Kanadan olympiakarsinnoissa yllätysvoittajat

Teksti: 
Jermu Pöllänen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Kanadan olympiakarsintaa voitaneen pitää maailman kovatasoisimpana curlingturnauksena. Tämä neljän vuoden välein käytävä mittelö kerää lajin emämaan absoluuttisen parhaimmiston taistelemaan kunniasta edustaa maataan olympialaisissa, curlingturnauksista arvostetuimmassa. Karsintaturnauksen taso on vieläkin parempi kuin vuosittainen Kanadan mestaruusturnaus (miehillä The Brier ja naisilla Scott Tournament of Hearts), sillä mestaruusturnauksissa pelaavat kulloisetkin provinssinsa mestarit. Olympialaisten karsintaan sen sijaan seulotaan meneillään olevan olympiadin parhaat joukkueet riippumatta siitä, mistä provinssista joukkue on kotoisin. Mukaan valitaan joukkueita niin mestaruusturnausten kuin suurimpien rahaturnaustenkin sijoitusten perusteella.

Miesten olympiakarsinnan osallistujalista olikin varin kunnioitettavaa luettavaa. Listalta löytyivä mm. sellaiset nimet kuin Kanadaa Salt Lake Cityn olympialaisissa edustanut Kevin Martinin joukkue, 2000-luvulla peräti kolmesti maailmanmestaruuden voittanut Randy Ferbeyn joukkue sekä entiset maailmanmestarikipparit Jeff Stoughton, Wayne Middaugh ja Pat Ryan joukkueineen! Naisten karsintaturnauksessa osallistujalista oli myös varsin nimekäs, suurimpina voittajasuosikkeina kaksinkertainen maailmanmestari Colleen Jones sekä viimevuotinen Kanadan mestari Jennifer Jones.

Yllättävää ei ollut sinällään turnauksen kova taso, vaan ennakkosuosikkien taipuminen nuorten haastajien edessä. Miesten turnauksen voittoon nousi nuori Brad Gushuen joukkue, joka voitti vuonna 2001 poikien maailmanmestaruuden. Mainittakoon, että joukkue nosti erittäin kokeneen varapelaajansa Russ Howardin pelaavaan kokoonpanoon heti ensimmäisestä ottelusta alkaen. Kokemustahan tällä vuosien 1987 ja 1993 maailmanmestarijoukkueen kipparilla on enemmän kuin nuorilla joukkuetovereillaan yhteensä, joten hänen tehtäviinsä kuului pelin johtaminen (kipparointi) kakkoskivien heittämisen lisäksi. Tämä uhkapeli näytti tuottavan hyvin tulosta, kun nuoruuden into ja kokemuksen tuoma taktinen kypsyys vei joukkueen lopulta koko turnauksen voittoon fi naalissa kaatuneen Jeff Stoughtonin nenän edestä. Ottelun tasosta kertoo sekin, että, että Jeff Stoughtonin joukkue onnistui fi naalissa heitoissaan 89-prosenttisesti ja hävisi ottelun silti!

Naisten turnauksessa puhalsivat myös uudet tuulet, kun suurimmat ennakkosuosikit karsiutuivat jatkosta jo alkusarjavaiheessa. Finaaliin tiensä raivasivat lopulta Kelly Scottin ja Shannon Kleibrinkin joukkueet. Kippareista kokeneempi vei voiton, kun kahdeksan vuotta sitten vastaavassa tilanteessa olympiapaikan Sandra Schmirlerille hävinnyt Shannon Kleibrink nappasi viimeisen pään poistoheitolla peräti kolme pistettä voittaen ottelun lopulta yhdellä pisteellä.