästä lähin kaikkia edes kokeilemaan eroa tehdyn ja tekemättömän jään välillä. Ja mikäli joku on kiinnostunut ihan konkreettisista neuvoista niin allekirjoittaneeseen saa ottaa yhteyttä. Tarkoituksenani on järjestää Hyvinkäällä kuluvana kautena lyhyitä kursseja jäänteosta, -hoidosta ja muista siihen liittyvistä asioista joten rohkeasti paikalle.