European Masters 10. - 13.11.2005 (Danderyd, Tukholma, Ruotsi)

Teksti: 
Tuomas Vuori
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Katja Kiiskisen luotsaama uusi naisten maajoukkue otti marraskuun alkupuolella osaa erittäin kovatasoiseen turnaukseen, jossa oli osanottajia Pohjoismaiden lisäksi myös Venäjältä, Skotlannista, Saksasta ja Sveitsistä asti. Turnaus pelattiin Danderydin uudessa 8-rataisessa curlinghallissa, jossa olosuhteet tuttuun ruotsalaiseen tyyliin olivat hyvät. Järjestelyt olivat loistavat ja pelisysteemikin oli hieman muuteltu triple-cup (8 pään pelejä) systeemi, jossa kolmen häviön jälkeen pääsi pelaamaan vielä B-sarjaa (10-pään pelejä) josta yhdellä häviöllä joutui laulukuoroon. Turnaus oli tytöille ainoa ulkomailla ennen joulukuussa pelattavia EM-kisoja, joten kaikki mahdollinen hyöty ja oppi oli otettava irti nyt. Tuttuun suomalaiseen tyyliin Tukholmaan lähdettiin mustalaistyylisellä Nissanilla eikä majoitus ollut viiden tähden hotellissa. Juttua kirjoittaessani lauantai-iltana auto on toiminut moitteettomasti ja majoituksessa ei ole ollut mitään huomautettavaa.

Torstaiaamuna turnauksen ensimmäisessä pelissä tuli vastaan Kormann Sveitsistä. Kokeneet sveitsittäret eivät juurikaan saumaa antaneet, mutta Kiiskinen sinnitteli joutuen kuitenkin kättelemään 8. pään jälkeen tilanteessa 7-4. Torstain toisessa pelissä tuli vastaan Venäjän Ljudmila Privivkovan joukkue. Tässä pelissä jäät olivat yllättävän hankalat ja niinpä tauolle mentäessä Privivkova oli hankkinut itselleen jo reilun 8-2 johdon. Tästä kuitenkaan lannistumatta Kiiskisen joukkueen onnistui napsia itselleen muutamia pisteitä ja tilanne olikin viimeiseen päähän lähdettäessä yllättävät 8-6 venäläisille. Viimeisessä päässä ei kuitenkaan saatu suomalaisten kannalta toivottua tulosta ja Venäjä korjasi potin.

Perjantaiaamuna vastaan tuli erittäin kokenut Rhona Martinin joukkue Skotlannista ja ainakin allekirjoittanut pelkäsi että kokemattomat tytöt "teurastetaan" radalle, mutta toisin meinasi käydä. Kuuden pelatun pään jälkeen tilanne oli Kiiskiselle 7-4, mutta pelin loppuvaiheessa skottijoukkueen kokemus alkoi tuottaa tulosta ja he nappasivat 7. päässä viimeisellä kaksi pistettä. Näin Kiiskisellä oli viimeiseen päähän mentäessä viimeinen kivi ja yhden pisteen johto. Skottijoukkue heitti kuitenkin suojat kohdilleen ja koska Kiiskisen joukkueella ei vielä ihan riittävästi voimaa löydy "niitteihin", pääsivät skotit rakentamaan pahan tilanteen. Ennen Kiiskisen viimeistä kiveä skoteilla oli ykköskivi täysin suojassa, eikä Katjan viimeinen määris riittänyt varmistamaan jatkopäätä. Skoteille siis niukka voitto 8-7. Joka tapauksessa erittäin hyvä peli nuorelta ja kokemattomalta Kiiskisen joukkueelta, joka joutui pelaamaan kolmella pelaajalla sairastelun vuoksi.

Kolmen tappion vuoksi tyttöjä odotti B-lohko, jossa vastaan asettui Anna Hasselborgin teknisesti erinomainen ja varsin kokenut nuori joukkue. Kiiskinen joutui jatkamaan kolmella pelaajalla, mutta väsymys ei onneksi vieläkään näkynyt otteissa vaikka nyt pelattiinkin 10 pään pelejä. Peli pysyi tasaisena, mutta Hasselborg otti suhteellisen varman johdon yhden erinomaisen pään turvin ja lopulta voitti koko ottelun 9-6.

Turnaus oli erittäin kovatasoinen ja Suomen tytöt saivat hyvää kokemusta, sillä olihan tämä heille ensimmäinen kunnon naisten turnaus