M-Curling 20 vuotta vantaalaisen curlingin puolesta

Teksti: 
Olli Rissanen
Juttutyyppi: 
Curlinglehden numero: 

Marraskuun 10. päivänä tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun M-Curling ry perustettiin!

Kuten allekirjoittaneella on curlingesittelyissä tapana kertoa, golf ja curling ovat lähtöisin samalta alueelta ja samalta aikakaudelta Skotlannista ja ovat siten sukulaislajeja. Ja ilman golfi a ei M-Curlingiakaan olisi todennäköisesti perustettu! Tai jollei Rissasen perhe olisi muuttanut vuonna 1977 Turusta... mutta tämänhän kaikki jo tietävätkin!

Kaikki sai alkunsa nimittäin siitä, että vanhat talilaiset golfi npelaajat pyysivät isääni Jukka Rissasta, pitkän linjan golfari hänkin, talvella 1984-1985 kokeilemaan vanhaa jäälajia Pirkkolan urheilupuistoon. Golfi a olin itsekin pelannut jo vuodesta 1971 lähtien, ja innokkaana lähdin sitten minäkin mukaan kokeilemaan tätä täysin tuntematonta lajia. Paikan päällä Pirkkolassa selvisi, että kysymys oli curlingista ja ensimmäisenä työnä oli kaivaa rata esiin lumihangesta tekojääradan reunasta. Ja löytyihän sieltä jonkinlaiset ratamerkinnät, minkä jälkeen päästiin tutustumaan vanhoihin kiviin, joita siis oli tarkoitus heittää jäätä pitkin radan toiseen päähän merkatulle maalialueelle. Mistään peblistä ei ollut tietoakaan ja sen verran kuin asiasta muistan, luisto ei ollut hirveän hyvä - siis selkeä voimalaji! Mutta hauskaa oli heti alusta alkaen, ja on edelleen!!

Länsi-Vantaan Myyrmäkeen oli rakentunut urheilupuisto jäähalleineen, jonka toimintaa johti tuolloin meidän onneksemme Jorma Eskola, sillä ellei hänkin olisi osaltaan hurahtanut tähän lajiin, olisi myös M-Curlingin tarina todennäköisesti jäänyt kertomatta. Talvella 1985-1986 saimme nimittäin hankituksi kivet ja aloimme sitten pelata Myyrmäen ulkotekojään reunassa, ja marraskuussa oli aika perustaa Vantaan ensimmäinen curlingseura. Marraskuun 10. päivänä 1985 allekirjoittivat Jukka Rissanen, Hannu Latomaa sekä allekirjoittanut M-Curling ry:n perustamispöytäkirjan. Jo ensimmäisenä kautena muodostettiin myös M-Curlingin "edustusjoukkue", minkä lisäksi seuran alkuperäisiin aktiiveihin kuulunut apteekkari Mauno Turunen kokosi hieman myöhemmin Turusen Pyssyt -nimisen joukkueen. Viimeksi mainittu on myös seuran historian kannalta merkittävää, sillä tätä kautta tämän jalon lajin pariin tuli myös Kausteen perhe, joka edelleen kuuluu kaikkien tuntemana seuramme ydinryhmään Timo "Pastori" Kausteen johdolla.

Myyrmäessä pelailtiin pari ensimmäistä kautta taivasalla, minkä jälkeen curlingradan päälle tehtiin pressukatos. Myyrmäki- hallin valmistuttua jäähallin toisesta kerroksesta vapautui juoksusuora, johon curlingrata sitten Jorma Eskolan aloitteesta siirrettiin vuonna 1992, ja siellähän pelaaminen jatkuu edelleen. M-Curling ry liittyi vuonna 1988 myös Suomen Curlingliiton jäseneksi ja on siitä lähtien ollut aktiivisesti mukana myös liiton toiminnassa.

Kilpailutoimintaan osallistuminen on kuulunut oleellisena osana M-Curlingin toimintaan alusta alkaen. Myyrmäen jäähallissa järjestettiin useana vuotena perinteinen Myyrmäki-Cup minkä lisäksi vuonna 1995 isännöimme SM-Cupia, jossa vielä tuolloin ratkottiin Suomenmestaruus sekä edustuspaikat. Edelleen seuramme on järjestänyt monen vuoden ajan Myyrmäen hallissa pelatun Pääkaupunkiseudun Curlingsarjan. Tuloksista on syytä mainita seuran edustusjoukkueen SM-pronssi vuodelta 1994 sekä senioriosastolla Lauri "Curling-Lasse" Perkiön ja Timo Kausteen joukkueiden Suomen Mestaruudet sekä edustustehtävät Seniorien MM-kisoissa. Myös perinteikäs naisjoukkueemme Hurlicurling on edustanut seuraamme kunniakkaasti mm. SM-Cupissa, josta vuonna 2002 tuli hopeaa ja vuonna 2003 pronssia!

Kaiken kaikkiaan kuluneeseen 20 vuoteen on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia, mutta tärkein asia M-Curlingissa on kuitenkin aina ollut se, että niin jäällä kuin sen ulkopuolellakin on hauskaa, eli yhteinen ilonpito niin oman seuran kuin vastustajajoukkueenkin jäsenten kanssa!!