Terveisiä EM-kisoista

Teksti: 
Olli Rissanen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Yksi kauden pääkisoista, curlingin EMkisat käytiin Saksan Garmisch-Partenkirchenissä, joka on monille tuttu paikka Keski-Euroopan Mäkiviikon uudenvuoden kisasta. Pelipaikkana oli "Olympia-jäästadion", jossa järjestettiin vuoden 1936 talviolympialaisten jäälajit. Hallia on toki muutettu tuosta tapahtumasta paljonkin, mutta puitteiltaan se oli erinomaisen sopiva tähän kilpailuun ja olympialaisten esiintuominen sopi tietysti hyvin edessä olevien Torinon kisojen takia!

Naisten joukkueemme (tässä yhteydessä lienee lupa sanoa myös "tyttöjen") osalta ei varmastikaan ollut suuria odotuksia sen paremmin joukkueen itsensä kuin meidän kannattajienkaan taholta. Yhtään voittoa ei tällä kertaa irronnut, mutta hieman paremmalla onnella parikin peliä olisi voinut päättyä meidän voittoomme. Hienointa kuitenkin oli se, että pelaajamme realistisesti ymmärsivät oman tasonsa eivätkä millään tavoin masentuneet tästä tuloksesta. Tytöt päinvastoin pitivät kisaa hienona kokemuksena, joka antoi hyvää oppia sekä lisää intoa harjoitteluun! Tämä on mielestäni erittäin positiivinen ja oikea asenne, joka antaa mahdollisuuden jatkossa hieman toisenlaisiin tuloksiin!! Tästä on myös hyvä jatkaa tammikuun juniorien MM-kisojen Euroopan karsintaan. Tsemppiä Tytöt!!

Miesten joukkueen osalta moni pitää varmastikin saavutettua tulosta pettymyksenä, kun sitä verrataan viimeisten vuosien saavutuksiin. On kuitenkin syytä muistaa, että marginaalit tällä tasolla ovat hyvin pienet ja epäonnistuneisiin heittoihin, joita nyt tuli valitettavasti liikaa, ei vain ole hirveästi varaa. Tämän lisäksi joukkueemme päätavoite on luonnollisesti Torinon olympialaiset, joten myös harjoituskausi on tältä osin vielä kesken. Myös jää tuotti ongelmia, paitsi meidän joukkueellemme myös esimerkiksi Ruotsille, kuten miesten fi naalissa ilmeni. "Selkä seinää vasten" -tilanteessa Markun joukkue kuitenkin näytti jälleen kerran kykynsä ja säilytti A-sarjan paikkansa sekä otti tarjolla olleen MM-kisapaikan! Meillä ei siis ole mitään syytä olla uskomatta, etteikö joukkueemme taistelisi Torinossa jälleen mitaleista! TWT (= tsemppiä Walapais tsemppiä) Markku, Wille, Kalle, Teemu ja Jani!!!

EM-kisojen aikana järjestettiin taas myös kansainvälisten liittojen kokouksia, joihin Suomen Curlingliiton edustajana osallistuin. Huomion arvoista on se, että myös curlingissa "politikointi" on lisääntynyt, tai ainakin se on tullut näkyvämmäksi (lue: päätöksiä tunnutaan tekevän "etukäteen kabineteissa" eikä niitä välttämättä perustella millään loogisella tai ymmärrettävällä tavalla). Tämä on ilmennyt mm. päätettäessä eri MM-kisojen pitopaikoista, joiden osalta vallitsee selkeä Kanada-USA -keskeisyys. Toki Kanada on lajin ehdoton mahtimaa ja sieltä löytyy se suurin osaaminen, mutta lajimme kannalta ei kuitenkaan ole mielestäni hyvä, mikäli valtaosa kisoista järjestetään Pohjois-Amerikassa. Tältä osin olen yrittänyt korostaa eurooppalaista yhteistyötä sekä yhteisen "linjan" tai intressien löytymistä, joiden osalta ei ainakaan toistaiseksi ole hirveästi työtä tehty. Mielenkiintoista on myös se, millaiseksi muodostuu WCF:n uusi hallitus, kun se nyt uusiutuu lähes kokonaisuudessaan ensi huhtikuun vaalissa...

Curling otsikoihin ja kahvipöytäkeskusteluihin

Kauden päätapahtuma, Torinon talviolympialaiset on ovella! Kuten olen jo moneen kertaan toistanut, kysymys on siis meidänkin osaltamme lajimme "näyteikkunasta". Curling tulee näin ollen pakostakin siis saamaan jälleen paljon julkisuutta ja näkyvyyttä niin televisiossa kuin muissakin medioissa. Mutta me voimme vielä omaltakin osaltamme sitä lisätä pitämällä huolen siitä, että omassa "verkostossamme" kaikki ovat tietoisia siitä, milloin Suomen joukkue pelaa, koska televisiosta tulee curlingia ja miten joukkueemme on pärjännyt. Näin toimien curling on jälleen mukana niin kotona kuin työpaikoillakin kahvipöytäkeskusteluissa sekä kisaveikkauksissa! Ja kun puhelimet alkavat soida, toivottavasti kaikki jäsenseuramme ovat valmiit vastaamaan haasteeseen käytettävissä olevin resurssein!!

...sillä, SUOMALAINEN CURLING JYRÄÄ!!!

Toivotan kaikille Jännittävää ja Hauskaa Curlingvuotta 2006!!